TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 150 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 150 pln
do zapłaty 0 pln
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Da Hong Pao Premium 2019

Da Hong Pao Premium 2019
herbata:
region:
chiny, fujian
zbiory:
wiosenne/first flush, 2019
Da Hong Pao Premium 2019 – wysokiej klasy herbata skalna (yancha, oolong z gór Wuyi), wykonana ze szczepu nazywanego „czystym Da Hong Pao”, bo jest bezpośrednim klonem jednego z legendarnych krzewów-matek.

Mimo mocnego palenia, wyraźnie przebija się kwiatowy charakter – bez i konwalie. W smaku lukrecjowa słodycz miesza się z umiarkowaną goryczką i lekkimi cytrusami. Jest też mineralny posmak. Bardzo zbalansowana herbata. Wszystko na właściwym miejscu. Zadowoli zarówno osoby wkraczające w świat skalnych oolongów, jak i starych wyjadaczy.

Nasze Da Hong Pao Premium powstało ze szczepu Qi Dan 奇丹 – ten kultywar jest bezpośrednim potomkiem krzewu nr 2 z oryginalnych 6 krzewów Da Hong Pao. Pochodzi z zaszczepek pobranych z tego krzewu w latach 50. i uprawianych na szerszą skalę od lat 80. Kultywar Qi Dan jest czasami dla uproszczenia i dla podkreślenia jego pochodzenia nazywany „czystym Da Hong Pao” 纯种大红袍.

Za obróbkę tej herbaty odpowiada pan Gao Peng, wielokrotnie nagradzany producent herbat skalnych. W konkursie herbat z 2019 roku, Shui Xian autorstwa pana Gao zdobył najwyższą nagrodę, a jego Rou Gui – wyróżnienie.

Prezentowana herbata pochodzi z Wusandi. Herbaty z Wusandi są czasem nazywane „wysokogórskimi herbatami skalnymi”, bo jest to miejsce położone wyraźnie wyżej niż sam park krajobrazowy gór Wuyi. Oddalone jest też od miejsc zamieszkania i od ruchu turystycznego. To wszystko sprawia, że herbaty z Wusandi są bardzo cenione, choć nie pochodzą z samego serca gór Wuyi. Szczególnie cenione są stare krzewy Shui Xian z Wusandi, które jest ich największym skupiskiem w całych górach Wuyi.

Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, góry Wuyi, Wusandi
Kultywar: Qi Dan 奇丹
Zbiory: kwiecień 2019
Parzenie
5-7g / 100 ml wody
96°C (wrzątek)
I parzenie 10 s; II 10 s; III 15 s; IV 30 s; V 1 min; VI 1,5 min; VII 3 min; VIII 5 min+
6-8 parzeń w stylu gongfu; 2-3 parzenia w większym czajniczku.

Da Hong Pao Premium 2019

wyprzedany

10g - 28 pln wyprzedany
25g - 68 pln wyprzedany
50g - 135 pln wyprzedany
dostawa: wysyłka ekspresowa od 10 pln, darmowa dostawa w Polsce od 150 pln, EUROPA za 45 pln, USA za 85 pln
KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-17.00
OPINIE
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane