TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: €0, koszt dostawy od €2,67 - do darmowej dostawy brakuje €33,33
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od €2,67 - do darmowej dostawy brakuje €33,33
do zapłaty €0
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
      powrót do listy artykułów
       

        Słyszeliście kiedyś o grzybie herbacianym Combucha (Kombucha)? Być może nazwę już znacie, dzięki herbacie ''Moc combucha'' w naszej ofercie. Być może nawet jej próbowaliście i zachwyciliście się jej smakiem i aromatem. Prawdopodobnie zdawaliście sobie sprawę, że w jej składzie ''jest jakiś grzyb'', ale w zasadzie jaki i czy wzbogaca herbatę w jakiś szczególny sposób? Okazuje się, że Combucha posiada zaskakujące właściwości i być może warto przyjrzeć mu się nieco bliżej.

      Grzyb herbaciany?

        Określenie Combuchy mianem grzyba jest w rzeczywistości dużym uproszczeniem, ponieważ tak naprawdę tworzą go bakterie, specjalne kultury drożdży oraz inne grzyby żyjące ze sobą w symbiozie. Najważniejsze z drożdży to Schizosaccharomyces pombe i Saccharomycodes ludwigii, a główną bakterią biorącą udział w symbiozie jest Acetobacter xylinum. Jej obecność jest istotna, ponieważ tworzy ruchomą celulozową sieć, wzmacniającą połączenie między kulturami bakterii, a grzybami.  
        Mianem ''Combucha'' określa się również napój otrzymywany w wyniku fermentacji herbaty z cukrem przeprowadzanej przez ''grzyba herbacianego''. Napój ten jest znany od ponad 2000 lat i najprawdopodobniej pochodzi z Chin. Jego lecznicze właściwości były znane również Japończykom i Koreańczykom. Combucha zawędrowała szlakiem kupieckim do Rosji, a stamtąd do Europy.  
        Mimo, iż napój wytwarzany przez „grzyba herbacianego” był znany od stuleci, naukowcy „odkryli” go dopiero na początku XX wieku. Pierwsze doniesienia pochodzą z Rosji. Podczas I Wojny Światowej nazywano go ''cudownym napojem", pomagającym na bóle głowy, żołądka, a w szczególności regulującemu pracę jelit. Badania przeprowadzane w latach 1925-1950 potwierdziły korzystne działanie Combuchy w zakresie regulacji trawienia, obniżenia poziomu cholesterolu, oczyszczania organizmu, przeciwdziałania miażdżycy, cukrzycy i opóźniania starzenia się organizmu, jednak ich metodologia pozostała dość niejasna. W roku 1951 przeprowadzono w Rosji badania, które wykazały, że częste spożywanie Combuchy jest skorelowane ze zwiększoną odpornością na choroby nowotworowe, co potwierdzono testami w latach 60-tych. Wykazały one również oczyszczające działanie Combuchy oraz poprawienie działania systemu immunologicznego przy dłuższym spożywaniu napoju. Wyniki tych doświadczeń poparto późniejszymi studiami w Szwajcarii, Niemczech i Holandii. Badania nad właściwościami Combuchy trwają do dziś i wciąż dowiadujemy się czegoś nowego, rodzi się również coraz więcej pytań.
       

      Mała fabryka zwana Combucha- jak to działa? 

        Grzyby i bakterie w obrębie Combuchy współpracują: drożdże przekształcają sacharozę do fruktozy i glukozy, wytwarzając przy tym alkohol etanowy, bakterie konwertują glukozę do kwasu glukuronowego, a fruktozę do kwasu octowego. Kofeina i inne podobne związki z herbaty stymulują wytwarzanie celulozy przez bakterie. Kwas octowy pobudza drożdże do produkcji etanolu, a etanol z kolei przyczynia się do wzrostu bakterii i produkowania przez nie kwasu octowego. Zarówno etanol, jak i kwas octowy hamują rozwój innych bakterii, dzięki czemu zapobiegają zanieczyszczeniu grzyba i napoju przez niebezpieczne organizmy. Udokumentowano wytwarzanie przez Combuchę również kwasu mlekowego, witamin z grupy B i kwasu foliowego.
       
       

      Combucha dobra na wszystko?

        Czytając informacje na temat Combuchy i wytwarzanego przez niego napoju można odnieść wrażenie, że to doprawdy cudowny lek na wszelkie możliwe dolegliwości. Z pewnością należy podchodzić do takich stwierdzeń sceptycznie i z dużą dozą ostrożności. Nie ulega jednak wątpliwości, że wiele z wytwarzanych przez ‘’grzyba herbacianego’’ substancji wykazuje pozytywne działanie na nasz organizm. Kwas glukuronowy ma silne działanie odtruwające i poza usuwaniem toksyn może pośrednio przyczyniać się do łagodzenia objawów chorób polegających na gromadzeniu się szkodliwych związków w organizmie, przykładowo reumatyzmu. Kwas mlekowy hamuje rozwój szkodliwych bakterii w jelitach, co poprawia ich pracę i sprzyja trawieniu. Pomaga również w przywracaniu równowagi kwasowo- zasadowej organizmu. Wielokrotnie przytaczane pozytywne działanie Combuchy na układ nerwowy może być związane z obecnością witamin z grupy B. Combucha jest wykorzystywana do celów medycznych w leczeniu dolegliwości skórnych. Błony celulozowe wytwarzane głównie przez wspomnianą wcześniej Acetobacter xylinum mogą być wykorzystywane jako tymczasowy substytut skóry przy poparzeniach lub innych uszkodzeniach. Lista rzekomych dobroczynnych właściwości Combuchy jest dużo dłuższa: od zmniejszenia objawów menopauzy, przez zapobieganie przeziębieniom, leczenie łuszczycy po zmniejszenie ryzyka nowotworów. Należy jednak pamiętać, że jak każda substancja, napój wytwarzany przez Combuchę pity w nadmiarze może wykazywać działanie negatywne. U niektórych osób udokumentowano reakcje alergiczne, rozstrój żołądka, czy zaburzenia pracy nerek.
       
       
        Z całą pewnością potrzebnych jest jeszcze wiele badań nad substancjami wytwarzanymi przez „grzyba herbacianego” i ich interakcjami wewnątrz organizmu. Naukowcy, mimo wielu lat studiów nad Combuchą, wciąż nie znają wszystkich przeprowadzanych przez niego procesów i nie są zgodni, co do produkowanych przez niego substancji. Pozostaje nam czekać na wyniki dalszych badań, a póki co, może warto zapoznać się z Combuchą nieco bliżej, bo cokolwiek o nim mówią, wydaje się bardzo interesującym i pożytecznym organizmem. Może ktoś nawet pokusi się na hodowlę własnego „grzybka”? Podobno nie jest to wcale trudne, a przepisów na założenie własnej hodowli znajdziemy w Internecie wiele…
       
       
       
      A.M.