TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka €0 ; wysyłka od €2,09, do darmowej wysyłki brakuje €34,88
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od €2,09, do darmowej wysyłki brakuje €34,88
do zapłaty €0
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Da Hong Pao

Da Hong Pao

Da Hong Pao – legendarna herbata, nazywana w dynastii Qing „Królem Herbaty”. Ten mocno utleniany i palony oolong (herbata turkusowa*) ze słynnych gór Wuyi to jedna z najbardziej znanych herbat świata. 

Nasza propozycja to podstawowa klasa Da Hong Pao. Oczywiście nie jest robiona z oryginalnych krzewów Da Hong Pao lub z ich bezpośrednich potomków, a raczej mieszanką różnych szczepów herbaty. Charakterystyczny dla krzewów z Wuyi, mineralny i lekko kwiatowy posmak oraz przyjemny finisz są wystarczające aby móc zapoznać się z tym stylem herbat. 

Istnieje wiele klas jakościowych tej herbaty, najwyższe potrafią osiągać ogromne ceny.

Parzenie: Proponujemy metodę gongfu cha czyli kilkukrotne zaparzanie, najlepiej pierwsze 2 parzenia zrobić krótsze  (kilka sekund) by później wydłużać ich czas. Optymalna temperatura wody to świeżo zagotowany wrzątek, ok. 96 °C.

Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian

*herbatę oolong można w Polsce spotkać pod błędną nazwą herbata niebieska. Prawidłowe tłumaczenie chińskiego terminu qingcha to herbata turkusowa.

Parzenie
5 g / 250 ml
96°C
I parzenie 1,5 min
II 2 min
III 5-6 min
3 parzenia
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha, stosując 6-7g liści na 100 ml wody i zaczynając parzenia od kilkusekundowych.

Da Hong Pao

smak
     
4.73
aromat
     
4.91
25g - €3,95
50g - €7,91
100g - €15,81
200g - €31,63
wysyłka: w ciągu 2-3 dni opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
4.82 11 5 0
Wd smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Doskonała! Dostałam ją w prezencie, wcześniej nie znałam, więc przed pierwszym zaparzeniem nie miałam pojęcia co mnie czeka. Przed zaparzeniem pachnie oszałamiająco, po zaparzeniu smakuje tak, jak pachnie: wielowarstwowo, głęboko. Kolejne zaparzenia są równie aromatyczne, choć "gładsze", delikatniejsze.
Krzysztof smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Wyśmienita herbata! Bardzo cię kawy smak, oraz aromat. Suche listki pachną jakby... Pieczywem, oraz... Nie umiem tego nazwać. Po parzeniu, napar pachnie orzechami. Smak wyśmienity- czuć kwiaty, ale posmak mi przypomina orzechy. Bardzo ciekawa kompozycja. Pozdrawiam :)
Łukasz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Genialna, mój drugi Oolong. Pierwszym był THAILAND JING SHUAN OOLONG też świetny, ale smak zupełnie inny. Da Hong Pao, mocny, przydymiony, zero goryczki. Zaczynam się zakochiwać w Oolongach:)
Kamil smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Jak to oolong prześwietny. Podobnie jak premium nie może zabraknąć w repertuarze...
Rajmund, smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Jestem rozczarowany, smak ziemisty niepowalajacy w żaden sposób,kupiłem na allegro w oryginalnym opakowaniu w czerwonej puszce ha dong pao po 60zl za 125g . Niestety jestem rozczarowany smakiem i zapachem.
Wojciech smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Bardzo dobra herbata, moim zdaniem najlepiej smakuje w proporcji 3g/100ml ok 90 st.C czas I-1min, II-1min, III-2min. W zapachu czuć prażone nuty jakby kukurydza, w smaku wyczuwałem słodkawe nuty kojarzące mi się ze śliwką renklodą, po czasie utrzymuje się długo przyjemny kwiatowy posmak. Po trzecim parzeniu czuć jakby delikatne cytrusowe nuty. W mim odczuciu fajnie grzeje jakby po dobrym gatunkowo alkoholu.:)
Mga smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Wpaniała herbata, moim zdaniem najlepsza z mocniej fermentowanych oolongów które piłem. Wcześniej nie przepadałem za smakiem brązowych oolongów, dopiero ten mnie w pełni przekonał. Wszystkie elementy wreszcie zgrały się w idealnych proporcjach, kwiaty, dym, miód, orzechy, wszystkie nuty. Nie jestem dobry w porównaniach ale doszukać się można wielu smaków. Filiżanka tej herbaty jest jak szklaneczka przypysznej, kilkunastoletniej whisky.
Tomasz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Rewelacja! Jeśli poprzednie kilka oolong które piłem były mniej czy bardziej podobne do zielonych czy też czarnych herbat to ta herbata jest oryginalna! Chyba w końcu wiem jak powinien smakować oolong ;) zaparzyłem w gaiwan 100ml. 5g herbaty. I-30s, II-20, III-40, IV-1:10 i jeszcze nie skończyłem ;) choć myślę że od drugiego parzenia powinno być plus 10sec... zobaczymy jak wyjdzie. Póki co - bardzo smaczna herbata.
Danuta smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Fantastyczny oolong! Do tej pory numerem jeden dla mnie był mleczny, co prawda zupełnie inny w smaku. Teraz nie wiem czy jednak Da Hong Pao nie pokonał mlecznego? :)
Karol smak  
     
4.00     aromat  
     
5.00
Wyśmienity Oolong. Jeden z najlepszych jaki piliśmy z żoną. Parzy się na żółtawy kolor, aromat ma bardzo przyjemny a smak niebiański :)
Krzysztof smak  
     
3.00     aromat  
     
4.00
W smaku słodycz przeplata się z wyraźną przyjemną goryczką - nie umiem wyczuć żadnego charakterystycznego tonu, aby go nazwać. W posmaku czuć kwiaty i słodkie owoce. Aromat suszu, jak i naparu dosyć interesujący. Suche liście pachną dymem i pieczywem, w mokrych czuję mocno orzechy ziemne. Szczególnie przypalone pieczywo, ziemne orzechy oraz suszone owoce utrzymują się w nosie jakiś czas po przełknięciu. Za tę cenę przyjemna herbata.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane