Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości - Broul85

Strony: [1] 2 3 ... 7
1
Herbaty czarne (czerwone) / Wild Yunnan Moonlight Organic.
« dnia: 04 Lipiec, 2018, 19:12:58 pm »
Czy też musicie się mocno kontrolować z zakupem nowych herbat, podczas gdy stan magazynowy poprzednich jest praktycznie nietknięty? Ja niestety tak, a wynikiem poszukiwań w mojej herbacianej szufladzie jest poniższy wpis.



https://chatea413168588.wordpress.com/2018/07/04/wild-yunnan-moonlight-organic/

2
Herbaty dla miłośników / Dlaczego warto pić drogą herbatę?
« dnia: 20 Czerwiec, 2018, 20:53:42 pm »
Herbata każdemu człowiekowi oferuje te same możliwości i korzyści. Jednak to każde z nas musi zdecydować, co otrzyma w cenie nowo zakupionego suszu. Może to być zarówno napój do ugaszenia codziennego pragnienia albo prawdziwy uniwersytet smaków i zapachów. A Ty co wybierasz?

https://chatea413168588.wordpress.com/2018/06/20/dlaczego-warto-pic-drogie-herbaty/

3
Herbaty czarne (czerwone) / Wu Liang Hong Mao Feng 2018
« dnia: 07 Czerwiec, 2018, 18:16:28 pm »
Wiosenne i letnie upały automatycznie sprawiają, że sięgamy po chłodzące herbaty zielone i białe. Szkoda jednak nie spróbować świeżych herbat Hong Cha mimo ich rozgrzewających właściwości. Jedną z nich miałem dziś okazję testować :)



https://chatea413168588.wordpress.com/2018/06/07/wu-liang-hong-mao-feng-2018/

4
Herbaty na co dzień / Odp: Wschodnia a zachodnia metoda parzenia.
« dnia: 07 Czerwiec, 2018, 18:15:27 pm »
Faktycznie Konrad użyłem zbyt ogólnego określenia na metodę wschodnią. Sam często parzę zielone i żółte herbaty w opisany przez ciebie sposób ale to w dalszym ciągu są 3-4 zalania po kilkadziesiąt sekund. Tymczasem szeroko rozumiana metoda zachodnia to zazwyczaj 1 parzenie przez 2-4 minuty. Oczywiście każdy kraj wykształcił nieco inne zwyczaje i kulturę herbacianą i trzeba by je rozpatrywać w osobnych kategoriach. Wszystkie jednak z tego co się orientuję bazują na większej ilości liści a mniejszej wody, w co prawda rozmaitych proporcjach. W rozumieniu metody zachodniej często ludzie używają 3 gramów suszu na 0,5 litra wody a nie na 100 ml gaiwan. Na swoją obronę dodam, że większość sklepów specjalistycznych jakich oferty przeglądam używa podobnej retoryki i upraszcza te dwa skrajnie odmienne podejścia do herbaty. Dziękuję jednak za Twoje uwagi bo jak zwykle są bardzo cenne i wiele wnoszą do tematu.

Daniel mi osobiście nigdy nie udało się osiągnąć parząc w dużym naczyniu jakąkolwiek herbatę chińską czy japońską, takiej koncentracji i głębi smaków jak przy parzeniu w małej ilości wody i krótszym czasie. Oczywiście każdą herbatę trzeba rozpatrywać indywidualnie. Za to herbaty indyjskie smakują mi zdecydowanie lepiej zaparzone w większym czajniczku i maksymalnie dwa razy.

5
Herbaty na co dzień / Wschodnia a zachodnia metoda parzenia.
« dnia: 31 Maj, 2018, 12:54:28 pm »
Polemika nad tym, która metoda przygotowania herbacianego naparu jest lepsza, towarzyszy mi niemal przy każdej okazji, gdy rozmawiam o herbacie z osobami szerzej z nią niezwiązanymi. Nie potrafią one bowiem zrozumieć moich zachwytów nad mozolnym przygotowaniem tego z pozoru banalnego napoju w naczyniach wyglądających na pożyczone z domku dla lalek. Widzę również odwrotną tendencję osób nieco obytych z tematem, które parzyłyby metodą gongfu zawsze, wszędzie i wszystko, uznając ją za jedyny słuszny i poprawny sposób przygotowania herbacianego napoju. Postanowiłem stanąć pomiędzy tymi kompletnie odmiennymi frakcjami i zastanowić się, kiedy i w przypadku jakiej herbaty zastosować konkretną metodę.

https://chatea413168588.wordpress.com/2018/05/31/wschodnia-a-zachodnia-metoda-parzenia/

6
Herbaty oolong / Bao Zhong 2017
« dnia: 16 Maj, 2018, 12:04:20 pm »
Pamiętam jak dwa lata temu, chciałem spróbować i zastanawiałem się jak smakuje całkowicie mi wówczas nieznany rodzaj herbaty oolong? Dziesiątki gatunków później i nadal nie jestem w stanie udzielić konkretnej odpowiedzi na takie pytanie. Zapraszam w plener na herbatę Bao Zhong :)



https://chatea413168588.wordpress.com/2018/05/16/bao-zhong-2017/

7
Herbaty dla miłośników / Herbata a odpoczynek
« dnia: 04 Maj, 2018, 15:09:25 pm »
Czasami każdemu potrzeba chwili dla siebie, żeby zebrać myśli i oczyścić umysł. Buddyjscy mnisi doprowadzili sztukę medytacji do perfekcji, ale czy my będąc ludźmi zachodu, jesteśmy w stanie choć trochę połączyć fizyczny i psychiczny odpoczynek z czarką dobrej herbaty. Jestem przekonany, że tak.

