Fog Green Tea

Fog Green Tea – bliźniacza siostra herbaty Yun Wu (Lu Shan Yun Wu). Jej liście mają jednak nieco ciemniejszy kolor, który mieści się pomiędzy odcieniami brązowego i żółtego. Smak charakteryzuje się mocną słodką dominantą, jest za to mniej złożony. Aromat jest delikatny i bardzo przyjemny, ma trochę kwiatowych i maślanych nut.
Sposób parzenia: Tak jak bliźniaczą siostrę, zalecamy parzyć tę herbatę w stylu zhong tou – najpierw wypełniamy naczynie w 1/5 części wodą o temperaturze od 70°c – 80°c, a następnie wrzucamy liście (w dawce 2 g na każde 150 ml wody). Zanim dopełnimy resztę naczynia wodą, należy poczekać, aż liście zaabsorbują trochę wody (czyli około 15-20 sekund). Po tych zabiegach parzymy herbatę przez 1 minutę. Taki czas jest zalecany przy pierwszym i drugim parzeniu. Przy kolejnych można zwiększyć czas parzenia o 30 sekund albo podnieść temperaturę parzenia o 5°c.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Hubei, Enshi, ogród Tianwan
Fog Green Tea

trwa wysyłanie opinii...



