Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen (Keemun) Mao Feng
Herbata chińska Qimen Mao Feng
Przedstawiamy kolejną, już szóstą część z serii artykułów o najsłynniejszych herbatach Chińskich.
6. Qimen Mao Feng (Keemun Mao Feng)
- Nazwa chińska: 祁门毛峰 lub 祁门红茶- Nazwa w transkrypcji: Qimen Mao Feng lub Qimen Hongcha
- Nazwa zwyczajowa: Keemun
- Pochodzenie: Prowincja Anhui, powiat Qimen
– Historia:
Czarna herbata Keemun powstała w 1875 roku, a za jej ojca uważany jest Yu Ganchen, który poznał tajniki produkcji czarnej herbaty w prowincji Fujian, gdzie pełnił funkcję urzędnika państwowego. Po utracie posady powrócił do rodzinnego Qimen, gdzie do tej pory produkowano tylko zieloną herbatę. Yu Ganchen wykorzystał nabytą w Fujianie wiedzę i stworzył czarną herbatę z lokalnych szczepów herbaty.
– Cechy aromatu: owocowo-kwiatowy, słodki, kakaowy, różany
– Cechy smaku: winny, mocny, z nutami czerwonych owoców, słodkawy
– Ciekawostki:
Herbata czarna z Qimen osiągnęła wielki sukces nie tylko w Chinach, ale też na arenie międzynarodowej. Według niektórych źródeł, była bazą najlepszych mieszanek English Breakfast. Keemun z powodzeniem konkurował z najlepszymi herbatami darjeeling.
Podobno za unikalny aromat herbaty z Qimen odpowiada myrcenal, rzadka substancja występująca niemal tylko w tej herbacie. Niestety nie ma potwierdzenia tej tezy w badaniach naukowych i raczej trzeba to uznać za kolejny marketingowy chwyt.
„Keemun” to wymowa nazwy geograficznej Qimen w dialekcie Amoy (dziś Xiamen). Właśnie ten port był największym pośrednikiem w handlu herbatą Keemun, w związku z czym na zachód trafiła właśnie ta pisownia i wymowa.
Tutaj kupisz herbatę Keemun Mao Feng