Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Pokaż wątki - krzysztofsf

Strony: [1]
1
Herbaty na co dzień / jak parzysz?
« dnia: 12 Marzec, 2011, 21:01:51 pm »
Z białymi równiez specjalnie mi nie wychodzi - Pai Mu Tan raczej mnie rozczarowała.
Ja daję proporcje tak 3,5 g na 100 ml .
Pu Erh moze Ci specjalnie nie zasmakowac - to specyficzna herbata w której trzeba sie rozsmakowac - przypomnij sobie np. pierwszy w życiu łyk piwa, gdy wczesniej wszystkie napoje były słodzone.

Kupiłem gdzies coś o nazwie Formosa oolong. Parzyłem kilka razy "po europejsku" i juz chciałem po cichu dosypac Mamie do czarnej herbaty, az spróbowałem parzenia Gong Fu - i bardzo rozsmakowałem w tej herbacie. Wróciłem później  do Shui Xian , który wczesnie specjalnie mi nie zasmakował i równiez przy nim stwierdziłem, że "to działa".

2
Herbaty pu-erh / "Biały" pu-erh
« dnia: 02 Luty, 2011, 21:55:36 pm »
krzysztofie umieszczając zdjęcia na forum, wrzucaj je w większych rozmiarach ;) .





Lepiej?

Zamkne toto w sloju z luzna, dajaca dostep powietrza zakretka i niech sie starzeje dlugoterminowo ;)

3
Herbaty pu-erh / Wydzielenie kategorii zielony Pu Erh
« dnia: 09 Styczeń, 2011, 20:26:00 pm »
Proponuje wydzielenie zielonych Pu Erh jako osobnej kategorii herbat lub (uwazam, ze handlowo lepsze rozwiazanie) ustawienie ich wyswietlania i w ofercie zielonych herbat i w Pu Erh.
Obecnie, gdy czas pozwala, zapijam sie parzonym metoda gong fu Pu Erh Qing Bing i jestem bardzo zadowolony ze smaku i aromatu. Z tym, ze parze go zamiast zielonej herbaty, a nie jako substytut fermentowanego Pu Erh.
Sadze, ze odpowiednie przedstawienie tej kategorii herbat milosnikom herbat zielonych, zdobyloby nowych zwolennikow tego gatunku.
Nalezaloby w nazwie wyraznie zaznaczyc, ktory Pu Erh jest fermentowany, a ktory surowy - moje pierwsze zetkniecie z Pu Erh Qing Bing bardzo mnie zaskoczylo, gdyz oczekiwalem wlasnie gotowanego.
Sadze, ze zalety herbat prasowanych, ktorych walory z czasem rosna a nie zmniejszaja sie jak w zielonych, sa niezaprzeczalne.

Zalaczam krotki film, ktory nauczyl mnie prawidlowego parzenia kilkunastosekundowego.

http://www.youtube.com/watch?v=8WzWh8IO-Co

4
Tematy luźne / Powtarzalnosc smaku w roznych parzeniach
« dnia: 12 Grudzień, 2010, 21:22:08 pm »
Zabawna rzecz z ta herbata.
Siegam po herbate, ktorej smak pamietam i wychodzi mi inaczej :)
Czasem znacznei lepiej, niz to co pamietam a czasem "to zdecydowanie nie to".
Jak jeszcze doda sie do tego zmiany smaku w kolejnych parzeniach, mozliwosci urozmaicenia wzrastaja wielokrotnie.
Caly weekend parzylem sobie przed komputerem metoda gongfu moje "ciastka". Dobrze, ze mam zdrowe i wydajne nerki :)

Tyle radosci i zero kalorii :)

A jakie one wydajne. Troche wiecej suszu i dwa litrowe termosy poszly na jeden czajniczek z ktorego napelniam filizanke 200ml.

5
Tematy luźne / zdjecie na www
« dnia: 24 Listopad, 2010, 14:11:54 pm »

6
Herbaty pu-erh / przechowywanie pu-erha
« dnia: 20 Listopad, 2010, 14:34:22 pm »
Chcialbym zameldowac, ze do okraglych ciastek Pu Erh o wadze 100g. idealnie sie nadaja okragle metalowe puszeczki od landrynek z Lidla - koszt 3 zl z ogonkiem, landrynki mozna zjesc lub komus oddac.
Do duzych 350 g sprawdzilo mi sie okragle metalowe pudelko od jakis ciastek.

7
Tematy luźne / Idealny czajnik elektryczny do gotowania wody na herbate?
« dnia: 24 Lipiec, 2010, 10:40:02 am »
Nie udalo mi sie znalezc takiego :)
W czasie poszukiwan wykrystalizowl mi sie obraz czegos, co zapewne istnieje, ale ma tez zaporowa cene.

- Trzy pojemnosci do wyboru (pol litra wody, litr, poltora litra)
- Minimalna ilosc wody, ktora mozna w nim zagotowac  200 - 300 ml.
- Dobrze widoczna woda w srodku, zeby mozna bylo we wlasciwym momencie przerwac gotowanie, obserwujac etap wrzenia.
- Wbudowany termometr, najlepiej z nastawianym sygnalizatorem, okreslajacy do jakiej wysokosci opadla temperatura zagotowanej uprzednio wody .

- Naturalnie kompletnie bezzapachowy - najlepiej szklo lub ceramika z wbudowanym szkłem.


Pojedyncze elementy widywalem w roznych czajnikach, w jednym urzadzeniu jeszcze nie spotkalem. Sadze, ze gdzies istnieja takie modele, lecz zapewne cena bylaby zaporowa..

Strony: [1]