TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
      Kiedy zbiera się herbatę? przewodnik po terminach zbiorów Herbata a mózg: katechiny, teanina oraz mikrobiom Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty Lu’an Gua Pian – zielona herbata, która łamie reguły Czajniczki yixing cz. III: Nauka i rzeczywistość Czajniczki yixing cz. II: Rodzaje gliny z Yixing Czajniczki yixing cz. I: Wstęp i historia Enshi Yulu – Nefrytowa Rosa z Enshi O garbnikach w herbacie Czerwona, mocna, dojrzała, bogata – o herbacie Liu Bao Czy pierwszy napar powinno się wylewać? O płukaniu herbaty Ile kosztują najdroższe herbaty? Gongfu cha – historia, teraźniejszość, praktyka Ceramika artystyczna Inge Nielsen Sencha – sztandarowa herbata japońska Gaiwan – najważniejsze narzędzie herbaciarza Ceramika herbaciana Jiriego Ducheka Dancong – oolong z Gór Feniksa Japońskie herbaty czarne Skalne herbaty z gór Wuyi Herbata NIE odwadnia Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej O temperaturze wody O fermentacji herbaty (lub o jej braku) Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie? Herbata matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie Rzecz o herbacie czerwonej Japońska herbata a radioaktywność Kofeina w herbacie Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha Shincha – japońska herbata na wiosnę Czy smok jest czarny? Kolorowe nazwy herbat oolong Błogosławieństwo i przekleństwo Chin Jak wybrać herbatę – poradnik Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Xinyang Mao Jian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu'an Gua Pian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Da Hong Pao Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen (Keemun) Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Tie Guan Yin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Long Jing Wiosenna herbata Herbaty na jesień i zimę Dlaczego warto pić herbatę? Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność Parzenie herbaty Mrożona herbata Relacja z ekspedycji herbacianej Chiny-Tajwan 2013 Kombucha - grzyb herbaciany Czy herbata czarna i zielona mają tyle samo przeciwutleniaczy? Jak dbać o matero? Yerba Mate Bombilla - Jak wybrać bombillę dla siebie? Yerba Mate - bogate źródło witamin i minerałów Yerba Mate Przeciwutleniacze w herbacie Sklep z herbatą - Dlaczego my?
      < powrót do listy artykułów

      Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng

       

      Herbata chińska Huangshan Mao Feng


      Prezentujemy czwartą cześć artykułu pt. "Wielka Dziesiątka najsłynniejszych herbat chińskich". Zapraszamy do lektury.

       

      4. Huangshan Mao Feng

      – Nazwa chińska: 黄山毛峰

      – Nazwa angielska: Yellow Mountain Fur Peak
       
      – Pochodzenie: prowincja Anhui, Góry Żółte (Huangshan)
       
      – Historia: herbata produkowana od około XIV/XV wieku
       
      – Cechy aromatu: delikatny, wiosenny, „czysty”, słodko-kwiatowy, kasztanowy, pieczony
       
      – Cechy smaku: świeży, delikatny, wytrawny, lekko orzechowy i kwiatowy
       
      – Opis/ cechy szczególne: Mao Feng oznacza dosłownie „włochate szczyty”, co odnosi się do drobnego meszku pokrywającego młode pąki herbaty. Termin Mao Feng zyskał jednak w żargonie herbacianym bardziej sprecyzowane znaczenie: oznacza herbatę zrywaną najczęściej w standardzie pąk i dwa liście, która nie przechodzi formowania liści. Ponieważ liście herbaty Huangshan Mao Feng nie są zwijane, a tym samym ściany komórkowe pozostają w dużej mierze nieuszkodzone, substancje z liści są wolniej oddawane do naparu. Dlatego jest to herbata bardzo delikatna i wymagająca wysokiej jak na herbatę zieloną temperatury – 85°C do 90°C. 

      W Chinach mówi się, że listki Huangshan Mao Feng przypominają powoli rozkwitające pączki orchidei. Listki mają kolor jasnożółty, zaś napar ma odcień morelowej żółci. Ta sama partia suszu może być zaparzona nawet cztery razy.
       
       
      – Legendy:
      Historii tej herbaty towarzyszy piękna, miłosna opowieść. Za panowania dynastii Ming, młodego uczonego i piękną dziewczynę połączyło gorące uczucie. W okolicy żył jednak pewien bogaty właściciel ziemski, który zobaczywszy dziewczynę w trakcie pracy zapragnął jej dla siebie. Zmusił więc rodziców młodej kobiety do wydania córki za niego za mąż. W noc przed ślubem nieszczęśliwa dziewczyna uciekła i wkradła się do domu ukochanego. Tam dowiedziała się, że został on zamordowany przez wysłanników bogacza. Udała się na grób kochanka i płakała nad nim tak długo aż zamieniła się w deszcz, zaś ciało mężczyzny stało się krzewem herbacianym. Mawia się, że dzięki tej niezwykłej historii miłości dwojga ludzi, krzewy herbaciane w Górach Żółtych dają herbatę tak wspaniałej jakości.
       
      < powrót do listy artykułów
      Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng herbata-huangshan-mao-feng
      5.00 22 5 0