TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: $0, koszt dostawy od $3,02 - do darmowej dostawy brakuje $37,78
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od $3,02 - do darmowej dostawy brakuje $37,78
do zapłaty $0
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Formosa Mountain Hong Shui

Formosa Mountain Hong Shui

Formosa Mountain Hong Shui – ciemny, palony oolong uprawiany w regionie Taidong na wschodzie Tajwanu.

Doskonały mikroklimat – odpowiednia ilość opadów i mnóstwo słońca – tworzą idealne warunki dla tej świetnej herbaty. Kolor naparu jest bursztynowy o aromatycznym bukiecie owoców tropikalnych. Bardzo dobry, mocniej oksydowany i palony oolong. Dobry dla tych, którzy w bogatym spektrum smaków herbaty oolong szukają nut bardziej zbliżających ich do herbat czarnych. Hong shui (红水) to dosłownie „czerwona woda”. Ten styl oolonga zawdzięcza nazwę barwie naparu. 

Pochodzenie:  Tajwan, powiat Taidong

 
Sposób przygotowywania: 3 gramy liści Formosa Mountain Hong Shui na każde 150 ml zalewamy gorącą wodą około 90-96°C i parzymy co najmniej 3-4 razy. Pierwsze dwa parzenia trwają minutę, dalsze wydłużamy kolejno do 2-3 minut. 

 
herbata:
smak:
region:
Parzenie
4-5g / 250 ml
90-96°C
I 2 min.,
II 2 min
III 4-5 min.
3 parzenia
4-5 gramów liści Formosa Mountain Hong Shui na każde 250 ml zalewamy gorącą wodą około 90-96°C i parzymy co najmniej 3-4 razy. Pierwsze dwa parzenia trwają minutę, dalsze wydłużamy kolejno do 2-3 i 5 minut. Nadaje się także do parzenia w stylu gongfu: proporcje 5 g / 100 ml, I parzenie ok. 50 sekund, II 30s, III 30, kolejne wydłużamy.

Formosa Mountain Hong Shui

smak
     
4.70
aromat
     
5.00
25g - $6,30
50g - $11,84
100g - $23,68
wysyłka: w ciągu 1-2 dni roboczych zamów przez telefon   604 133 733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
4.85 10 5 0
Tomasz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Rewelacyjna herbata! Zapas tej herbaty muszę mieć zawsze pod ręką... ;) naprawdę czuć miód! ;)
Wd smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Jest bardzo aromatyczna - zarówno susz, jak i napar. Zapach kojarzy mi się bardziej z ziołami niż owocami tropikalnymi wymienionymi w opisie na www. Aromat nie znika przy drugim zaparzeniu, choć mam wrażenie, że napar jest znacznie słabszy niż za pierwszym razem. Listki są mocno zwinięte, po zaparzeniu okazuje się, że są bardzo duże. Herbata jest kapitalna, ale to subiektywna opinia, bo wyobrażam sobie, że jej aromat nie musi wszystkim odpowiadać.
janusz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Gdy miałem 10 lat( 1967) odkryłem, że najbardziej mi smakuje herbata Ulung. Były jeszcze Madras, Cejlon, Chińska i Gruzińska w kolejności smaków. W przypadku gruzińskiej to nadużycie to nawet mnie nie kojarzyło się ze smakiem i po latach pamietam, że po zaparzeniu nie tonęła, taka plujka. Tamten ulung był mocny i najlepszy mocno słodki z mlekiem. To wszystko wróciło do mnie przy degustacji tej herbaty. Świetna. Na początku miodowo-owocowa, a im mniej w szklance zaczyna być kwiatowa i korzenna.
Jerzy smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Herbata jest genialna. O ile sam susz nie jest zbyt aromatyczny (ale kupiłem chyba ostatnie porcje więc może lekko zwietrzałe?), o tyle napar jest wspaniały. Pachnie przejrzałym mango z delikatnymi nutkami pomarańczy, natomiast napar to poezja. Długo parzona (15 minut) w wodzie o temp. około 75 stopni, albo nawet trochę mniej, daje napar smakujący poziomkami, może z delikatną nutą truskawki i wiśni które można poczuć trzymając herbatę dłużej w ustach. Herbata jest świetna, ba, wspaniała i zasługuje na 6 gwiazdek :) To pierwsza nie-czarna herbata która trafia na moją listę "musisz mieć". Oby jak najczęściej była dostępna.
Maciej smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Wyśmienity oolong. Chyba bardziej Miodowo-kwiatowy, niż miodowo-owocowy, choć nie jestem na tyle wprawny, by jednoznacznie określić rewelacyjny smak. Na końcu języka poza słodyczą pozostaje delikatna wędzoność. Oolong bardzo (bardzo) aromatyczny. Podczas gonfu w gaiwanie, przelałem litr i nadal była niesamowicie aromatyczna, smak również myślę, że wytrzyma do 1,5l, pod koniec będąc bardziej słodki. Nie sądzę, by ktoś się zawiódł na tym oolongu - pięknie wygląda, pięknie pachnie, pięknie smakuje. Z tym typem herbat dopiero zaczynam, ale właśnie dzięki takim aromatom uzależniłem się od oolongów.
Adrian smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
To czego szukałem - smak przypominający czarną herbatę, orzechy i ciemne miody. Od teraz uwielbiam ciemne oolongi!
Łukasz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Bardzo dobry oolong, który bardziej niż z tym rodzajem kojarzy mi się z wysokiej jakości herbatą czarną - owszem, są tu nuty miodowe i kwiatowe charakterystyczne dla palonych oolongów, ale podobne spotykam również w niektórych herbatach czarnych. Przy czym z mojej strony to nie zarzut, ponieważ lubię czarne herbaty, ponadto niezależnie od mojego wrażenia to po prostu bardzo smaczna herbata: aromatyczna, ale nie przesadnie, stosunkowo intensywna, ale bez goryczy. Parzona w proporcji ok. 5g / 200 ml wody, 4 parzenia.
Weronika smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Moja ulubiona herbata oolong. Dostałam w gratisie i od teraz zawsze muszę mieć jej zapas u siebie. Przepiękny aromat, smak równie dobry. Bardzo polecam :)
wiktor smak  
     
4.00     aromat  
     
5.00
świetna :)
Krzysztof smak  
     
3.00     aromat  
     
5.00
O ile jej zapach i aromat, pozostający jeszcze w przełyku po przełknięciu jest urzekający (suszone wiśnie, poziomki, kadzidło, popiół, może trochę drewna), tak jej smak wydaje się dosyć płaski, mimo, że przyjemny. Dominuje słodycz i bardzo delikatna goryczka.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane