Forum Herbaciane
Herbata forum => Herbaty na co dzień => Wątek zaczęty przez: marleyfan w 11 Czerwiec, 2013, 22:18:45 pm
-
Witam. Chciałem poraz kolejny poruszyć temat jakości wody na herbatę. Przyznaję się bez bicia, że używam wodyz kranu (z powodów finansowych). Chciałem się dowiedzieć czy istnieją jakieś herbaty, które dobrze sprawdzają się w parzeniu wodą daleką od idaeału. Piję głównie tańsze herbaty z eherbata.pl takie jak bancha, genmaicha, gunpowder temple of heaven czy pu-erh 5-7 lat.
-
Po pierwsze to powiedz więcej o tym jaką masz wodę, bo czasem "kranówka" okazuje się lepsza niż butelkowana. Np. niektóre małe miasteczka mają swoje lokalne ujęcia głębinowe i woda jest naprawdę przyzwoita.
Dodatkowo co znaczy, że twoja woda jest "daleka od ideału"?
Dużo o tym już tutaj dyskutowano, poszukaj trochę na forum, jak nie znajdziesz odpowiedzi pytaj, ale wg. mnie nie ma takiego czegoś jak podział na herbaty które sprawdzają się i nie sprawdzają z daną wodą...im lepsza woda tym lepsza herbata, a to że herbata jest tańsza nie znaczy, że gorsza...
http://www.eherbata.pl/forum/index.php/topic,25.0.html (http://www.eherbata.pl/forum/index.php/topic,25.0.html)
http://www.eherbata.pl/forum/index.php/topic,619.0.html (http://www.eherbata.pl/forum/index.php/topic,619.0.html)
-
Wodę mam raczej twardą, bo kamień się osadza na czajniku. Jednak piję ją często po przegotwaniu i w smaku nie jest zła.
-
Nie wiem czy mieszkasz w większym mieście? Jeśli tak to wejdź sobie na stronę zakładu wodociągów w twoim mieście, tam powinieneś mieć podany skład wody.
-
Mieszkam na wsi w okolicach Białogardu w Zachodniopomorskiem. Na stronie białogardzkich wodociągów jest informacja o twardości wody. Wodę mam średniotwardą. są też informacje o zawartości żelaza i manganu, przewodniość i odczyn
-
Podepnę się tutaj, bo nie ma sensu zakładać nowego tematu.
Co powiecie na temat tej wody, w kontekście parzenia herbaty? Jestem kompletnie początkujący i te cyferki zupełnie nic mi nie mówią.
http://imperial.net.pl/zwik/index.php?option=com_content&task=view&id=55&Itemid=84
-
Witamy. Co do parzenia wodą z kranu, jest to norma dla wielu osób więc uznajemy raczej że jest to po prostu standard.
Generalna zasada, to jeśli ktoś chce mieć "lepszą" wodę to należy uważać na tzw zmineralizowane wody, które nie są dobre. Im mniej minerałów tym lepiej. Co do smaku, jest to bardziej kwestia gustu.
Są miejsca oczywiście gdzie woda z kranu jest smaczna, zwłaszcza gdy pochodzi ze studni głębinowych a nie z większych ujęć. Wtedy nie trzeba używać żadnych "specjalnych" wód. Po podanych parametrach wody trudno jest ocenić jej predyspozycje pod parzenie. Może jednak znajdą się osoby które to lepiej analizowały ?
-
Powiedzcie proszę, czy w takim razie można zastosować dzbanek filtracyjny w celu polepszenia jakości wody z kranu?
-
Nie wiem czy nie lepsze będzie coś takiego
http://www.krainawody.pl/122-odwrocona-osmoza-puricom-stella.html (http://www.krainawody.pl/122-odwrocona-osmoza-puricom-stella.html)
- poczytaj sobie opinie na blogach - dziewczyny piszą, że jakość herbaty
przygotowanej z wody przefiltrowanej jest zupełnie inna. Było zdjęcie
porównawcze -
http://www.tysiagotuje.pl/2014/01/recenzja-filtra-do-wody-puricom-stella.html (http://www.tysiagotuje.pl/2014/01/recenzja-filtra-do-wody-puricom-stella.html)
(http://2.bp.blogspot.com/-rY6TMpuH-Ig/Uuupb_8QOjI/AAAAAAAAEJ4/EAjqwKNKrYA/s1600/4effff.jpg) i (http://1.bp.blogspot.com/-gUixl42xiyo/Uuupd0-qAEI/AAAAAAAAEKo/j1Q1FNvaZsw/s1600/yfyfyf6.jpg)
-
Nie mam pytań :o
-
Inne zdjęcia:
(http://cookitlean.pl/wp-content/uploads/2014/04/filtr_4-620x460.jpg) (http://cookitlean.pl/recenzje/test-filtra-wody-puricom-stella/)
(http://www.matkawariatka.net/wp-content/uploads/2014/05/6552.jpg) (http://www.matkawariatka.net/2014/05/puricom-stella-test/)
Chyba nie trzeba komentować? Przeciętni zjadacze chleba powinni zaopatrzyć się w taki filtr, a co dopiero mówić o nas...koneserach herbaty!
-
Nie wiem czy nie lepsze będzie coś takiego
http://www.krainawody.pl/122-odwrocona-osmoza-puricom-stella.html (http://www.krainawody.pl/122-odwrocona-osmoza-puricom-stella.html)
- poczytaj sobie opinie na blogach - dziewczyny piszą, że jakość herbaty
przygotowanej z wody przefiltrowanej jest zupełnie inna. Było zdjęcie
porównawcze -
http://www.tysiagotuje.pl/2014/01/recenzja-filtra-do-wody-puricom-stella.html (http://www.tysiagotuje.pl/2014/01/recenzja-filtra-do-wody-puricom-stella.html)
(http://2.bp.blogspot.com/-rY6TMpuH-Ig/Uuupb_8QOjI/AAAAAAAAEJ4/EAjqwKNKrYA/s1600/4effff.jpg) i (http://1.bp.blogspot.com/-gUixl42xiyo/Uuupd0-qAEI/AAAAAAAAEKo/j1Q1FNvaZsw/s1600/yfyfyf6.jpg)
O kurcze :o
-
Chciałam się tylko podzielić z wami, że kupiłam tą Stellę i herbata przygotowana na bazie filtrowanej wody naprawdę smakuje o wiele lepiej. Różnica w smaku zauważalna jest dla wszystkich, nie tylko dla tych co mają delikatne podniebienie ;)
-
Szczerze mówiąc nie sądziłem, że jakość wody może mieć znaczenie jeśli chodzi o herbatę. Jestem laikiem w tym temacie i dopiero się uczę więc jest to niezwykle istotna wskazówka.
-
Wg mnie jest jednak różnica, pomimo tego że palę, w herbacie z wody z mniejszą ilością minerałow jest więcej herbaty, wg mnie jest smaczniejsza. Mam czajnik z regulacją temperatury, Primaverę w nim do 95℃, zmniejszam temperature, zależnie od herbaty i zalewam. Wydaje mi się fajniejsza, ale koneser nie jestem, raczej żłopacz...a za zielone Japońce to się dam pokroić.
-
moja kranówka jest tragiczna, tak chlorowana ze nie da się tego pić, dopiero jak zaczełam zaparzać herbatę wodą butelkową to poczułam różnice i lepszy smak
-
zdjęcia z kranowki i filtrowanej robią wrażenie, sama czasami się zastanawiałam skąd taki "kożuch" na herbacie...br....
-
Ja filtruję wodę, bo ta gotowana z butelki mi nie smakowała.
-
#Karolinka777 Co do butelkowej wody trzeba po prostu znaleźć dobrą wodę, nie każda butelkowa będzie dobrze smakować po zagotowaniu/w naparze, warto po testować różne.
Polecam temat o moich notatkach o wodach butelkowych, aktualnie tam jeszcze aż tak dużo niema ale jak zaglądniesz tam za jakiś czas to pojawi się więcej notatek.
-
kranówka kiepsko się nadaje do parzenia herbaty, jednak smak jest inny, gorszy
-
ja mam studnie głębinową, jakoś tak lepiej mi smaukuje ;)
-
Chyba to dobry pomysł
-
a pomyślcie co się osadza na zębach przy wodzie niefiltrowanej, jak już na kubku po jednej herbacie jest to takie widoczne