Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości - mariusz

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 31
31
Na herbacianym szlaku / Odp: ekspedycja herbaciana chiny/tajwan 2013
« dnia: 16 Maj, 2013, 18:08:35 pm »
Jest na to szansa, po przyjeździe na Tajwan że pojawi się więcej zdjęć i filmiki. Dzisiaj dwa razy próbowałem dodać filmiki ale chyba mnie z nim nie wypuszczą poza chiny :) Tak co kilka minut włączają mi stronę po chińsku z informacją przypominającą jakby o tym że internet działa tu specyficznie.

Zdjęcia wchodzą łatwiej. Co do Chin jako kraju gdzie rządzi jednak taki a nie inny ustrój... Mam swoje zdanie na ten temat - jednak widzę że Chińczycy w absolutnej większości cieszą się życiem, są uśmiechnięci, przyjaźni.

Z opinii czeskiego weterana wypraw herbacianych, chińczykom władza daje bardzo dużo kontrolowanej wolności, nie muszą płacić oni podatków, handel i mikroprzedsiębiorczość kwitnie na wysokim poziomie - chińskie Państwo ponoć pieniądze ma głównie z wielkich firm, natomiast daje dość dużo wolnej ręki obywatelom.

Jak sobie pomyślę o naszych strażnikach miejskich ganiających za ludźmi którzy zaparkowali na błocie jednym kołem (czyli na terenie zielonym), to w sumie nie wiem o co chodzi..

32
Na herbacianym szlaku / Odp: ekspedycja herbaciana chiny/tajwan 2013
« dnia: 16 Maj, 2013, 16:27:15 pm »
dalsze wieści i relacje już w drodze, lub już są :) http://eherbata.tumblr.com/

33
Na herbacianym szlaku / Odp: ekspedycja herbaciana chiny/tajwan 2013
« dnia: 15 Maj, 2013, 15:41:43 pm »
To co mówisz spotkałem właśnie w xiamenie, Anxi więc pewnie ogólnie w południowych chinach kontynentalnych ta ludowa kultura jest im bliska. Dzisiaj dotarlismy do wuyishanu -cały czas deszcz padał, ale wrażenia i tak niesamowite. Więcej napisze później, jak zgram zdjęcia :)

34
Na herbacianym szlaku / Odp: ekspedycja herbaciana chiny/tajwan 2013
« dnia: 13 Maj, 2013, 20:08:36 pm »
zdjęcia jak się załadują będą tutaj:
http://eherbata.tumblr.com/

35
Na herbacianym szlaku / ekspedycja herbaciana chiny/tajwan 2013
« dnia: 13 Maj, 2013, 19:12:05 pm »
witajcie :)

z racji tego że facebook nie działa w chinach, postanowiłem że w miarę możliwości będę się dzielił z Wami wrażeniami z herbacianej wyprawy na której jestem z czeskimi miłośnikami herbaty (dzisiaj dojechało dwóch węgrów).

Ostatnie dni są dość intensywne, choć to tylko wstęp do tego co ma nas czekać. Już wynalazłem kilka rarytasów które zapewne będę musiał wysłać do Krakowa z racji dużych gabarytów. Chapany, dzbanuszki cha chai, houbiny, gaiwany, a przede wszystkim herbata... Shui Jin Gui, Tang Yang gonfu, tradycyjny prażony tie guan yin w jakości którą trudno spotkać w Europie.

Może teraz od początku- droga do Chin wiodła mnie przez Katowice, Ostravę, później Leo Expresem ( polecam jakość do ceny po prostu wyśmienita) do Pragi, by w piątek 10-go rano wylecieć do Frankfurtu. Stamtąd ponad 11000 km do Taipei... Lot trwał 12 godzin, długo.

Jak dla mnie zbyt długo, na pewno nie jestem przyzwyczajony do takich eskapad. Gdy jeszcze nad Indiami, zresztą w okolicach Darjeelingu zaczęło w samolocie bujać troszkę jak na statku podczas sztormu, po raz kolejny dopadły mnie myśli czy to aby na pewno dobrze że się na taką ekspedycje wybrałem, zostawiając rodzinę, herbaciarnię i wiele spraw które każdego dnia mocno mnie absorbują zazwyczaj.

Decyzję podjąłem na jesieni i miałem nadzieję że to wielka dla mnie szansa zobaczenia tej kultury, plantacji, ludzi przesiąkniętych herbatą na żywo, na wyciągnięcie ręki...

Gdy lądowaliśmy nad Tajwanem w wielkim deszczu i niezbyt przyjemnych oklolicznościach,
przypomniało mi się pewne zdanie które dotyczyło moich większych wyzwań zawsze, że wielkie rzeczy rodzą się w bólach :)

Z Taipei udalismy się do Xiamen, pierwszego miejsca pobytu z którego piszę te słowa obecnie.
Różnica czasu ( 6 godzin do przodu) nie sprawiła problemów. Zamieszkaliśmy na starej wysepce Gu Lang Yu, do ktorej trzeba dopływać promem.

Pierwsza styczność z chińczykami z Xiamen była próbą zobaczenia tych ludzi od strony mentalnej. Jest ich tu naprawdę bardzo dużo :) Na ulicach wszystko wielkie i z rozmachem, budynki bardzo różnorodne i tak samo ludzie. Kierowcy na ulicach potrafią wyczyniać cuda, używając cały czas klaksonów :) Pierwsze dni stały u mnie pod znakiem przekonywania się do tutejszego jedzenia. Czesi wszystko jedzą, dla mnie już konieczność wąchania ulicznego jedzenia wprawiała w lekkie zakłopotanie. Do tego stopnia że dzisiaj byłem już w stanie iść po cokolwiek do Marketu coby przypominało coś europejskiego...

Teraz czas na pare słów o herbacie: Wczoraj zwiedziliśmy lokalny teamarket w Xiamenie , oraz  dostawcę Pai Mu Tana dla Czechów - trzeba przyznać że wiele herbacianych firm jest tutaj, na prawie każdej ulicy znajdują się jakieś herbaciarnie, a ludzie do tego stopnia żyją herbatą że na bulwarach wokół lądu jest codzienna harbaciarnia ludowa pod gołym niebem w parku, gdzie pije się herbatę, tańczy przy rytmach chińskiego dancingu lub tai chi, ewntualnie karaoke. Była nawet okazja napić się z Lu Yu herbaty, co uczyniliśmy dzisiejszego wieczora.

dzisiaj również byliśmy w fabryce firmy Xiamen Tea Industry ( Sea Dyke) skąd pochodzi Tie Guan Yin w zielonych opakowaniach jaki mamy. Wrażenie niesamowite w jaki sposób herbata jest selekcjonowana i produkowana. Na wstępie przebieraliśmy się w białe fartuchy i czepki na głowach. W pierwszej chwili myślałem że to środki ostrożności w obawie przed intruzami i zachwianiem sterylności w fabryce. Powitał nas piękny zapach prażonego oolonga unoszący się dosłownie wszędzie. Gdy weszliśmy do pomieszczenia w którym pył opadał wszędzie, wiedzialismy już po co nam te fartuszki. Śmiechu było co niemiara, gdy jeden z naszych przyjaciół Czechów próbował znaleźć dogodne miejsce do nagrywania Pań sortujących herbatę. Gdy przechodził obok sterty misternie ułożonej piramidy z puszek, zawadził o nią. Gdyby pomoc nie nadeszła w porę cała piramidka runęła by niczym domino...

Jutro celem jest Anxi - królestwo Tie Guan Yina, podobno zapach Tie Guan Yina w Anxi roznosi się prawie wszędzie :)

Jutro w nocy jedziemy pociągiem do Wuyishan, później ma do wyboru Hangzhou (spotkanie z Lung Chingiem, choć bardzo to kercyjne miejsce), lub skierować się na plantacje Pai Mu Tana i Bai Hao Yin Zhen, lub pojechać do Guangdongu na spotkanie z Feng Huang Dan Congiem. Jeszcze nie zdecydowałem właściwie, może ktoś z Was chciałby abym szczególnie w dany rejon się wybrał?

22 maja wracamy na Tajwan i tam będziemy prze w sumie 10 dni. Jak macie specjalne życzenia to piszcie.

Zaraz postaram się wrzucić choć kilka zdjęć, ale z transferem tutaj lekko nie jest, więc nie nastawiam się że będzie tego dużo. Następny raz w sieci mogę być dopiero 21 maja, więc cierpliwie czekajcie na kolejne wieści.

pozdrawiam Was wszystkich, na bardzo herbacianym szlaku..



36
Spotkania będą organizowane, kolejne najprawdopodobniej pod koniec czerwca.

37
Wszystko o sklepie eherbata.pl / Odp: Dostawy
« dnia: 19 Kwiecień, 2013, 15:57:58 pm »
Dzisiaj w naszej herbaciarni dwie duże dostawy:

Yerba Mate m.in.:

Pajarito (w tym Pajarito Organic!), Colon, Kraus Gaucho, La Merced, Playadito (w tym Sin Palo), Taragui, Liebig, Laranjeras, CDM Elaborada...

oraz wiosenne herbaty:

Lung Ching Supergrade, Xi Hu, Xin Yang Mao Jian Supergrade, Junshan Yin Zhen, TGY Supergrade, Huang Jin Gui, Anji Bai Cha, Tai Ping Hou Kui (z datą produkcji 28 marca).

Dotarł również długo wyczekiwany Yixing Hong Cha, oraz Puerh 13 lat, Królewski.

Jest kilka nowości w małej ilości - Pi Lo Chun Supergrade, Anji Yu Ling Long, oraz Phoenix Pearl Supergrade. Nie wiem jednak czy wszystko uda się szybko na stronie umieścić.


38
Wszystko o sklepie eherbata.pl / Odp: Opinie na temat sklepu
« dnia: 19 Kwiecień, 2013, 09:06:36 am »
Witam Panie Damianie,

zwrot ma Pan już na koncie. Przepraszam za zaistniałą sytuację oraz brak kontaktu z mojej strony w dniu wczorajszym (kwestia zwrotu pieniędzy spoczywa tylko na moich obowiązkach - nie pracowników firmy).

Niestety byłem nieobecny w pracy z uwagi między innymi na załatwianie spraw wizowych oraz lekarskich związanych z wyjazdem na ekspedycję herbacianą do chin oraz na tajwan.

W zakresie poziomu obsługi sklepu - rozumiem Pana rozczarowanie z uwagi na brak czajniczka yixing. Cieszę się że zdecydował się Pan również na częściową modyfikację zamówienia.

Tego typu doświadczenie związane z wystawianiem w sklepie jednej sztuki produktu jest dla mnie bolesnym. Niebawem wdrożymy nowy system informatyczny który jednoznacznie wyeliminuje ryzyko kupienia czegoś czego nie ma fizycznie na stanie. Tak się złożyło że ten czajniczek został zakupiony wcześniej w zamówieniu niestandardowym - poprzez email i nie został na czas wycofany ze internetowej.

Dodatkowo zastanawiam się nad tymi "unikatami" aby niektóre udostępniać bardziej w formacie aukcyjnym.

Wkrótce napiszę o wielu zmianach które wdrażamy aby nieustannie polepszać obsługę sklepu. Mam świadomość że pomimo wysokiej dbałości jaką przywiązujemy do obsługi i realizacji zamówień (realizacja 94% zamówień w ciągu 24 h od odnotowania wpłaty, obsługa telefoniczna między 9-22, 98% produktów dostępnych, fizycznie będących na miejscu) takie sytuacje w których zostaniemy czymś "zaskoczeni" są choć smutną ale jednak okazją do natychmiastowej reakcji oraz wyjaśnienia, jak również do rozwoju sklepu.

Mam świadomość że eherbata.pl jest sklepem innym niż wszystkie - od systemu informatycznego który był pisany na nasze potrzeby (nie jest żadną platformą komercyjną), poprzez produkty znajdujące się w sklepie (wiele herbat i akcesoriów jest tylko u nas), po najwyższy szacunek i pokora dla każdej osoby która nam zaufała odwiedzając nasz sklep.

Aby jednak była jasność - mam też świadomość najwyższych wymagań w zakresie każdego elementu funkcjonowania sklepu, oraz tego że nasi klienci to jest absolutna elita również w zakresie wysokich nadziei i oczekiwań że wszystko będzie należycie.

Być może w wielu sklepach brak odpowiedzi na email w ciągu 24 godzin zostałby potraktowany jako coś w miarę normalnego, z mojej strony jest to niedopuszczalne. Dlatego niebawem wprowadzimy gwarancję odpowiedzi na email w ciągu 2 godzin roboczych. Przykładowo jeśli ktoś napisze wiadomość o godzinie 21, będzie miał gwarancję odpowiedzi do godziny 10 dnia następnego.

39
Wszystko o sklepie eherbata.pl / Odp: Dostawy
« dnia: 14 Kwiecień, 2013, 00:29:35 am »
Ja też dziękuję - dzięki tej mobilizacji, szukania i próbie sprowadzenia Keemuna Hao Ya odkryłem też kilka innych świetnych herbat.

Obiecałem sobie że na pewno kiedyś sprowadzę w większej ilości sunlinksea oolonga - byłem pod tak dużym wrażeniem tej herbaty. Kiedyś już ją mieliśmy, ale to było w 2007, 2008 roku jeszcze i źródło szybko wyschło.

Po koniec maja mam natomiast nadzieję osobiście na Tajwanie i w Fujian coś wyszperać dla Was. Jeśli możliwości techniczne pozwolą, będę chciał na bieżąco też dzielić się ciekawostkami.

40
Wszystko o sklepie eherbata.pl / Odp: Dostawy
« dnia: 05 Kwiecień, 2013, 16:01:00 pm »
Witajcie, melduję że zostało już sporo herbat uaktualnionych, choć jeszcze kilka czeka na wprowadzenie.

Najważniejszą informację jest że od kilku dni w herbaciarni a od wczoraj na stronie sklepu już jest świeżutki Darjeeling Rohini z pierwszego zbioru.

Dzisiaj kolejna herbata - Darjeeling Namring również tegoroczny oczywiście zostanie dołączony do oferty w sklepie. We wtorek będziemy mieli jeszcze DJ Rishehat i na pewno nie omieszkamy zrobić ciekawego zestawu który umożliwi zakup w porcjach na spróbowanie osobom które dysponują mniej zasobnym portfelem.

Cieszę się że świetnie przyjęły się nasze zestawy polecane po kilka herbat godnie reprezentujących różne gatunki dostępne u nas.

Z herbat którymi nieustannie jesteśmy ostatnio pozytywnie "zakręceni", wróciła DJ FF Ambootia,
biała herbata nepalska,
turecka wielkoliściasta,
yunnan golden tips,
koreańska Nokcha w dwóch postaciach (tańsza, zbliżona jakością do Sejak, oraz pierwszorzędnej jakości oryginalnie pakowana przez firmę Jukro)

Wprowadziliśmy naprawdę kilka wyśmienitych chińskich czarnych herbat (m.in. Golden Monkey z Tan Yang, Bai Ling Congou, herbata z syczuanu).

Czekają jeszcze natomiast na wprowadzenie m.in. dwie herbaty Jin Jun Mei podstawowej i wysokiej jakości, Hunan Black Tea, Xin Yan Hong (czarna wersja xin yan mao jian), zielona esencjonalna herbata o bogatym aromacie z zhejiang - Gao Shan Misty i wiele pozycji ziół (jeżówka, stewia, nasiona chia, młody jęczmień, lukrecja, korzeń arktyczny).

Przybyła też seria herbat japońskich - od lubianego bardzo Gyokuro Asatuyu, Gyokuro iri Sencha po niezwykłej jakości herbaty z Kyoto pochodzące od Pana Takady (Kabukicha, Sencha Kyoto). Z tej serii mieliśmy do tej pory Gyokuro Kyoto jedynie.

Za kilka dni (mam nadzieję do końca przyszłego tygodnia) przybyć mają wiosenne zbiory zielonych herbat. Już nie możemy się doczekać :)

 

41
Herbaty na co dzień / Odp: herbata zmieniająca kolor ?
« dnia: 05 Kwiecień, 2013, 15:09:14 pm »
Najważniejsza jest chyba świadomość że takie procesy następują. Nie podejmuję się jednak oceny na ile konkretnym osobom w konkretnych warunkach więcej mikroorganizmów się namnoży.

Proponuję zdrową równowagę, mnie osobiście też zdarza się mając po jednym parzeniu liście z wieczora, zaparzyć je rano i wypić (a później zjeść :)). Myślę że tak jak z wieloma rzeczami, nie należy przesadzać.

Jeśli ktoś pije herbatę dla smaku przede wszystkim - to jeśli lubi swoje przyzwyczajenia i mieści się w tolerancyjnych granicach - naprawdę nie ma to aż takiego znaczenia.

Jeśli ktoś jednak pije herbatę tylko dlatego że jest zdrowa - to ma kolejny przepis jak postępować aby była ona jeszcze zdrowsza.

42
Herbaty na co dzień / Odp: herbata zmieniająca kolor ?
« dnia: 02 Kwiecień, 2013, 22:05:47 pm »
Właśnie miałem zapytanie w podobnej sprawie, choć nie tej samej (nie było podgrzewania).

Pozdrawiam Pana Krzysztofa i wklejam poniżej moją odpowiedź, która dotyczy tego samego - fermentowania naparu :

Co do jakości naparu - raczej smak, aromat się nie utrzyma w jakości świeżo zaparzonego naparu. Jest to wynikiem kilku procesów, choćby fermentacji która również następuje w zaparzonym naparze - zwłaszcza gdy są to herbaty niefermentowane (na nich najbardziej i najszybciej to widać). W efekcie procesu fermentacji już po kilku godzinach "stania" dochodzi do zestarzenia się naparu. Mniej to widać oraz czuć w smaku herbat sfermentowanych.

Z uwagi na ten proces (dotyczy to też liści które stoją i czekają np. na kolejny napar), nie zalecam czekać zbyt długo z kolejnymi parzeniami. Dla herbat ciemniejszych taką rozsądną granicą są właśnie 2-3 godziny maksymalnie od zrobienia poprzedniego naparu), w przypadku herbat zielonych, białych nawet 1 godzina. Te informacje nie oznaczają że nie można robić po kilku godzinach z nich herbaty - zawsze jednak trzeba się liczyć z dodatkową (nawet jeśli niewidoczną) zawartością w naparze i na liściach innych organizmów.

Jeśli ktoś nie lubi zmieniać przyzwyczajeń akurat w tym zakresie - zalecam po przestudzeniu, liście chować do lodówki... wtedy można wydłużyć bezpieczny margines sądzę dwukrotnie.


43
Archiwum / Odp: Pieczona herbata
« dnia: 28 Marzec, 2013, 15:05:30 pm »
Cóż, to prawda że to nie herbata. Bardzo chcieliście Państwo nam te produkty sprzedać - nie wykazałem zainteresowania, więc pozostawiam bez komentarza sposób i chęć zaistnienia...

Tak swoją drogą, bardziej rozsądną nazwą byłoby może "pieczony kompot", może warto się zastanowić nad ewentualną zmianą?


44
Wszystko o sklepie eherbata.pl / Odp: Dostawy
« dnia: 05 Marzec, 2013, 22:03:58 pm »
Ponieważ lokalna hurtownia wiele razy nam już obiecywała że będzie wtedy i wtedy, po czym przychodził towar bez niej, zdecydowałem się poszukać i zamówić w Hamburgu tą herbatę. Już jest zamówiona i oczekuję że dotrze w przyszłym tygodniu w końcu.

45
Wszystko o sklepie eherbata.pl / Odp: Dostawy
« dnia: 01 Marzec, 2013, 13:02:56 pm »
wkrótce będzie i Keemun Hao Ya :) Z kilka dni również wspaniała Zheng Shan Xiao Zong, w wersji zaksakującej dla miłośników chińskiej herbaty. Zhen Shan Xiao Zong już jest na miejscu, tylko jeszcze musimy ją na stronę dodać :) Najpóźniej do wtorku się pojawi.

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 31