Cuifeng Qingxin Oolong 2020

NOWOŚĆ
zbiory:
aromat:
Cuifeng Qingxin Oolong 2020 – wysokogórski konkursowy oolong ze zbioru zimowego. Niezwykle aromatyczny!
Aromat suchych liści to przede wszystkim owoce tropikalne (melon, limonka) oraz nieco białych winogron. Po wrzuceniu do rozgrzanego naczynia ujawnia się więcej nut kwiatowych, które przeważają też w naparze. Oprócz tego można znaleźć tu lekkie umami i nuty warzywne. Na pokrywce gaiwana zostawia bardzo słodki, niemal waniliowy aromat. Świeża, słodka i gładka herbata o bardzo niskim stopniu utlenienia liści.
To oolong pochodzący z góry Cuifeng, położonej tuż poniżej słynniejszej góry Lishan i o bardzo podobnym charakterze do oolongów z Lishan. Wysokość upraw około 1800 m n.p.m. Do produkcji użyto sztandarowego szczepu wysokogórskiego – Qingxin Wulong.
Zimowe zbiory 2020 nie były łaskawe dla rolników i na całym Tajwanie zebrano bardzo mało herbaty, co wpływa na jej cenę i dostępność. Jakość większości herbat z tego zbioru jest jednak wyśmienita!
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Cuifeng
Zbiory: koniec października 2020
Kultywar: Qingxin (青芯)
Aromat suchych liści to przede wszystkim owoce tropikalne (melon, limonka) oraz nieco białych winogron. Po wrzuceniu do rozgrzanego naczynia ujawnia się więcej nut kwiatowych, które przeważają też w naparze. Oprócz tego można znaleźć tu lekkie umami i nuty warzywne. Na pokrywce gaiwana zostawia bardzo słodki, niemal waniliowy aromat. Świeża, słodka i gładka herbata o bardzo niskim stopniu utlenienia liści.
To oolong pochodzący z góry Cuifeng, położonej tuż poniżej słynniejszej góry Lishan i o bardzo podobnym charakterze do oolongów z Lishan. Wysokość upraw około 1800 m n.p.m. Do produkcji użyto sztandarowego szczepu wysokogórskiego – Qingxin Wulong.
Zimowe zbiory 2020 nie były łaskawe dla rolników i na całym Tajwanie zebrano bardzo mało herbaty, co wpływa na jej cenę i dostępność. Jakość większości herbat z tego zbioru jest jednak wyśmienita!
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Cuifeng
Zbiory: koniec października 2020
Kultywar: Qingxin (青芯)
Parzenie
5g / 250ml wody
96°C (wrzątek)
I parzenie 1,5 min
II 1,5 min
III 4-5 min
II 1,5 min
III 4-5 min
3 parzenia
W stylu gongfu (polecane): 5-6g na 100 ml wody, wrzątek, bez płukania liści, I parzenie 50 sekund, II parzenie 30 s, III 45 s, IV 1 min, V 2 min, VI 5 min
Cuifeng Qingxin Oolong 2020
koszt wysyłki w Polsce:
od 10 zł, darmowa wysyłka od 150 zł, szczegóły >>
stały koszt wysyłki zagranicznej:
UE 45 zł, UK 65 zł, Norwegia 100 zł, USA 85 zł, szczegóły >>

OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



