Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Pokaż wątki - mariusz

Strony: 1 [2] 3 4 5
16
Herbaty na co dzień / Jakie herbaty zimowe ?
« dnia: 09 Grudzień, 2010, 00:59:43 am »
Temat jest pochodną niewątpliwie trudnego wyboru jaki przed wieloma osobami stoi w tym okresie.

Co osobiście polecam?

z Czarnych z dodatkami zdecydowanie Adwentowa, Hiszpańska Mandarynka, Czarna Wiśnia,

z suszów owocowych - Pomarańcza wanilia, zimowa spiżarnia, korzenna

z yerba mate - egzotyczną i orientalną

z rooibosa zdecydowanie Kalahari

w miesiącach zimowych dobrze jest wiedzieć że herbaty ciemne działają bardziej rozgrzewająco na organizm (ważne gdy jest nam zimno), herbata zielona czy też biała ma działanie lekko wychładzające. Z kolei herbata zielona i biała ma znacznie więcej wartościowych składników ważnych w tym okresie, wpływających także na funkcjonowanie i odporność organizmu.

zatem z zielonych - Sencha iri Matcha - ostatnie odkrycie. Klasyczna zielona herbata w skład której wchodzi Sencha bogata w witaminę C, oraz Matcha bogata w wiele aminokwasów, witaminę A i dużą ilość przeciwutleniaczy.

z czarnych - np. Darjeelling Castleton z drugiego zbioru



17
Tematy luźne / Czy herbata jest dobrym prezentem?
« dnia: 09 Grudzień, 2010, 00:19:05 am »
Dla wszystkich wielbicieli herbacianego naparu odpowiedź jest zapewne na "tak", jednak podejmuję ten temat aby przybliżyć różne meandry wyborów w tym okresie.

Po pierwsze, herbata lub akcesoria do herbaty są ciekawym i oryginalnym prezentem z jednej strony dla osób które lubią herbatę i o tym wiemy że tak jest, są również jak się okazuje coraz częściej bardziej pożądanym prezentem dla wielu starszych osób niż kolejny kosmetyk w postaci kremów na zmarszczki, dezodorantów czy butelek gerriavitu.

Wiele razy bowiem zadajemy sobie pytanie - co tacie, mamie, babci, dziadkowi kupić i często brakuje pomysłu nawet na skromny prezent (dla najbliższych wybór jest zapewne łatwiejszy).

Ostatnio w radio Kraków pewna Pani opowiadała niesamowite rzeczy o prezentach. O tym że należy od razu je rozpakować aby dać szansę na zobaczenie naszej radości z tego co kryje się w środku, o tym że te reakcje zdarzają się niezbyt naturalne i często ten pierwszy "niby zachwyt" który jest najważniejszą chwilą dla darczyńcy, nie zawsze mówi prawdę o naszych emocjach.

Spróbujmy sobie może lepiej wyobrazić radość małego dziecka z wymarzonego prezentu. Nie może się doczekać, czasami nie może zasnąć już na dwie noce przed Mikołajem. A jak rano wstanie, skacze, piszczy i mówi bardzo szybkim głosem dziwiąc się jak to się stało że ten Mikołaj tak niepostrzeżenie przyszedł do pokoju.

Te dwie reakcje - dorosłego i dziecka obrazują nam fakt że z wiekiem większa radość jest w dawaniu niż braniu, jednak tutaj chciałbym podkreślić że żałuję iż czasem tak mało dorośli mają z dzieci. I nie chodzi mi o skakanie czy piszczenie, ale o umiejętność dziecięcego wyczekiwania i właśnie tą autentyczność z radości gdy się cieszą i ze smutku gdy coś zaboli.

Czy wielu otrzymuje nietrafiony prezent? Nie twierdzę że lekarstwem będzie pójść do herbaciarni i wybrać jedną czarkę za 20 złotych której nikt inny nie ma na świecie. To byłoby za łatwe. Miejmy czas na dokonanie właściwego wyboru - jaki prezent najbliższym osobom ofiaruję aby te święta były bardziej wyjątkowe i autentyczne? Wybrać dla bliskich prezent to chyba prawie najważniejsze zadanie w te święta, zaraz po tym aby na pierwszym miejscu przygotować się na zmianę. Na nowe narodziny.

Chciałbym aby każdy też kto to przeczyta zrobił też dla siebie prezent. Na dłuższą chwilę poczuł że nigdzie się nie spieszy.

Zróbmy zatem "coś więcej".

18
do czwartku 23.12 pracujemy w stałych godzinach:
10-22, oraz 12-21 w niedziele

W Wigilię 24.12 herbaciarnia czynna będzie 10-14
25.12, 26.12 herbaciarnia nieczynna
31.12 herbaciarnia czynna 10-17
1.01 herbaciarnia nieczynna
6.01 herbaciarnia czynna 15-22



19
Wszystko o sklepie eherbata.pl / Święta z ulubioną herbatą
« dnia: 05 Grudzień, 2010, 03:09:54 am »
Z racji zbliżających się Świąt, oraz pięknej zimy za oknem obserwujemy w sklepie wzmożone zapotrzebowanie na nasze herbaty.

Dlatego zachęcam do wizyty w naszym sklepie odpowiednio wcześniej, aby wszystkie przesyłki które powinny dotrzeć do Świąt znalazły się szybko w Waszych domach.

W ubiegłym roku mieliśmy bardzo dobre doświadczenia z tym związane, wiele przesyłek zamawianych nawet tuż przed samymi świętami - dotarło do adresatów.

Poniżej przedstawiam kilka porad praktycznych jak szybko i wygodnie sprawić aby ulubionymi herbatami cieszyć się w Święta a nie w Nowy Rok :)

1. W tym czasie, czasu mamy jakby mniej - stąd gdy nie możemy się do końca zdecydować - warto skorzystać z dodatkowej funkcji przy koszyku - przechowalni - można wtedy wielokrotnie zapisywać sobie różne koszyki. Pozwoli to zaoszczędzić czas przy wejściu na stronę ponownie.

2. Warto sprawdzić liczbę punktów w zakładce "moje konto" - aby dowiedzieć się ile rabatu przysługuje mi w danym momencie, oraz ile punktów brakuje do następnego progu. Być może następne zakupy będą jeszcze tańsze?

3. Po złożeniu zamówienia, zachęcam do przesłania potwierdzenia np. o wpłaconym przelewie z numerem zamówienia, pozwoli nam to szybciej odnotować wpłatę w systemie, oraz zwiększy prawdopodobieństwo szybkiej dostawy.

4. W przypadku braku obecności adresata przesyłki w domu, doręczyciel ma obowiązek zostawić awizo. Aby uniknąć wizyty na poczcie, warto zastanowić się nad zmianą adresu dostawy - z domowego na ten w pracy o ile warunki na m na to pozwalają. Dzięki temu też możemy uniknąć również nieszczęśliwego dostarczenia przesyłki do osoby która prezentem ma być dopiero obdarowana.. W przypadku ewentualnego spóźniania się przesyłki o dłużej niż 4 dni robocze, prosimy o kontakt w celu podania numeru przesyłki (można sprawdzać już dzwoniąc na pocztę gdzie znajduje się przesyłka).

5. Rzadkie akcesoria oraz rzadkie herbaty. Proszę pamiętać że niektórych rzeczy mamy tylko po 1 sztuce. I czasem może się okazać że dostępny towar teraz, jutro może być już niedostępny.

6. Nasze przesyłki poczta odbiera ok. 13:30, kurier UPS o 14:30. Główna sesja księgowania przelewów w ING (wśród których są te zlecone w dniu poprzednim i pierwszą sesją ranną w innych bankach) zaczyna się od 12:30 i trwa do około 14.

20
Herbaty na co dzień / Co my Polacy wiemy o herbatach...
« dnia: 24 Lipiec, 2010, 00:21:42 am »
Całkiem niedawno ktoś opowiedział mi historię o tym jak wszedł do pewnej herbaciarni napić się herbaty zielonej i została ona zaparzona na jego oczach wrzątkiem.. Pomyślałem sobie, tragedia - nie dość że ktoś nie miał okazji napić się dobrze zaparzonej herbaty to jeszcze wydawać by się mogło personel musiał być wybitnie niedoszkolony..

Dzisiaj natomiast natrafiłem na taki oto wpis "klubu miłośników dobrej herbaty":
Czy daliście się kiedyś złapać w pułapkę logiczną, sądząc, że z dużych herbacianych listków powstanie mocny napar? Otóż jest wręcz odwrotnie: im mniejsze listki, tym napar mocniejszy. Nie oceniajcie herbaty po wielkości liści - nie ma to wpływu na jej jakość.

a także taki oto przypis:
@Gosiu, herbata liściasta od tej w torebkach różni się przede wszystkim wielkością liści :)

Jakkolwiek pułapki logiczne bywają czasami małe a i nawet ziarna prawdy zwłaszcza w pierwszej wypowiedzi są, to już nie dziwię się dlaczego tak często powiela się czasami dość słabej jakości wiedzę, skoro nawet w "klubie miłośników" tak twierdzą...

Aby nie było jednak tak dla jednych komediowo, a dla innych dramatycznie :) pozwolę sobie na rozpoczęcie tego wątku mocnym akcentem optymistycznym, ponieważ powstaje coraz więcej inicjatyw pozwalających w niedalekiej przyszłości na stworzenie jasnych zasad i propagowanie kanonów herbacianej wiedzy.

Co więcej - pijemy coraz więcej zielonych herbat i coraz częściej lubimy to co naturalne, zdrowe. Bardzo często w rozmowach przy "herbacie" dzielimy się z bliskimi tym co wiemy.

A jakie są wasze spostrzeżenia i zdanie na ten temat?

21
Zioła w Chinach do dnia dzisiejszego jeszcze pełnią ważną rolę w medycynie, często naturalnie zastępują popularne u nas na każdym kroku tabletki.

Mam nadzieję że wspólnie odkryjemy w tym wątku nowe pokłady wiedzy do walki zwłaszcza z naszymi drobnymi dolegliwościami, po które czasami żal sięgać po tabletki. Zachęcam osoby które coś ciekawego znajdą do wpisywania tutaj ciekawych przepisów z medycyny chińskiej.

Medycyna chińska liczy sobie ponad 5000 lat i sięga wieków starożytnych. Już w czasach dynastii SHANG (ok. 1000 lat p.n.e.) stała na dość wysokim poziomie. Właśnie z tego okresu pochodzą znalezione podczas wykopalisk pierwsze igły do akupunktury, oraz wyryte na kościach opisy różnych chorób.

Chińczycy skrupulatnie opisywali wpływ stosowanego masażu i akupunktury na poszczególne narządy i różne dolegliwości człowieka. Stale też doskonalili techniki ich wykonywania.

Dostrzegali głęboki związek człowieka z naturą. Człowiek był cząstką Wszechświata i żył w rytmie jego drgań, dźwięków i barw. Był jednak - według ich wierzeń - bezbronną, słabą istotą, która pozostawała pod przemożnym wpływem sił przyrody: Nieba i Ziemi. Obserwowali więc i skrupulatnie notowali wpływ, jaki na niego wywierała.

Pierwszy wydany tekst dotyczący kanonów chińskiej medycyny i akupunktury ukazał się w pierwszym wieku naszej ery. Był napisany w formie dialogu między Żółtym Cesarzem, a jego nadwornym lekarzem (ministrem) Qi Bo (KHI PA). Trzeba stwierdzić, że do dziś książka ta nic nie straciła na wartości.

W następnych wiekach ukazywały się nowe dzieła będące owocem prac kolejnej grupy uczonych. Co ciekawe prace te uwzględniały wszystkie osiągnięcia poprzedników.

Należy nadmienić, że wszystkie prace były dostępne dla zainteresowanych w rozlicznych bibliotekach.
Chińczycy szczycą się również swoją Księgą Ziół, która jest podstawą dla wszystkich znaczących medycznych dzieł o ziołolecznictwie. Tysiące ziół, części roślin, zwierząt, minerały wraz z dokładnymi ich opisami znajdują się do dziś w jednym, centralnym instytucie w Pekinie. Od stuleci Chińczycy obserwowali nie tylko oddziaływanie tych ziół na człowieka, ale dobierali odpowiednie dawkowanie oraz doskonalili technikę sporządzania leków roślinnych. Obserwowali również zachodzące między roślinami oddziaływanie korzystne lub nie (interakcje), opracowywali metody ich hodowli i zbiorów, metody suszenia, fermentacji, prażenia i in. oraz formy, w jakich miały być przepisane dla człowieka: jako zioła świeże, suszone, mielone, prasowane, mieszanki ziołowe i inne.

Leki roślinne były zawsze tanie, a przez to dostępne dla ludzi.

W żadnym innym kraju świata terapeutyczne stosowanie ziół nie osiągnęło tak wysokiego i skutecznego poziomu. Ze względu zaś na niezmienność sposobów przygotowywania leków roślinnych stosowanych w leczeniu człowieka od przeszło 2000 lat, leki chińskie uznaje się w świecie za bezpieczne.

Dobór leku roślinnego do leczenia konkretnych schorzeń opiera się na ogólnie przyjętych założeniach o przyporządkowaniu jego koloru, smaku, zapachu do któregoś z narządów wewnętrznych.

Chińczycy doprowadzili do perfekcji diagnozowanie, interpretację chorób i naturalne sposoby leczenia, poczynając od diety, poprzez leczenie ziołami, masaż (tuina), akupresurę, akupunkturę, medytację oddechową i energetyczną Qi gong, a na poradach dotyczących harmonijnej aranżacji otoczenia Feng shui i studiowaniu Wyroczni I Cing kończąc.

Diagnozowanie odbywało się i odbywa nadal poprzez skrupulatny wywiad, badanie palpacyjne, badanie tętna, oglądanie języka, wąchanie. Ostateczną diagnozę opracowywało się i opracowuje do dziś po uwzględnieniu rodzaju energii Qi, jej biegunów Yin i Yang, dopasowaniu choroby do Ośmiu Kryteriów Przewodnich oraz teorii Pięciu Elementów. Postawienie diagnozy umożliwia lekarzowi wdrożenie odpowiedniego leczenia, również z zastosowaniem podanych wyżej kanonów.

Medycyna chińska jest przepojona logiką, jest też kopalnią wiedzy o przyczynach chorób i metodach przywracania zdrowia. Nacechowana jest głębokim zrozumieniem człowieka jako istoty czującej i myślącej. Język jakim posługuje się jest symboliczny, ale każdy symbol - przez swoją prostotę - jest przez każdego człowieka zrozumiały.

22
Herbaciarnia Czarka na ul. Floriańskiej 13 w Krakowie / Szukamy pracownika
« dnia: 12 Kwiecień, 2010, 15:08:23 pm »
Szukamy pracownika do pracy w naszej herbaciarni w Krakowie przy obsłudze sklepu internetowego lub stacjonarnego.

Wymagania: dyspozycyjność w godzinach 15-22 pon-pt, łatwość nawiązywania kontaktu, prezencja, język angielski, zaradność, szybkość działania.

Mile widziane: doświadczenie na allegro, zamiłowanie do herbat.

Oferujemy: atrakcyjną pracę w bardzo dobrej atmosferze, możliwość poznania nowych doświadczeń.

Prosimy o wysłanie CV koniecznie ze zdjęciem i list motywacyjny na adres: biuro@eherbata.pl

23
Tematy luźne / Mięta brazylijska
« dnia: 27 Luty, 2010, 00:07:58 am »
Dostajemy coraz więcej zapytań o to czy mamy miętę brazylijską. Na obecną chwilę nie mamy, jednak czynimy starania aby ją pozyskać...

Tymczasem polecam tekst z potężnej kopalniwiedzy.pl

Hyptis crenata, roślina stosowana od wieków przez brazylijskich szamanów i dlatego zwana potocznie miętą brazylijską, radzi sobie z bólem równie dobrze, co Indometacyna, niesteroidowy lek przeciwzapalny. Wystarczy zaparzyć ją jak herbatę.
Pracami zespołu z Newcastle University kierowała Brazylijka z pochodzenia - Graciela Rocha. Sprawdzano, jak roślina z rodziny jasnotowatych działa na myszy. Obecnie naukowcy planują testy kliniczne na ludziach.
Odkąd jako gatunek pojawiliśmy się na Ziemi, zawsze szukaliśmy leków na różne dolegliwości w przyrodzie. Szacuje się, że na całym świecie do celów medycznych wykorzystuje się ponad 50 tys. roślin. Co więcej, w ponad połowie wszystkich przepisywanych leków wykorzystuje się związek chemiczny występujący naturalnie w roślinach. Gdy już okazało się, że Hyptis crenata jest równie skuteczna jak syntetyczny lek, trzeba jeszcze ustalić, na czym polega jej działanie.
By jak najdokładniej odtworzyć sposób postępowania z miętą brazylijską, ekipa z Newcastle przeprowadzała wywiady na miejscu, w Brazylii. Dzięki temu jasne stało się także to, jaką ilość specyfiku powinno się spożyć. Najpowszechniejszą metodą przyrządzania okazało się zaparzanie. A oto szczegółowa receptura: ususzone liście należy gotować przez pół godziny, a przed wypiciem ostudzić. Akademicy stwierdzili, że gdy herbatkę dawkowano tak jak szamani, jej działanie przeciwbólowe dorównywało Indometacynie.
Rocha pamięta smak H. crenata z dzieciństwa. Wbrew pozorom, nie ma on nic wspólnego z miętą i przypomina raczej gorzką szałwię.


Autor: Anna Błońska

24
Herbaty zielone / Lung Ching - jedna nazwa a różne oblicza :)
« dnia: 26 Luty, 2010, 16:51:05 pm »
Warto rozpocząć dyskusję o popularnych herbatach, które z racji nazwy prawie wszędzie są nazywane tak samo, jednak mogą mieć całkowicie różny charakter.

Decydując się na wprowadzenie herbaty Lung Ching pod trzema postaciami (podstawowa, supergrade i oryginalny xi hu) kierowaliśmy się chęcią zapoznania z tą niesamowitą herbatą szerszego grona osób. To był dla nas wyznacznik rozwoju, aby dać możliwość wyboru.

Mam nadzieję że wielbiciele Lung Chinga podzielą się swoimi spostrzeżeniami tych herbat i doświadczeniami smaku, mocy, aromatu.

Dzisiaj trochę o wersji supergrade, która emanuje świeżością w porównaniu z wersją podstawową (która również jest świetnym lung chingiem o dosyć ciekawych parametrach smaku i mocy. )

Jeśliby zrobić test na tzw. aromatyczność - L.C.S. wygrywa go więc bezapelacyjnie. Ten zatrzymany aromat lekko orzeszkowo-kasztanowo palony, jest bardzo przyjemny i łatwy do rozpoznania, a jednocześnie odrębny od innych herbat.

Bardzo udany aromat w LCS w powiązaniu z bogatym i zrównoważonym smakiem tworzy świetną herbatę, jednak głównie na jedno, maksymalnie dwa parzenia. Jest to bowiem typ herbaty, która szybko "odkrywa szaty" odsłaniając i oddając to co najlepsze. Nie trzeba jej o to długo "prosić" :)

Jeśli ją chcieć zaparzyć na 3 ciekawe parzenia, pierwsze (oprócz płukania) musi trwać maksymalnie krótko - najwyżej 20-30 sekund, drugie minutę, trzecie dwie i pół minuty.

