2
« dnia: 25 Luty, 2010, 17:26:16 pm »
To ja podam mój przepis na przyprawę do herbaty Czaj Masala.
Pierwszy raz urzekł mnie ten smak, gdy byłem w jednej z herbaciarni w Toruniu. Ciężko mi było później znaleźć herbatę o takim samym smaku, mimo, że odwiedziłem wiele herbaciarni (herbaciarnię w Toruniu zlikwidowano więc nie dane mi było poznać składu tej mieszanki). W końcu znalazłem przepis w internecie. Mieszanka zawiera: zielony kardamon, gałkę muszkatołową, czarny pieprz, goździki, cynamon, imbir. Wszystkie składniki w równych częściach utarte w moździerzu. Można kupić gotowe przyprawy zmielone, ale nie polecam, lepszy aromat powstaje z całych przypraw.
Czaj Masala dodaje się do czarnej herbaty. Można dodać mleka (jak kto lubi), jak czynią to Hindusi.
Polecam.