TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
      Kiedy zbiera się herbatę? przewodnik po terminach zbiorów Herbata a mózg: katechiny, teanina oraz mikrobiom Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty Lu’an Gua Pian – zielona herbata, która łamie reguły Czajniczki yixing cz. III: Nauka i rzeczywistość Czajniczki yixing cz. II: Rodzaje gliny z Yixing Czajniczki yixing cz. I: Wstęp i historia Enshi Yulu – Nefrytowa Rosa z Enshi O garbnikach w herbacie Czerwona, mocna, dojrzała, bogata – o herbacie Liu Bao Czy pierwszy napar powinno się wylewać? O płukaniu herbaty Ile kosztują najdroższe herbaty? Gongfu cha – historia, teraźniejszość, praktyka Ceramika artystyczna Inge Nielsen Sencha – sztandarowa herbata japońska Gaiwan – najważniejsze narzędzie herbaciarza Ceramika herbaciana Jiriego Ducheka Dancong – oolong z Gór Feniksa Japońskie herbaty czarne Skalne herbaty z gór Wuyi Herbata NIE odwadnia Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej O temperaturze wody O fermentacji herbaty (lub o jej braku) Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie? Herbata matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie Rzecz o herbacie czerwonej Japońska herbata a radioaktywność Kofeina w herbacie Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha Shincha – japońska herbata na wiosnę Czy smok jest czarny? Kolorowe nazwy herbat oolong Błogosławieństwo i przekleństwo Chin Jak wybrać herbatę – poradnik Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Xinyang Mao Jian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu'an Gua Pian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Da Hong Pao Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen (Keemun) Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Tie Guan Yin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Long Jing Wiosenna herbata Herbaty na jesień i zimę Dlaczego warto pić herbatę? Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność Parzenie herbaty Mrożona herbata Relacja z ekspedycji herbacianej Chiny-Tajwan 2013 Kombucha - grzyb herbaciany Czy herbata czarna i zielona mają tyle samo przeciwutleniaczy? Jak dbać o matero? Yerba Mate Bombilla - Jak wybrać bombillę dla siebie? Yerba Mate - bogate źródło witamin i minerałów Yerba Mate Przeciwutleniacze w herbacie Sklep z herbatą - Dlaczego my?
      < powrót do listy artykułów

      Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun

       

      Przedstawiamy kolejną część artykułu pt. "Wielka Dziesiątka najsłynniejszych herbat chińskich".
       

      2. Bi Luo Chun (znana także jako Pi Lo Chun)

      – Nazwa chińska: 碧螺春

      – Nazwa angielska: Jade snail / jade spring / green snail 
       
      – Pochodzenie: prowincja Jiangsu, miasto Suzhou
       
      – Historia: herbata produkowana od około XIV wieku
       
      – Cechy aromatu: orzeźwiający, kwiatowy, intensywny
       
      – Cechy smaku: intensywny, lekko słodki, z łagodnym uczuciem ściągnięcia na języku, nieco warzywny
       
      – Opis/ cechy szczególne: Początkowo, ze względu na intensywny aromat herbacie tej nadano niezbyt wdzięczną nazwę „herbaty o strasznym zapachu” (Xia Sha Ren Xiang 吓煞人香). Rozmiłowany w jej walorach cesarz Kangxi stwierdził jednak, że zasługuje ona na bardziej poetyckie imię, zatem nazwa Bi Luo Chun, którą posługujemy się do dziś, to efekt ówczesnej „zamiany”.
      Herbata jest niezwykle lekka – na kilogram składa się ponad 14 tys. herbacianych pączków. To herbata o bardzo delikatnych listkach, a jednocześnie najbardziej intensywnym smaku ze wszystkich chińskich herbat zielonych. Dlatego zaleca się parzenie jej niską temperaturą, poniżej 80°C (standard dla chińskich herbat zielonych to 80-85°C.
       
      – Legendy:
      Legenda głosi, że pracująca setki lat temu przy zbiorze herbaty dziewczyna zapełniła liśćmi cały swój koszyk i nie mając już więcej miejsca zaczęła chować listki herbaty pod swoją koszulą. Ciepło jej ciała wytwarzane podczas pracy sprawiło, że herbata zaczęła emitować intensywny aromat. Od tamtej pory kobiety zbierające herbatę brały przed pracą kąpiel i zamiast w koszu, umieszczały zebrane liście pod swoim ubraniem.
      < powrót do listy artykułów
      Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun herbata-bi-lou-chun
      5.00 41 5 0