121
Tematy luźne / Odp: Wchłanianie magnezu
« dnia: 03 Styczeń, 2012, 17:36:17 pm »
No właśnie nie jest to całkowity mit, bo trzeba wziąć pod uwagę badania jakie przeprowadzano i dowiedziono, że w minimalnym stopniu pomaga uchronić się przed przeziębieniem.
Powiedz mi więc, dlaczego ludziom na okrętach podwodnych i nie tylko, podaje się witaminę C, czy też cytryny (choć nie mają najwięcej witaminy C) i inne owoce? Dawniej na statkach ludzie chorowali właśnie na szkorbut który jest spowodowany niedoborem witaminy C.
Nie wiem czy istnieją jakieś naprawdę poważne badania na temat tego, czy witamina C pomaga w przeziębieniu, ale też nie wiem czy istnieją takie same badania na temat tego, że jest inaczej, podejrzewam, że nie.
Witamina C na pewno nie czyni cudów, ale też nie wolno mówić, że jest całkowicie niepotrzebna.
Ale nie jestem lekarzem, ani innym naukowcem, podejrzewam że i Ty nie. Więc proponuję zostawić ten temat.
Szpinak? Szpinak jest smaczny, tylko dlatego go jem. Nigdy nie kieruję się tym, ile jakie warzywo posiada witamin i jaką mają przyswajalność. Jem, bo lubię. Staram się utrzymywać dość zróżnicowaną dietę tak w warzywa jak i mięsa i owoce.
Powiedz mi więc, dlaczego ludziom na okrętach podwodnych i nie tylko, podaje się witaminę C, czy też cytryny (choć nie mają najwięcej witaminy C) i inne owoce? Dawniej na statkach ludzie chorowali właśnie na szkorbut który jest spowodowany niedoborem witaminy C.
Nie wiem czy istnieją jakieś naprawdę poważne badania na temat tego, czy witamina C pomaga w przeziębieniu, ale też nie wiem czy istnieją takie same badania na temat tego, że jest inaczej, podejrzewam, że nie.
Witamina C na pewno nie czyni cudów, ale też nie wolno mówić, że jest całkowicie niepotrzebna.
Ale nie jestem lekarzem, ani innym naukowcem, podejrzewam że i Ty nie. Więc proponuję zostawić ten temat.
Szpinak? Szpinak jest smaczny, tylko dlatego go jem. Nigdy nie kieruję się tym, ile jakie warzywo posiada witamin i jaką mają przyswajalność. Jem, bo lubię. Staram się utrzymywać dość zróżnicowaną dietę tak w warzywa jak i mięsa i owoce.