TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Da Hong Pao Premium 2013

Da Hong Pao Premium 2013
Da Hong Pao Premium 2013 – wyśmienity, średnio palony oolong skalny. Bardzo aromatyczny, a przy tym o przyjemnej strukturze i długim posmaku. Naprawdę zasługuje na legendarną nazwę „Da Hong Pao”.

Kilkuletnie leżakowanie wydobyło z tej herbaty przyjemne nuty szlachetnych alkoholi. Jest zaskakująco aromatyczna, przy czym w większości wytraciła mocne nuty palone. Gładka struktura naparu, oblepia usta. Przeważają słodkie nuty karmelowe (szczególnie wyczuwalne w pustej czarce po wypiciu) i akcenty dojrzałych ciemnych owoców. Słodki posmak pojawia się szybko i utrzymuje w ustach bardzo długo. Świetny balans aromatu, cielistości i posmaku, uczyniony jeszcze atrakcyjniejszym przez nuty pochodzące z długiego leżakowania. 

„Da Hong Pao” oznacza w tym wypadku (jak to najczęściej bywa) herbatę będącą mieszanką szczepów, przetwarzaną w tradycyjny sposób tak, aby wydobyć wszystkie najbardziej charakterystyczne i pożądane cechy herbaty skalnej. Mamy tu do czynienia z miksem dwóch szczepów:
– Qi Dan – bezpośredni klon jednego z krzewów-matek Da Hong Pao, dokładnie krzewu #2
– Shui Xian – najpopularniejszy szczep gór Wuyi, o bardzo unikalnym smaku i wnoszący dużą cielistość naparu

Liście tych szczepów pochodzą z Wusandi – to miejsce, chociaż położone poza terenem rdzennego parku krajobrazowego Wuyi, jest bardzo cenione wśród koneserów herbat skalnych, głównie ze względu na czyste środowisko naturalne i dużą wysokość (ok. 1000 m) nad poziomem morza.
To najlepsze Da Hong Pao, jakie dane nam było spróbować podczas wizyty w górach Wuyi w czerwcu tego roku.  

Zbiory: wiosna 2013
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, góry Wuyi, Wusandi
Kultywary: Qi Dan, Shui Xian

Herbata oryginalnie pakowana w torebki zawierające 8 gramów liści. Torebka dodatkowo wzmocniona tekturowym kartonikiem, aby zapobiec kruszeniu liści.


Parzenie:
Zalecamy parzenie w stylu gongfu (opisane w tabeli poniżej). Standardowe zachodnie parzenie, chociaż nie ujawni wszystkich walorów tej herbaty, także da pyszny napar. W takim wypadku polecamy następujące parzenie:
4g / 250 ml / 96°C
I parzenie: 1,5 minuty
II parzenie: 2, 5 minuty
III parzenie 5 minut
akcesoria:
region:
przeglądane