1
Na herbacianym szlaku / szkoła herbaty
« dnia: 20 Grudzień, 2009, 10:56:29 am »
pozwolę zacząc nowy wątek i podzieli się informacją którą znalazłam :
Cejlońska marka herbaty Dilmah oraz francuski Instytut Paula Bocuse’a utworzyły w Lyonie pierwszą międzynarodową Szkołę Herbaty.
Od 1 października 2009 Szkoła Herbaty stanowi integralną część programu I roku Hotelarstwa i Gastronomii Instytutu Paula Bocuse'a. Po ukończeniu kursu studenci będą potrafili właściwie zaparzyć i podać każdy rodzaj herbaty, a także dobierać odpowiednią herbatę do potraw i tworzyć na bazie herbaty oryginalne dania i koktajle.
Mimo iż herbata budzi coraz większe zainteresowanie konsumentów na całym świecie, w dużej mierze dzięki rosnącej świadomości jej walorów zdrowotnych, sztuka jej prawidłowego parzenia i podawania wciąż pozostaje rzadką umiejętnością. Jednym z głównych celów Szkoły Herbaty jest zmiana tego stanu rzeczy, poprzez edukację osób, które w niedalekiej przyszłości będą decydowały o jakości kuchni i obsługi wielu znakomitych restauracji i hoteli na całym świecie. Dzięki rzetelnej wiedzy na temat herbaty i czynników wpływających na jej jakość, smak i aromat, absolwenci Instytutu będą proponować swym gościom doskonałą herbatę, zaparzoną i podaną w doskonały sposób.
W inauguracji przedsięwzięcia wzięli udział Paul Bocuse – jeden z najznakomitszych francuskich szefów kuchni i współzałożyciel Instytutu, oraz Merrill J. Fernando –założyciel marki Dilmah i jeden z najbardziej doświadczonych kiperów herbaty na świecie.
„Moją misją jest przywrócenie herbacie jej blasku: najwyższej jakości i różnorodności – powiedział w swym przemówieniu Merrill J. Fernando. – Misję tę uda mi się wypełnić tylko pod warunkiem, że będę umiał podzielić się z innymi moją wiedzą i miłością do herbaty. Współpraca z Instytutem Paula Bocuse'a to dla nas wielki zaszczyt, a także ważny krok na tej drodze. Będziemy mieli okazję przedstawić studentom Hotelarstwa i Gastronomii herbatę z perspektywy producenta i przekonać ich, że herbata to napój wyjątkowy, zasługujący na ich szacunek i atencję."
Cejlońska marka herbaty Dilmah oraz francuski Instytut Paula Bocuse’a utworzyły w Lyonie pierwszą międzynarodową Szkołę Herbaty.
Od 1 października 2009 Szkoła Herbaty stanowi integralną część programu I roku Hotelarstwa i Gastronomii Instytutu Paula Bocuse'a. Po ukończeniu kursu studenci będą potrafili właściwie zaparzyć i podać każdy rodzaj herbaty, a także dobierać odpowiednią herbatę do potraw i tworzyć na bazie herbaty oryginalne dania i koktajle.
Mimo iż herbata budzi coraz większe zainteresowanie konsumentów na całym świecie, w dużej mierze dzięki rosnącej świadomości jej walorów zdrowotnych, sztuka jej prawidłowego parzenia i podawania wciąż pozostaje rzadką umiejętnością. Jednym z głównych celów Szkoły Herbaty jest zmiana tego stanu rzeczy, poprzez edukację osób, które w niedalekiej przyszłości będą decydowały o jakości kuchni i obsługi wielu znakomitych restauracji i hoteli na całym świecie. Dzięki rzetelnej wiedzy na temat herbaty i czynników wpływających na jej jakość, smak i aromat, absolwenci Instytutu będą proponować swym gościom doskonałą herbatę, zaparzoną i podaną w doskonały sposób.
W inauguracji przedsięwzięcia wzięli udział Paul Bocuse – jeden z najznakomitszych francuskich szefów kuchni i współzałożyciel Instytutu, oraz Merrill J. Fernando –założyciel marki Dilmah i jeden z najbardziej doświadczonych kiperów herbaty na świecie.
„Moją misją jest przywrócenie herbacie jej blasku: najwyższej jakości i różnorodności – powiedział w swym przemówieniu Merrill J. Fernando. – Misję tę uda mi się wypełnić tylko pod warunkiem, że będę umiał podzielić się z innymi moją wiedzą i miłością do herbaty. Współpraca z Instytutem Paula Bocuse'a to dla nas wielki zaszczyt, a także ważny krok na tej drodze. Będziemy mieli okazję przedstawić studentom Hotelarstwa i Gastronomii herbatę z perspektywy producenta i przekonać ich, że herbata to napój wyjątkowy, zasługujący na ich szacunek i atencję."