76
Herbaty na co dzień / Odp: Parzenie zielonej a zawartość polifenoli?
« dnia: 26 Sierpień, 2012, 22:16:16 pm »
Różnica jest i to znaczna. Jednak istniejący obecnie bardzo silny trend na ukazywanie właściwości herbaty zielonej głównie z punktu widzenia zdrowotnego nie wpisuje się w podejście któremu głównie hołdujemy.
Temat jest jednak ważny i cieszę się że go poruszyłeś - wiele bowiem już miałem telefonów z pytaniem dlaczego "błędnie informujemy" o parzeniu herbat japońskich które lekarz np. z książki "antyrak" zaleca parzyć właśnie 10-12 minut.
Nasze podejście jest podejściem miłośników herbaty a więc w pierwszym względzie staramy się pokazywać herbatę i jej walory głównie smakowe oraz doświadczenia zmysłowe i kulturowe.
Wiele razy jednak staramy się podkreślać że aby wykorzystać wszystkie walory zdrowotne herbaty warto zaparzać ją w sumie (w wielu parzeniach) przez 8-12 minut.
Zapraszam do pobrania bezpłatnego poradnika który powstał przy okazji Nocy Herbaty, w celu popularyzacji wiedzy o herbacie a który jest pewnym zbiorem podstawowych informacji również od strony praktycznej dla osób pragnących zagłębić tematykę herbacianą. (http://eherbata.pl/przewodnik)
Badania natomiast które przytoczyłeś nie są dokładnie mi znane, jednak może być to prawda z uwagi na uwalnianie się polifenoli dopiero po 3-5 minutach parzenia. Warto jednak nadmienić że każda herbata ma w sobie polifenole i ma ich sporo. Wiele jest różnych związków zwanych polifenolami stąd też nie w każdej herbacie są takie same oraz nie w tym samym czasie się uwalniają tak samo (jedne wcześniej drugie później).
Temat jest bardzo ciekawy, wkrótce opublikujemy artykuł - chcemy go trochę "uczłowieczyć" z terminologii naukowej.
Temat jest jednak ważny i cieszę się że go poruszyłeś - wiele bowiem już miałem telefonów z pytaniem dlaczego "błędnie informujemy" o parzeniu herbat japońskich które lekarz np. z książki "antyrak" zaleca parzyć właśnie 10-12 minut.
Nasze podejście jest podejściem miłośników herbaty a więc w pierwszym względzie staramy się pokazywać herbatę i jej walory głównie smakowe oraz doświadczenia zmysłowe i kulturowe.
Wiele razy jednak staramy się podkreślać że aby wykorzystać wszystkie walory zdrowotne herbaty warto zaparzać ją w sumie (w wielu parzeniach) przez 8-12 minut.
Zapraszam do pobrania bezpłatnego poradnika który powstał przy okazji Nocy Herbaty, w celu popularyzacji wiedzy o herbacie a który jest pewnym zbiorem podstawowych informacji również od strony praktycznej dla osób pragnących zagłębić tematykę herbacianą. (http://eherbata.pl/przewodnik)
Badania natomiast które przytoczyłeś nie są dokładnie mi znane, jednak może być to prawda z uwagi na uwalnianie się polifenoli dopiero po 3-5 minutach parzenia. Warto jednak nadmienić że każda herbata ma w sobie polifenole i ma ich sporo. Wiele jest różnych związków zwanych polifenolami stąd też nie w każdej herbacie są takie same oraz nie w tym samym czasie się uwalniają tak samo (jedne wcześniej drugie później).
Temat jest bardzo ciekawy, wkrótce opublikujemy artykuł - chcemy go trochę "uczłowieczyć" z terminologii naukowej.