Czarny Bez (owoce)

Czarny bez (owoce) (Sambucus nigra L.) – występuje prawie w całej Europie, północnej Afryce, Azji, Ameryce Północnej i Australii. W celach leczniczych używane są głównie kwiaty i owoce, czasami wykorzystuje się również korę i korzeń rośliny. Zbiór dojrzałych owoców odbywa się zazwyczaj w sierpniu i wrześniu. Następnie rozkłada się je cienką warstwą i uważnie suszy, po czym oddziela się owoce od szypułek.
Owoce czarnego bzu bogate są w witaminy A, B, B1, B2, C. Ponadto zawierają pektyny, garbniki, sole mineralne, olejki eteryczne, antocyjany (neutralizują wolne rodniki), kwasy organiczne (w tym jabłkowy, octowy, walerianowy).
Właściwości: wywar z owoców korzystnie wpływa na trawienie, działa jako środek napotny, wykrztuśny, przeciwbólowy, moczopędny, przeczyszczający. Może być pomocny również przy nerwobólach, bólach zębów i migrenach.
Sposób przygotowania: 1-2 łyżki suszonych owoców ( około 6 gramów) gotować w 250 ml wody w garnku bez przykrycia na wolnym ogniu 15-20 min. Odcedzić i pić 2-3 razy dziennie. Można również stosować okłady z wywaru na bolące miejsca.
Pamiętaj! Nie spożywaj surowych owoców czarnego bzu! Należy pamiętać, iż owoce czarnego bzu (podobnie jak kwiaty czy kora) zawierają sambucynę i sambunigrynę. Są to związki, które spożyte w większej ilości mogą wywoływać działania szkodliwe dla człowieka. Jednakże wyższa temperatura gotowania (bez przykrycia) usuwa wszelkie właściwości trujące.
Kraj pochodzenia: Polska
* Przed spożyciem ziół, szczególnie w przypadku osób przyjmujących różnego rodzaju leki, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Owoce czarnego bzu bogate są w witaminy A, B, B1, B2, C. Ponadto zawierają pektyny, garbniki, sole mineralne, olejki eteryczne, antocyjany (neutralizują wolne rodniki), kwasy organiczne (w tym jabłkowy, octowy, walerianowy).
Właściwości: wywar z owoców korzystnie wpływa na trawienie, działa jako środek napotny, wykrztuśny, przeciwbólowy, moczopędny, przeczyszczający. Może być pomocny również przy nerwobólach, bólach zębów i migrenach.
Sposób przygotowania: 1-2 łyżki suszonych owoców ( około 6 gramów) gotować w 250 ml wody w garnku bez przykrycia na wolnym ogniu 15-20 min. Odcedzić i pić 2-3 razy dziennie. Można również stosować okłady z wywaru na bolące miejsca.
Pamiętaj! Nie spożywaj surowych owoców czarnego bzu! Należy pamiętać, iż owoce czarnego bzu (podobnie jak kwiaty czy kora) zawierają sambucynę i sambunigrynę. Są to związki, które spożyte w większej ilości mogą wywoływać działania szkodliwe dla człowieka. Jednakże wyższa temperatura gotowania (bez przykrycia) usuwa wszelkie właściwości trujące.
Kraj pochodzenia: Polska
* Przed spożyciem ziół, szczególnie w przypadku osób przyjmujących różnego rodzaju leki, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
herbata:
aromat:
składniki:
region:
Parzenie
6 g/250 ml
100°C
15-20 min
1-2 łyżki suszonych owoców gotować w 250 ml wody w garnku bez przykrycia na wolnym ogniu 15-20 min. Odcedzić i pić 2-3 razy dziennie. Można również stosować okłady z wywaru na bolące miejsca.
przeglądane



