TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Czajniczek Kyusu Tokoname Morimasa 300 ml

nieszkliwiony czajniczek japoński z boczną rączką

Czajniczek Kyusu Tokoname Morimasa 300 ml
Czajniczek Kyusu Tokoname Morimasa 300 ml – klasyczny japoński czajniczek z boczną rączką (yokode kyūsu) z japońskiego zagłębia ceramiki herbacianej, czyli miasta Tokoname w prefekturze Aichi. 

Precyzyjnie wykonany i dobrze wyważony czajniczek z boczną rączką. Czajniczek z nieszkliwionej szarej gliny, idealnie nadający się do parzenia japońskiej herbaty zielonej. U nasady dzióbka zamontowane jest gęste sitko metalowe, które pozwala na parzenie nawet najdrobniejszych japońskich herbat. 

Tokoname (pref. Aichi) jest jednym z sześciu najstarszych działających do dzisiaj ośrodków ceramicznych w Japonii. Współcześnie znane jest na całym świecie właśnie za sprawą znakomitej ceramiki herbacianej. Tradycja wyrobów ceramicznych w tym regionie sięga XII wieku. Przez długie stulecia wytwarzano tam głównie naczynia użytkowe, tj. różnego rodzaju garnki, talerze czy miski. Natomiast produkcja samych czajniczków do parzenia herbaty rozpoczęła się dopiero ok. XIX wieku. Charakterystyczną cechą tradycyjnej ceramiki z Tokoname jest w większości przypadków brak szkliwienia wewnątrz naczynia. 

Glinka, z której wytwarzane się czajniczki jest bogata w tlenki żelaza. Dlatego w interakcji z herbatą, szczególnie zieloną japońską, delikatnie „podkręca” smak naparu i pozwala wydobyć jego pełny, szlachetny charakter. 

Jak dbać o czajniczek
Do mycia tego typu ceramiki nie należy używać żadnych detergentów. Po dokładnym umyciu naczynia, najlepiej jest je przepłukać wrzątkiem. Czajniczek bez pokrywki zostawić do całkowitego wyschnięcia.

Pojemność: 300 ml 
Długość (w osi rączki): 16,5 cm
Wysokość z pokrywką: 8 cm
Masa całkowita: 226 gramów
Czas wylewania naparu: ok. 10 sekund
Autor: studio ceramiczne Morimasa (盛正)
Pochodzenie: Japonia, prefektura Aichi, Tokoname
przeglądane