Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości - ziomiwan

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 31
91
Inne / Odp: [Toksyczność] Lapacho
« dnia: 17 Luty, 2012, 21:19:54 pm »
Oczywiście jednorazowo.
Z racji tego, że gotujemy korę, wydobywamy z niej niemal wszystko co tylko możliwe. Wygotowujemy z niej to co najcenniejsze i w efekcie otrzymujemy wspaniały napar i już do niczego nie nadającą się korę która musi wylądować w koszu.

92
Inne / Odp: [Toksyczność] Lapacho
« dnia: 08 Luty, 2012, 17:24:04 pm »
Czy do codziennego picia nie wiem.
Ja popijam od czasu do czasu.
Jak pogoglujesz to okaże się, że ludzie uważają, iż wszystko jest toksyczne...
Daj sobie spokój. Dla zdrowia warto pić lapacho. Ale tak jak zaleca np. eherbata. Nie przekraczać dziennej dawki.

93
Herbaty na co dzień / Odp: Parzenie zielonej herbaty z imbirem.
« dnia: 08 Luty, 2012, 00:06:40 am »
Wpływ witaminy C na organizm ludzki jest niepodważalny. Pisałem już o tym na forum, bo ktoś twierdził, że jest niemal zbędna.
Tabletek również staram się unikać.

94
Herbaty na co dzień / Odp: Parzenie zielonej herbaty z imbirem.
« dnia: 07 Luty, 2012, 23:06:14 pm »
Cieszę się, że moja rada dała wspaniały efekt ;) .
Również sproszkowany imbir zaparzam osobno.
Rozgrzewa wzorowo.

Na przeziębienie witamina C ma niewielki wpływ, spożywanie dodatkowej dawki nie pomaga, wystarcza to co spożywamy normalnie. Ale oczywiście można podjadać wit C w rozsądnych ilościach podobnoż.


95
Herbaty na co dzień / Odp: Herbata a zdrowie.
« dnia: 07 Luty, 2012, 22:59:25 pm »
Być może problem leży w Twoim organizmie, bo ja takich problemów nie mam.
Około 1,5h temu wypiłem prawie litr herbaty zielonej i do tej pory nie czuje większej potrzeby skorzystania z toalety.
Problemów z wypróżnianiem w ogóle nie mam, baaa są bardzo regularne od kiedy piję herbaty i całkowicie bezproblemowe.
Po Pu-erh również nie mam żadnych problemów, choć faktem jest, że szybciej ciągnie do skorzystania z wc.
Z tego co mi wiadomo najgorzej jest pić samą wodę, gdyż to ona właśnie jest przepuszczana przez organizm niemal bez trawienia. Najlepsza jest albo herbata, albo lekko posłodzona woda, aby została przetrawiona i aby przeszła przez organizm jak należy.

Lekarzem nie jestem. Jednak czytałem wiele badań i artykułów na temat herbaty i żadne nie miało żadnych zastrzeżeń co do spożywania tego napoju.

Może herbata po prostu na Ciebie źle działa?

96
Herbaty na co dzień / Odp: Herbata a zdrowie.
« dnia: 02 Luty, 2012, 22:06:22 pm »
Nie prawda to!
Rzekome wypłukiwanie magnezu oraz innych minerałów z organizmu następuje w każdym momencie. Czy to podczas picia wody, czy kawy, czy czegokolwiek.
Ale pamiętajmy, że zawsze spożywamy minerały, czy to z pokarmem, czy prawdziwą wodą mineralną. Herbata sama w sobie zawiera również minerały.

Pić herbatę, pić jak najwięcej! (ale nie czarnej, bo zakwasimy organizm!)


Mięta wspaniała na żołądek, ale również sama w sobie smakowo ;) . Mam własną, wysuszoną przez dziewczynę ;) wspaniała!

97
Herbaty na co dzień / Odp: Parzenie zielonej herbaty z imbirem.
« dnia: 02 Luty, 2012, 22:02:28 pm »
Cytryna sama w sobie ma niewiele jakichkolwiek witamin.
Witaminy C ma mało, a nawet jeśli miałaby dużo to w niczym ona tak naprawdę nie pomaga. W nieznacznym stopniu jedynie wpływa na zapobieganie przeziębieniu, ale mały procent.
Dla smaku pić można, pewnie że tak.

98
Herbaty na co dzień / Odp: Parzenie zielonej herbaty z imbirem.
« dnia: 02 Luty, 2012, 21:26:29 pm »
Oczywiście! Gdzieś na forum znajdziesz nawet temat dotyczący parzenia na zimno.


Cytryny akurat niewiele dają jeśli chodzi o działanie składników w niej zawartych, ale ważne jest to, że nasz umysł uważa, że to pomaga ;) psychika najlepszym lekarstwem.
Z takich napoi polecam, sok z cytryny, woda oraz miód. Super napój. Zawsze trzeba pamiętać o tym, aby miód dawać do ostudzonej wody, w przeciwnym razie najważniejsze z witamin i składników zdrowotnych zawartych w miodzie zginą i będziemy mieć bezwartościowy napój o smaku miodu.

99
Herbaty na co dzień / Odp: Parzenie zielonej herbaty z imbirem.
« dnia: 02 Luty, 2012, 14:08:36 pm »
Uwierz mi, że podczas choroby to jest świetne naturalne lekarstwo.
Sam spróbuj jak się przeziębisz/złapiesz katar (czego oczywiście Ci nie życzę!).

100
Herbaty na co dzień / Odp: Parzenie zielonej herbaty z imbirem.
« dnia: 02 Luty, 2012, 12:41:17 pm »
Akurat zielona z imbirem nie zalicza się do aromatyzowanych, bo do naturalnej zielonej bez dodatków, dodajesz jedynie starty korzeń imbiru.
Działa wspaniale na przeziębienie, rozgrzewa ciało, a do tego (przynajmniej w moim wypadku) udrażnia układ oddechowy.
Do tego (po ostygnięciu do około 50stopni) dodać łyżkę, dwie miodu i mamy wspaniały leczniczy napój ;) .

101
Herbaty na co dzień / Odp: Parzenie zielonej herbaty z imbirem.
« dnia: 02 Luty, 2012, 09:47:46 am »
Imbir może podobnie jak cytryna zahamować zaparzanie się herbaty.
Proponuję starty imbir  wrzucić do szklanki i zalać 1/3 potrzebnej ogólnie wody, a w osobnym naczyniu zaparzyć zieloną, po zaparzeniu zielonej dodać wywar z imbiru i gotowe ;).

102
Gatunki herbat i rodzaje / Odp: Poszukuje herbaty.
« dnia: 31 Styczeń, 2012, 12:49:35 pm »
Truskawkowo popcornową???
Jeśli z prażonym ryżem i o takim też smaku to Genmaicha.
Truskawek tam nie wyczuwam, ale niesamowicie przyjemny smak prażonego ryżu (kojarzyć się może z popcornem), lekko posłodzona jest niebiańsko pyszna.
http://eherbata.pl/produkt/opis/48

103
Herbaty dla miłośników / Odp: Nagrzewają się herbata - problem?
« dnia: 24 Styczeń, 2012, 15:02:49 pm »
Powinna być przechowywania w ciemnym i chłodnym miejscu (najlepiej gdzieś w szafce. Ciepło i światło nie służy herbacie.

104
Mieszkańcy Ameryki Południowej piją duże ilości herba mate (hiszp. yerba mate), dziennie od 2 do 3 litrów. Ostatnie badania wskazują, że to bardzo dobry dla zdrowia zwyczaj, ponieważ bioaktywne składniki naparu wywołują śmierć komórek raka jelita grubego.

Pochodne kofeiny z herba mate nie tylko wywołują śmierć ludzkich komórek raka jelita grubego, ale i znacząco obniżają stężenie ważnych markerów stanu zapalnego - opowiada prof. Elvira de Mejia z University of Illinois. To istotne, ponieważ stan zapalny sprzyja uruchamianiu kolejnych etapów rozwoju nowotworu.

De Mejia i Sirima Puangpraphant oddziaływały na ludzkie komórki raka jelita grubego pochodnymi kwasu kawoilochinowego (CQA). W miarę jak zwiększano stężenie CQA, dochodziło do nienaprawialnych uszkodzeń DNA i nasilała się apoptoza.

Zespół opisał mechanizm korzystnych dla zdrowia wydarzeń. Najpierw pewne pochodne kwasu kawoilochinowego znacznie obniżają poziom różnych markerów stanu zapalnego, w tym działającego jako czynnik transkrypcyjny kompleksu białkowego NF-κB, który reguluje wiele genów kodujących enzymy. Później do gry wkraczają kaspaza-8 (jedna z kaspaz inicjatorowych) oraz kaspaza-3 (odpowiedzialna za hydrolizę białek cytoszkieletu i błony otaczającej jądro komórkowe). Jednym słowem: powstaje mniej komórek nowotworowych, a istniejące ulegają zniszczeniu.

Gdybyśmy mogli ograniczyć aktywność NF-κB, ważnego markera łączącego stan zapalny z nowotworem, mielibyśmy większą kontrolę nad przemianą zwykłych komórek w komórki rakowe. Ponieważ mikroflora jelit odgrywa ważną rolę we wchłanianiu i metabolizmie pochodnych kofeiny, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe właściwości herba mate ujawniają się najsilniej właśnie w obrębie przewodu pokarmowego.

Niedługo ukażą się wyniki studium, w ramach którego porównywano zachorowalność na raka jelita grubego u szczurów pijących wyłącznie herba mate (grupa eksperymentalna) i gryzoni pijących tylko wodę (grupa kontrolna).

źródło: http://kopalniawiedzy.pl/herba-mate-rak-jelita-grubego-apoptoza-markery-stanu-zapalnego-kwas-kawoilochinowy-Elvira-de-Mejia-Sirima-Puangpraphant,15009

105
Tematy luźne / Odp: herbata a kofeina
« dnia: 24 Styczeń, 2012, 11:12:11 am »
Jest sens pisać o tym po raz setny???....

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 31