Dzika Róża
owoce dzikiej róży
Dzika róża jest bogata w źródło witaminy C (do 20-30 razy więcej niż w cytrynie), a także witamin: A, B1, B2, E, K. Zawierają ponadto kwasy organiczne (w tym m.in. jabłkowy czy cytrynowy), pektyny, garbniki, niewielkie ilości olejku eterycznego oraz sole mineralne (potas, żelazo, sód, wapń, magnez).
Właściwości dzikiej róży
Dzika róża posiada działanie moczopędne, wzmacniające, przeciwzapalne, bakteriobójcze. Napar jest pomocny przy zatruciach, schorzeniach dróg moczowych, chorobach wrzodowych, reumatyzmie, anemii, bezsenności bądź nerwicach. Korzystnie i wzmacniająco wpływa także na wątrobę.
Owoce dzikiej róży zawierają bardzo wysoką zawartość witaminy C – aż dziesięć razy więcej niż czarna porzeczka. Dzika róża jest jedną z najbogatszych roślin w tę witaminę zatem jest zalecana przy przeziębieniu aby wzmocnić odporność oraz w złagodzeniu bólu gardła.
Dzika róża doceniana jest również ze względu na silne właściwości przeciwzapalne, które są wykorzystywane przy schorzeniach jak reumatoidalne zapalenie stawów. Zawiera cenne składniki, które wspomagają regenerację chrząstki stawowej, ponadto usprawnia pracę stawów oraz łagodzi zwyrodnieniowe bóle stawów.
Jak parzyć dziką różę?
1-2 łyżeczki suszonych owoców zalać 250 ml wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem 7-10 minut, odcedzić i pić 2-3 razy dziennie. Można również przygotować wywar - wówczas te same proporcje owoców i wody należy gotować na małym ogniu 5-10 minut i pić w takich samych ilościach jak napar tradycyjnie przygotowany.
Kraj pochodzenia: Polska
* Przed spożyciem ziół, szczególnie w przypadku osób przyjmujących różnego rodzaju leki, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Dzika Róża
owoce dzikiej róży
trwa wysyłanie opinii...