Enshi Yulu 2023
unikalna i niszowa chińska herbata zielona w przystępnej cenie
Enshi Yulu 2023 (恩施玉露) – chińska herbata zielona przetwarzana tak jak większość herbat japońskich, czyli przez podgrzanie świeżych liści parą wodną. Unikalna i niszowa w swoim stylu, ale w smaku klasyczna i smaczna. Uprawa ekologiczna.
Chociaż Enshi Yulu wytwarzana jest podobnie jak herbaty japońskie i w jej smaku można znaleźć kilka wspólnych cech z herbatami japońskimi, to w swojej istocie jest herbatą z własnym, unikalnym charakterem. Jest delikatna, daje napar zielony lecz klarowny, dominują w niej aromaty kwiatowe, a nie morskie (glonowe) i owocowe jak w japońskiej sencha. Enshi Yulu można też parzyć wodą o nieco wyższej temperaturze niż w wypadku japońskich sencha, jednak parzenie w stylu japońskim daje bardzo ciekawe rezultaty. Polecamy więc eksperymentowanie ze sposobami parzenia.
Chociaż najważniejszy etap produkcji herbaty zielonej, czyli zatrzymanie utleniania liści poprzez obróbkę cieplną, jest w Enshi Yulu taki sam jak w japońskiej sencha, to pod innymi względami herbaty nie ma już wiele wspólnego z herbatą japońską. Inny jest szczep krzewu i klimat, w którym ta herbata rośnie. Liście zrywane są w innym standardzie niż w Japonii, a po zerwaniu liści pozwala się im na więdnięcie, czego nie ma we współczesnej herbacie sencha. Wnosi to kwiatowe aromaty, charakterystyczne dla chińskiej herbaty zielonej. Jesteśmy przekonani, że Enshi Yulu znajdzie wielu wielbicieli, jednocząc entuzjastów japońskich i chińskich herbat zielonych – szczególnie, że jest w tak atrakcyjnej cenie!
Oferowana przez nas herbata Yulu pochodzi z wczesnego zbioru wiosennego, a nie ze zbioru późniejszego, po połowie kwietnia, jak większość herbat tego gatunku dostępnych na rynku. Wytwarzana jest także z tradycyjnego lokalnego szczepu Entaizao (恩苔早), a nie z klonowanych kultywarów lokalnych czy z kultywaru longjing #43, jak większość współczesnej Enshi Yulu.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Hubei, Enshi
Zbiory: początek kwietnia 2023
Kultywar: Enshi Quntizhong 恩施群体种 (Entaizao 恩苔早)
Chociaż Enshi Yulu wytwarzana jest podobnie jak herbaty japońskie i w jej smaku można znaleźć kilka wspólnych cech z herbatami japońskimi, to w swojej istocie jest herbatą z własnym, unikalnym charakterem. Jest delikatna, daje napar zielony lecz klarowny, dominują w niej aromaty kwiatowe, a nie morskie (glonowe) i owocowe jak w japońskiej sencha. Enshi Yulu można też parzyć wodą o nieco wyższej temperaturze niż w wypadku japońskich sencha, jednak parzenie w stylu japońskim daje bardzo ciekawe rezultaty. Polecamy więc eksperymentowanie ze sposobami parzenia.
Chociaż najważniejszy etap produkcji herbaty zielonej, czyli zatrzymanie utleniania liści poprzez obróbkę cieplną, jest w Enshi Yulu taki sam jak w japońskiej sencha, to pod innymi względami herbaty nie ma już wiele wspólnego z herbatą japońską. Inny jest szczep krzewu i klimat, w którym ta herbata rośnie. Liście zrywane są w innym standardzie niż w Japonii, a po zerwaniu liści pozwala się im na więdnięcie, czego nie ma we współczesnej herbacie sencha. Wnosi to kwiatowe aromaty, charakterystyczne dla chińskiej herbaty zielonej. Jesteśmy przekonani, że Enshi Yulu znajdzie wielu wielbicieli, jednocząc entuzjastów japońskich i chińskich herbat zielonych – szczególnie, że jest w tak atrakcyjnej cenie!
Oferowana przez nas herbata Yulu pochodzi z wczesnego zbioru wiosennego, a nie ze zbioru późniejszego, po połowie kwietnia, jak większość herbat tego gatunku dostępnych na rynku. Wytwarzana jest także z tradycyjnego lokalnego szczepu Entaizao (恩苔早), a nie z klonowanych kultywarów lokalnych czy z kultywaru longjing #43, jak większość współczesnej Enshi Yulu.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Hubei, Enshi
Zbiory: początek kwietnia 2023
Kultywar: Enshi Quntizhong 恩施群体种 (Entaizao 恩苔早)
herbata:
funkcje:
zbiory:
Parzenie
5-6g / 250 ml
75-80°C
I parzenie 2-2,5 minuty
II 2-3 minuty
III 5-7 minut
II 2-3 minuty
III 5-7 minut
3 parzenia
Bardzo dobre rezultaty można uzyskać parząc tę herbatę na styl japoński, stosując około 7-8 gramów na 250 ml i bardziej ostudzoną wodę (ok. 70°C). Można ją parzyć nawet jak japońskie gyokuro: 5g liści na 80-100 ml wody, temperatura do 50°C, parzenie przez 2 do 2,5 minuty.
Enshi Yulu 2023
unikalna i niszowa chińska herbata zielona w przystępnej cenie
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Nikodem
smak 5.00
aromat
5.00
W 23 lepsza niż 22, taka warzywno sianowata (coś jak żubrówka) ,jeszcze w tej cenie
Karolina
smak 5.00
aromat
5.00
Zaparzana wg opakowania daje ciekawy słodkawy mleczny smak. Najbardziej jednak lubię zaparzać ją na zimno, w lodówce 7-8 godzin, wtedy mleczność chowa się w tyle i bardziej czuć "łąkowe" aromaty i staje się bardzo orzeźwiająca. ma się wręcz wrażenie że jest chłodna nawet gdy jest już w temperaturze pokojowej. W tej formie mogłabym zaryzykować powiedzenie że jest obecnie moją ulubioną herbatą.
M
smak 5.00
aromat
5.00
Świetny stosunek ceny do jakości. Herbata łagodna i przystępna, ale można z niej też uzyskać dużo ciekawych smaków, od mango przez zaskakującą mleczną słodycz, aż po umami. Mi smakuje bardziej niż niektóre sporo droższe zielone herbaty.
Maciej
smak 4.00
aromat
3.00
Pozytywne zaskoczenie! Już po powąchaniu naparu wiedziałem,że to to co lubie! Dziękuję za gratis sam pewnie bym nie wpadł na pomysł żeby ją zakupić, a teraz dodana do ulubionych. Przy I parzeniu zdecydowanie umami i mango. II parzenie umami zanika zostają owoce. Przy większej temp. wychodzi trochę cierpkości. Kolejne parzenia lepiej zwiększyć temp. Inne herbaty które bym przyrównał to np. Kukich i Woojeon oraz z pewnością Gyokuro.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane