TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Dongguo Gushu Pu-erh 2020

Dongguo Gushu Pu-erh 2020
Dongguo Gushu Pu-erh 2020 – surowa herbata pu-erh ze starych drzew herbacianych. Soczysta i głęboka. 

Młody surowy pu-erh bardzo wysokiej klasy, wytwarzany ze starych i dzikich drzew herbacianych rosnących w Dongguo, w pobliżu Mengku. Materiał bazowy został podzielony tak, że każde ciasto zawiera liście tylko z jednego drzewa. To pełna, głęboka, soczysta herbata. Raczy nas aromatem owoców tropikalnych, polnych kwiatów, a zaparzone liście mają w sobie coś ze świeżo ściętego, żywicznego drewna. Słodko-gorzka, jak przystało na młody pu-erh ze starych drzew, ale z wyraźną „powracającą słodyczą” (huigan). 

Jednocześnie jest to herbata bardzo łatwa w odbiorze, którą możemy polecić zarówno początkującym, jak i koneserom herbaty pu-erh typu sheng. Sprasowana w ciastka o masie netto 200g. Ciastka nie są mocno sprasowane, łatwo oddziela się z nich liście.

Młoda herbata sheng pu-erh to z technicznego punktu widzenia dojrzewająca herbata zielona – w krótkim czasie leżakowania w liściach nie postąpiły jeszcze procesy utleniania i dojrzewania, nadające smaki charakterystyczne dla starszych, dojrzałych herbat pu-erh.

Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, region Mengku, Dongguo
Zbiory: kwiecień 2020 (data prasowania: 26.04.2020)
Odmiana: yunnańska odmiana wielkolistna (Yunnan Da Ye Zhong 云南大叶种)

Parzenie:
W wypadku wszystkich surowych pu-erhów zdecydowanie zalecane jest parzenie w stylu chińskim (nazywanym też gongfu cha):
4-6g/100ml, temp. 95°C
Przed parzeniem ogrzewamy naczynia wodą, następnie przepłukujemy liście przez kilkanaście sekund w celu ich ogrzania, otwarcia i nawilżenia.
I parzenie 15 sekund; II 10 s; III 15s; IV 20s – kolejne parzenia stopniowo wydłużamy o kilkanaście sekund każde. Jedną porcję liści można parzyć około 10 razy.

Sposób zachodni (w większym czajniczku):
4g/250ml, temp. ok. 90°C
I parzenie 1 minuta; II 1,5 min; III 3 min

Nie wiesz czy warto kupować całe ciastko? Dostępne są próbki 10, 25 i 50g!
Parzenie
4-5g/ 250 ml
90-96°C
I parzenie 1 minuta
II 1,5 min
III 3 min
3
Zdecydowanie zalecamy parzenie w gaiwanie lub małym czajniczku. Szczegóły w opisie produktu.

Dongguo Gushu Pu-erh 2020

smak
     
5.00
aromat
     
5.00

wyprzedany

10g - 34 zł wyprzedany
25g - 82 zł wyprzedany
50g - 160 zł wyprzedany
200g - 600 zł wyprzedany
wysyłka: w ciągu 1-2 dni roboczych zamów przez telefon   604 133 733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
5.00 1 5 0
Dmytro 12.04.2024 smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Po prostu kozak. Huigan jest bardzo tu odczuwalny. Na drugiem parzeniu herbatka już ma smak. Gorąco polecam. Bardzo mi szkoda że jest wyprzedana...
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane