Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości - krzysztofsf

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16
196
Herbaty pu-erh / Odp: Wydzielenie kategorii zielony Pu Erh
« dnia: 13 Styczeń, 2011, 09:12:50 am »
Polecam Pu Erh eherbaty ktory znam - czyli Pu Erh Qing Bing z 2007 roku , parzony na wzor metody z zalaczonego filmu.
Sporo suszu w czajniczku, 1-2 płukania, nastepnie dwa naparzenia praktycznie natychmiast po zalaniu wylewane tak szybko jak plukania do filizanki (herbata parzy sie w trakcie wylewania). Czas dalszych parzen nieznacznie zwiekszam , dochodzac przy koncu do okolo 3 i wiecej minut - przepuszczajac 1-2 litry wody porcjami dajacymi po okolo 150 ml herbaty w filizance.
O wiele wygodniejsze do roznych nasiadowek niz herbata zielona - nie trzeba pilnowac temperatury wody, czasow parzenia, brac nowej herbaty po 3-4 parzeniach. Siadam z termosem , czajniczkiem i filizanka przed komputerem i co 15-20 min parze kolejna filizanke nieznacznie wydluzajac czas szybkiego parzenia.


Znam tez Guang Xi Liu Bao - ale to troche inny smak i chyba rodzaj przygotowania ciastka - raczej nie polecam do takiego parzenia, przynajmniej mi wychodzi tylko parzony tradycyjnie.

Pu-Erh Chi Tse Beeng Cha i Zhong Guo Yunnan Pu Erh sa prawdopodobnie rowniez herbatami niefermentowanymi czy tez raczej niegotowanymi - ale pewnosci nie mam - nie kupowalem ich, opis zas nie jest jednoznaczny.

Ciekawy jestem walorow Zhong Guo Yunnan Pu Erh - czy jego wyzsza cena wynika z powazniejszego byc moze wieku i dalej posunietych procesow starzeniai, czy tez klasa czy pochodzenie lisci przelozyly sie na wyzsza ocene?
A moze to jednach herbata gotowana? Nie mam pojecia.

197
Herbaty pu-erh / Odp: Wydzielenie kategorii zielony Pu Erh
« dnia: 10 Styczeń, 2011, 21:08:29 pm »
I jeszcze jedno - warto byloby przy ciastkach dodawac rowniez zdjecie zawartosci - nie tylko opakowania.
Osobiscie, bazujac na opisie i pierwszej recenzji klienta, sadzilem, ze wspomniany rowniez powyzej Pu erh Chi Tse Beeng Cha jest fermentowany. Zdjecie samego ciastka pomogloby w uniknieciu takich pomylek, a i apetyczny wyglad prasowanych lisci z kolei zacheca do zakupu ;).
Gdy przegladam w internecie wyuzdane zdjecia nagich Puerhow, zwlaszcza ze starych czy dzikich drzew, to czasem az mi slina kapie ;).

198
Herbaty pu-erh / Odp: Wydzielenie kategorii zielony Pu Erh
« dnia: 10 Styczeń, 2011, 20:31:31 pm »
Naprawde zachecam do przedstawiania tych herbat rowniez milosnikom zielonych  - parzenie w wysokiej temperaturze bez koniecznosci schladzania wody, brak efektu gorzkniecia, bardzo wysoka wydajnosc, smak i aromat - same zalety.
Przedstawione w tej kategorii obecnie prasowane zielone minitoucha wygladaja po prostu na zwykla prasowana zielona herbate i blizej im chyba do produktow Panaceum niz do "puerchowej"  prasowanej herbaty.
Warto byloby (chetnie bym widzial taka informacje w opisie) dodac standardowo date produkcji (obecnie widac ja niekiedy na ostatnim zdjeciu ) oraz zaznaczyc, ze walory rosna wraz z wiekiem (rozreklamowany wczoraj przeze mnie byl z 2007 roku) ale do przemiany w fermentowany Pu Erh jeszcze daleko.

Dodaje kolejny film.
Osobiscie zbytnia radoche daje mi wydlubywanie lisci z ciastka, zebym tak sobie szykowal taka herbate.
http://www.youtube.com/watch?v=4CsEVtCgkNU&feature=related

199
Herbaty oolong / Odp: Dung Ting
« dnia: 09 Styczeń, 2011, 20:33:03 pm »
mam jeszcze male doswiadczenie z oolong, ale ustawiajac na jednym koncu Dung Ting a na drugim Shui Xian, zdecydowanie preferuje smaki zblizone do tego pierwszego.
Oolong mocno fermentowany zbyt przypomina mi czarna herbate i mam ochote go poslodzic.

200
Herbaty pu-erh / Wydzielenie kategorii zielony Pu Erh
« dnia: 09 Styczeń, 2011, 20:26:00 pm »
Proponuje wydzielenie zielonych Pu Erh jako osobnej kategorii herbat lub (uwazam, ze handlowo lepsze rozwiazanie) ustawienie ich wyswietlania i w ofercie zielonych herbat i w Pu Erh.
Obecnie, gdy czas pozwala, zapijam sie parzonym metoda gong fu Pu Erh Qing Bing i jestem bardzo zadowolony ze smaku i aromatu. Z tym, ze parze go zamiast zielonej herbaty, a nie jako substytut fermentowanego Pu Erh.
Sadze, ze odpowiednie przedstawienie tej kategorii herbat milosnikom herbat zielonych, zdobyloby nowych zwolennikow tego gatunku.
Nalezaloby w nazwie wyraznie zaznaczyc, ktory Pu Erh jest fermentowany, a ktory surowy - moje pierwsze zetkniecie z Pu Erh Qing Bing bardzo mnie zaskoczylo, gdyz oczekiwalem wlasnie gotowanego.
Sadze, ze zalety herbat prasowanych, ktorych walory z czasem rosna a nie zmniejszaja sie jak w zielonych, sa niezaprzeczalne.

Zalaczam krotki film, ktory nauczyl mnie prawidlowego parzenia kilkunastosekundowego.

http://www.youtube.com/watch?v=8WzWh8IO-Co

201
Akcesoria / Odp: Zaparzacze
« dnia: 14 Grudzień, 2010, 01:25:54 am »
Bardzo mi brakuje w sprzedazy czegos, co przed laty wywalilem gdy stwierdzilem, ze nie bede kontynuowal rodzinnej tradycji parzenia esencji w czajniczku umieszczonym na czajniku.
To "cos" , to metalowe sitko, przypominajace polowke sprzedawanych tutaj dwuczesciowych kulistych zaparzaczy z siateczki metalowej.

Taka polkula byla wyposażona po bokach w dwa dlugie elastyczne metalowe wasy, ktore sie wprowadzalo w dziobek czajniczka i tam sie one rozginaly na boki, "zapierajac" sie w nim i utrzymijac ciezar metalowego sitka.
Gdy wylewalo sie napar z czajniczka, pod dziobkiem dyndalo sitko w ktorym pozostawaly ewentualne kawaleczki lisci herbaty, niezatrzymane przez wewnetrzny duzy filtr naczynia.
Zapewne nie jest to szczyt elegancji, ale przy samotnym parzeniu i raczeniu sie herbata - jak znalazl.

202
Tematy luźne / Powtarzalnosc smaku w roznych parzeniach
« dnia: 12 Grudzień, 2010, 21:22:08 pm »
Zabawna rzecz z ta herbata.
Siegam po herbate, ktorej smak pamietam i wychodzi mi inaczej :)
Czasem znacznei lepiej, niz to co pamietam a czasem "to zdecydowanie nie to".
Jak jeszcze doda sie do tego zmiany smaku w kolejnych parzeniach, mozliwosci urozmaicenia wzrastaja wielokrotnie.
Caly weekend parzylem sobie przed komputerem metoda gongfu moje "ciastka". Dobrze, ze mam zdrowe i wydajne nerki :)

Tyle radosci i zero kalorii :)

A jakie one wydajne. Troche wiecej suszu i dwa litrowe termosy poszly na jeden czajniczek z ktorego napelniam filizanke 200ml.