https://chatea413168588.wordpress.com/2018/05/04/herbata-a-odpoczynek/

8
Herbaty zielone / Silver Strands 2018
« dnia: 30 Kwiecień, 2018, 17:50:30 pm »
Od dłuższego czasu na moim chapanie zagościły tegoroczne wiosenne herbaty zielone. Muszę przyznać, że ich konsumpcja zaczęła trącić nieco monotonią i nudą. Dlatego kolejną wiosenną herbatę zieloną, jaką postanowiłem opisać na blogu, czyli Silver Strands 2018, zaparzyłem dość oryginalną metodą zwaną Grandpa Style.



https://chatea413168588.wordpress.com/2018/04/30/silver-strands-2018/

9
Herbaty oolong / Gui Fei 2016
« dnia: 12 Kwiecień, 2018, 18:29:14 pm »
Wiosna w pełni i przez najbliższy czas numerem jeden będą z całą pewnością herbaty zielone i białe. Ja jednak dokonałem kolejnego odkrycia w swojej przepastnej szufladzie z herbatami, w której tym razem odnalazłem oolonga z Tajwanu – Gui Fei 2016 od eherbaty. Będzie on tematem dzisiejszego wpisu.



https://chatea413168588.wordpress.com/2018/04/12/gui-fei-2016/

10
Herbaty na co dzień / Odp: Herbaciane pytania i odpowiedzi
« dnia: 08 Kwiecień, 2018, 08:51:11 am »
Dokładnie tak jest jak Ci się Danielu wydaje  ;D Tipsy w herbatach czarnych i puerh utleniają się właśnie na jasno brązowy-złocisty kolor. W dalszym ciągu jednak przechodzą taki sam proces produkcyjny jak reszta liści. Ich kolor wynika jedynie z wieku - młodsze liście zawsze są jaśniejsze i mają bardziej żywe kolory.

11
Herbaty zielone / China Green Teardrop
« dnia: 07 Kwiecień, 2018, 08:28:24 am »
Kierując się zasadą, że co najmniej połowę herbat, jakie pijam, kupuję na naszym rodzimym rynku, aby mógł się on dalej rozwijać, zdarza mi się sięgnąć po produkty pochodzące z lokalnych stacjonarnych sklepów. Jednym z nich jest Five O’Clock, który moim zdaniem, jest zarazem jedynym sklepem sieciowym wartym uwagi na naszym polskim rynku. Dziś zajmę się herbatą China Green Teardrop, zakupioną właśnie w FOC.



https://chatea413168588.wordpress.com/2018/04/07/china-green-teardrop/

12
Herbaty zielone / Odp: Green Spring Snail 2018
« dnia: 03 Kwiecień, 2018, 07:59:38 am »
Moim zdaniem wiosenne, świeże herbaty mają zdecydowanie więcej skoncentrowanych olejków eterycznych. Zarówno smak i zapach są intensywniejsze, sam susz jest bardziej wydajny i można go zaparzyć więcej razy (jak w tym wypadku) lub parzenia są bardziej nasycone smakiem. O zagęszczeniu olejków eterycznych w młodych herbatach świadczy też specyficzna pianka, która tworzy się na powierzchni naparu przy pierwszych dwóch parzeniach. I przede wszystkim czuć tą świeżość w smaku  ;D

13
Herbaty zielone / Green Spring Snail 2018
« dnia: 02 Kwiecień, 2018, 12:55:42 pm »
Wiosna w tym roku trochę się spóźnia, ale na całe szczęście nie w Yunnanie. Łagodna zima szybko ustąpiła jej miejsca, pozwalając nam cieszyć się już tegorocznymi zielonymi herbatami. Sezon zapowiada się naprawdę pysznie :)



https://chatea413168588.wordpress.com/2018/04/02/green-spring-snail-2018/

14
Herbaty na co dzień / Jaką herbatą zacząć dzień?
« dnia: 28 Marzec, 2018, 15:22:00 pm »
Jak zwykle na tego typu pytania nie ma niestety jednoznacznej odpowiedzi. Każde z nas ma trochę inny gust i uwarunkowania organizmu, który może dla przykładu słabo tolerować garbniki w herbacie. Trzeba również pamiętać, że herbata oprócz swoich niewątpliwych walorów smakowych, posiada szereg właściwości funkcjonalnych i to one mogą równie dobrze decydować o wyborze konkretnego gatunku.

https://chatea413168588.wordpress.com/2018/03/28/jaka-herbata-zaczac-dzien/

15
Herbaty białe / Kenia Rhino 2017
« dnia: 22 Marzec, 2018, 01:05:40 am »
Przeglądając zeszłoroczne zapasy, natrafiłem na herbatę, która z całą pewnością zasługuje na to, aby napisać o niej kilka słów. Na rynku już od dawna znane są herbaty czarne pochodzące z Afryki, które bardzo często są elementem mieszanek angielskich i torebek ekspresowych. W związku z tym producenci afrykańscy kojarzeni są raczej z herbatami codziennymi i przeciętnej jakości. Herbata, która dziś zagościła na moim chapanie to biała Kenia Rhino i jest ona idealnym przykładem na to, jak duży herbaciany potencjał drzemie w Czarnym Lądzie.

https://chatea413168588.wordpress.com/2018/03/21/kenia-rhino-2017/

Strony: [1] 2 3 ... 7