Jej innym minusem (zważając na cenę) jest to że herbata wymaga bardzo dobrych warunków do przechowywania, inaczej szybko aromat ucieka a herbata jest wtedy pozbawiona swoich największych atutów.

25
Herbaty zielone / Herbaty japońskie
« dnia: 08 Luty, 2010, 22:59:47 pm »
Dlaczego jedni się nimi zachwycają, a inni twierdzą że nie lubią jak im herbata "glonami" pachnie? Czy herbatę japońską można łatwo rozpoznać i odróżnić od innych?

Jakie rodzaje herbaty japońskiej lubicie najbardziej lub do jakich miłością nie darzycie?

Jak pierwszy raz kilka lat temu spróbowałem Gyokuro japońskiego (wcześniej piłem chińskie) to uderzyła mnie niebywała jakość - piękny żywy kolor (bardziej zielony niż żółty) i delikatny słodki posmak - który zawsze przyjemnie mi się będzie kojarzył. Dodatkowo, ja zawsze lubię sobie podgrzewać herbatę w dzbanku, aby powąchać ją przed zaparzeniem - wtedy herbata wydziela niesamowite pokłady aromatów, którymi można się "zaciągać". W przypadku Gyokuro i jemu podobnych herbat, aromaty są naprawdę niezwykłe - czasem mogą nawet wzbudzić większe oczekiwania na coś naprawdę specjalnego niż powinny... bo smak jest dosyć ciekawy - ale może być kontrowersyjny. Wszystko zależy od nacechowania go smakiem "morza i lasu".

Smaku tego nie spotka się w chińskich odmianach, gdyż jest on bardzo unikalny.

Czy jednak Gyokuro może być herbatą często pitą? Czy jej specyfika zawsze jest zachwycająca? Ciekaw jestem Waszych doświadczeń.

26
Tematy luźne / Ekstrakty w tabletkach - suplementy diety
« dnia: 14 Styczeń, 2010, 00:31:03 am »
Kilka miesięcy temu pewna firma gorąco zachęcała mnie abyśmy w sklepie wprowadzili wygodne suplementy diety, które mają i Yerba Mate i zieloną herbatę i lapacho i vilcacorę czy żeń szeń... (oczywiście różne produkty, a nie wszystko w jednym).

Swoje zdanie na ten temat miałem, ale co mnie zaciekawiło - sposób wytworzenia tych suplementów. Po przeanalizowaniu produktów zapytałem się producenta co tam jest w środku i okazało się że moje przypuszczenia były dosyć trafne - zmielona herbata i zmielone zioła na drobny pył.

Nie wiem jakie jest Wasze zdanie, ale biorąc pod uwagę zarówno cenę takich suplementów, jak i to że suplementy nie są lekami a więc nie przechodzą testów dopuszczenia do obrotu jako leki, polecam dobrze przyjrzeć się zawartości takich "magicznych" tabletek i producentom.

Nie twierdzę bynajmniej że wszystko to jest be, ale w przypadku takiego żeń szenia - wchłanianie go bez poddania procesowi uwalniania poprzez enzymy zawarte w ślinie, lub zaparzenia - powoduje tzw utracenie korzyści które można było mieć ale ich nie ma...

27
Akcesoria / Mój ulubiony kubek/szklanka/filiżanka/czarka do herbaty
« dnia: 14 Styczeń, 2010, 00:12:42 am »
W czym pijecie swoje herbaty? Jeszcze 20 lat temu chyba prawie wszyscy pili ze szklanek, jako pozostałość po wpływach radzieckich - choć były domy gdzie preferowano filiżanki :)

Zapraszam do podzielenia się i może nawet zaprezentowania swoich ulubionych naczynek z których pijecie herbatę (czasami te ulubione nie są zbyt piękne :), ale mają coś w sobie, lub są darzone szczególnym sentymentem).

Ja lubię osobiście od pewnego czasu pić z czarek, ale rzadko mam ochotę pić w tych malutkich czarkach...

28
Akcesoria / Filtry papierowe do herbaty
« dnia: 14 Styczeń, 2010, 00:03:32 am »
Filtry do herbaty zostały zapewne wymyślone aby smakoszom było bardziej wygodniej. Czy na pewno wszystkim? Pytanie czy je stosujecie i do jakich herbat?


29
Herbaty dla miłośników / Jak rozpoznać dobrą herbatę po wyglądzie?
« dnia: 14 Styczeń, 2010, 00:00:08 am »
Wygląd i aromat herbaty to dwa czynniki które mają ważny wpływ oprócz opakowania czy też ceny na wybór samej herbaty.

Najczęściej bowiem nie jesteśmy w stanie takiej herbaty spróbować, co mogłoby się wydawać - byłoby czynnikiem najważniejszym aby uznać daną herbatę za dobrą.

Na co zatem zwracać uwagę przy wyglądzie herbaty, aby móc rozpoznać dobrą herbatę?

Można wyróżnić kilka czynników którym należy się przyglądnąć w pierwszej kolejności:

- wielkość liści
- obecność tipsów
- barwa i odcień listków
- jakość i sposób zwinięcia

Czy wygląd herbaty zatem o czymś świadczy?

30
Herbaty dla miłośników / Prawidłowe parzenie herbat
« dnia: 12 Grudzień, 2009, 23:49:17 pm »
Istnieje co prawda kilka zasad którymi należy się kierować aby zaparzyć dobrą herbatę, jednak chciałbym abyśmy opisywali tutaj sprawdzone, lecz niestandardowe metody parzenia danych herbat. Bardzo bym chciał aby osoby które mają swoje "zapiski" na temat różnic w parzeniu opisały swoje spostrzeżenia na temat smaków herbat zaparzonych w poszczególnych przedziałach czasowych i temperaturowych.

Tak bowiem jak złote zasady są dla wszystkich, tak akurat nam osobiście trudno czasem takie zasady przyjmować jako swoje :)

Dla miłośników przytoczę pewną myśl: Parzenie według średniej - herbata przeciętna, parzenie sprawdzone - herbata wyborna.

Czasem trudno uchwycić ten idealny moment na samym początku. Jednak tylko doświadczając na sobie wielu prób dostosowania parzenia do swoich potrzeb - będziemy je tak naprawdę znali.

Zachęcam do testowania herbat w interwałach czasowych parzenia co 10-15 sekund.

Ja bardzo lubię chodzić na granicy przeparzenia Darjeelinga. Dla konfiguracji około 6g wsypanych na 450 ml wody i temperatury 96 stopni, idealny balans zachowuje się między 2 minutami dla osób które lubią posmakować muskatelowych, raczej lekkich tonów - do około 4-5 minut w przypadku wydobycia z Darjeelinga mocnych, garbnikowo pełnych warstw - które uważam każdy powinien choć raz na takiej herbacie wycisnąć - aby poznać jakie jest oblicze takiej herbaty i jak bardzo jest elastyczna.

Czasami zdarza się że inne czarne herbaty nie zmieniają znacznie struktury naparu pomiędzy 4 a 5 minutą. Oznaczać to może że wszystko co można było wycisnąć z niej - stało się trochę wcześniej.

I jeszcze na dzisiaj taka ciekawostka:
Według zapisków farmaceutycznych które kilka miesięcy temu otrzymałem, przed ponad 100 laty określano iż najbardziej wartościową herbatą jest herbata zaparzona przez 7-8 minut - wtedy uwalnia się pełnia olejków eterycznych w maksymalnej strukturze, oraz herbata ma największą wartość. Trochę czasu minęło od takiego postrzegania...

Strony: 1 [2] 3 4 5