TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
      powrót do listy artykułów

       

      Nasza ekipa herbaciarni, miała okazję uczestniczyć w festiwalu herbaty, który odbywał się 12 i 13 czerwca w Cieszynie.

      Mamy nadzieję że wkrótce uda nam się przygotować szerszy materiał z tej imprezy herbacianej, jednak już teraz można śmiało stwierdzić że pomimo niezbyt ciekawych warunków pogodowych - festwal był bardzo udany.

      Uczestnicząc w dwóch z trzech konferencji herbacianych, dotyczących herbat indyjskich oraz chińskich - trudno było się oprzeć wrażeniu ogromnego wkładu pracy organizatorów, aby program był odpowiedni i osoby prowadzące wykłady przybliżyły prowadzącym herbaciarnie w Czechach i Polsce, niuanse herbacianego artyzmu.

      Tak prawie na gorąco - to co chcę dzisiaj przekazać z pewnych ciekawostek to informacje dotyczące herbat Pu erh i legendę o tym jak powstała słynna zwłaszcza w Anglii herbata Bai Hao Oolong.

      Pu erh często jest opisywaną herbatą jako herbata na odchudzanie. Trzeba abyśmy zrewidowali poglądy na ten temat w zakresie używania tej herbaty dla tego celu. Mam świadomość, że jest wiele osób które uwielbiają tą herbatę nie ze względów funkcjonalnych a smakowych - i niech tak pozostanie. Osoby które jednak używają tylko tej herbaty do odchudzania się, a przy tym niewiele jedzą, prowadząc ostrą dietę - proszę o wsłuchanie się w następne zdania..

      Otóż herbata Pu erh, która to jest unikalną herbatą tworzoną w odrębny sposób jak inne herbaty - słynny smak i właściwości bierze ze specyfiki procesu fermentacji liści, które lekko zmoczone są przykrywane materiałem, pod którym tworzy się coś w rodzaju znanych nam kompostów. Herbata ta ma bardzo silne działanie obniżające poziom cukru we krwi, stąd jest na pewno wyśmienitym sposobem na zdrowy napój dla osób mających problemy m.in. z cukrzycą. Problemem jest jednak przy tych właściwościach - drastyczne ograniczanie jedzenia wśród osób pragnących się odchudzać. Niedobór bowiem poziomu cukru we krwi może prowadzić do groźnych skutków, między innymi gwałtownych zasłabnięć i śpiączki. Także pamiętajmy więc, również o negatywnych skutkach picia z myślą o odchudzaniu.

      Legenda na temat herbaty Bai Hao Oolong, jest wprost niesamowita - lecz głównie w kwesti w zakresie fenomenu tej herbaty. Około 150 lat temu bowiem, na Tajwanie, gdzie przybyło wtedy wielu emigrantów z Chin kontynentalnych, z tym co mieli najcenniejsze - a były to między innymi cenne krzewy herbaciane. Pewnego roku plantację herbaty, zamówionej przez angielskich handlarzy herbatą pokryła plaga pewnego rodzaju pajęczaka, który nieszczęśliwie dla plantatorów wprawił ich w zakłapotanie gdy okazało się że powoduje fermentację liścia już na krzaku, jeszcze przed zbiorami. Smutek nie trwał jednak zbyt długo, ponieważ dzięki tej okoliczności chińczycy sprzedali tą herbatę, która dla nich była zesputa i neudana - anglikom za cenę znacząco wyższą - wychwalając niezwykły i kosztowny proces produkcji tej herbaty. Oczywiście anglicy o tym nie wiedzieli, jednak sama herbata obroniła się znakomicie - ponieważ dla wielu była uosobieniem najwyższej jakości smaku. Oto, chińczycy, znani ze swojego sprytu i zdolności - potrafili z czegoś co nadawało się w pierwszej chwili do wyrzucenia - stworzyć nowy rodzaj herbaty - i sprawić, że stała się jedną z najbardziej poszukiwanych :)

      Podczas festiwalu mieliśmy okazję degustacji wielu herbat. Na zdjęciu tegoroczne herbaty indyjskie - z których nam najbardziej smakował Darjeeling Thurbo.

      Szersza relacja już wkrótce...