203
Wszystko o sklepie eherbata.pl / Odp: Herbaciane nowości w eherbata.pl
« dnia: 09 Grudzień, 2010, 02:00:14 am »
Kiedy beda probniki z "pzrekrojem" po pare gram kilka gatunkow herbat?
Wyprobuje przy najblizszym zamowieniu (skusze sie na tego teamakera) kilka rarytasow z najwyzszej polki pakowanych po kilka gram, ale chetnie bym zaplacil ze 20 zl za przekroj nieco tanszych herbat, tych bardziej "dla ludzi", ktore moglbym wytypowac do stalej obecnosci w moim czajniczku.
Troche szkoda mi placic kilkanascie czy 20+ zl za 25g czy 50g herbaty, ktora pozniej, jesli bedzie nietrafiona, bede wypijal z obowiazku, "bo zaplacone".

204
Herbaty dla miłośników / Odp: porady dla początkującego :)
« dnia: 09 Grudzień, 2010, 01:49:51 am »
Jak wlasciwie nalezy interpretowac klasy herbat chinskich, podawane "numerycznie"?
Klasa 3 jest lepsza od klasy 7 czy odwrotnie?

205
Herbaty pu-erh / Odp: pu erh
« dnia: 09 Grudzień, 2010, 01:47:47 am »
Eherbata ma chyba najwiekszy wybor Pu Erh w Polsce.
Ciekawi mnie, dlaczego nie ma w ofercie tej herbaty w formie tabliczek?
Gorsza jakosciowo od ciastek?

206
Herbaciarnia Czarka na ul. Floriańskiej 13 w Krakowie / Odp: Pokaz Yerba Mate
« dnia: 03 Grudzień, 2010, 14:51:21 pm »
Zrobcie film i dajcie na yotoube - mozna wkleic go nastepnie jako link , lub w formie aktywnejodtwarzania filmu, do niniejszego watku.
Chetnie bym obejrzal takie herbaciane pokazy w znajomym serwisie.

207
Wszystko o sklepie eherbata.pl / Odp: Herbaciane nowości w eherbata.pl
« dnia: 25 Listopad, 2010, 22:39:41 pm »
W porownaniu z wyparzona wrzatkeim porcelana, czy zeliwem :).

Coraz bardziej motywuje sie na ten zakup z przeznaczeniem na parzenie pojedynczej filizanki, posiadane czajniki pozostawiajac na parzenie wiekszej ilosci posledniejszej herbaty, ktora pije (przynajmniej w domu) stawiajac kubas na podgrzewaczu ze swieczka.

Porzadne oplukanie w cieplej wodzie  usuwa zapach poprzedniego parzenia?
Nie przeszkadza, ze np. po PU Erh nastepnego dnia zaparzymy biala czy zielona herbate?


208
Tematy luźne / Odp: zdjecie na www
« dnia: 25 Listopad, 2010, 22:31:32 pm »
Niezrecznie sformulowalem - prosze o wybaczenie, jesli urazilem.
powinienem spytac raczej "kto pierwszy".
Sam wizerunek bardzo kojarzy mi sie z tutejszym sklepem (zreszta dlatego tak bezblednie rozpoznalem, na podobnym ujeciu z serii , jak mi sie wydaje) i bardzo prosze go nie usuwać :).

209
Wszystko o sklepie eherbata.pl / Odp: Herbaciane nowości w eherbata.pl
« dnia: 25 Listopad, 2010, 11:53:58 am »
Jak z temperatura naparu w tym magicznym dzbanku?
Sa male ciepla straty na ogrzewanie scianek naczynia?
Coraz bardziej sie sklaniam do nabycia takiego, poniewaz nigdzie nie widze uniwersalnych czajniczkow porcelanowych do zaparzenia nieduzej ilosci herbaty (wiadomo, lepsze herbaty wiele parzen najpierw po 200 ml plynu, pozniej coraz mniej.....).
Czajniczek yxing w ilosci jeden raczej nie zdalby widze rezultatu, bo nie bylby uniwersalny.
W pracy korzystam rowniez z zaparzacza tlokowego do Pu Erh - ale jakos brak w nim uroku....

210
Tematy luźne / zdjecie na www
« dnia: 24 Listopad, 2010, 14:11:54 pm »

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16