TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu Herbata NIE odwadnia Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty O temperaturze wody O fermentacji herbaty (lub o jej braku) Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie? Herbata Matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie Rzecz o herbacie czerwonej Japońska herbata a radioaktywność Kofeina w herbacie Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty Herbaty na jesień i zimę Czystek profilaktyczny, czystek leczniczy Shincha – japońska herbata na wiosnę Błogosławieństwo i przekleństwo Chin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Xin Yang Mao Jian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu An Gua Pian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Da Hong Pao Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen Dlaczego warto pić herbatę? Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Tie Guan Yin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun Wielka Dziesiątka najsłynniejszych herbat chińskich Czy smok jest czarny? Kolorowe nazwy herbat oolong Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność Parzenie herbaty Mrożona herbata Relacja z ekspedycji herbacianej Chiny-Tajwan 2013 Wiosenna herbata Combucha - grzyb herbaciany Czy herbata czarna i zielona mają tyle samo przeciwutleniaczy? Jak dbać o matero? Yerba Mate Bombilla - Jak wybrać bombillę dla siebie? Noc Herbaty 2012 Yerba Mate - bogate źródło witamin i minerałów Yerba Mate Przeciwutleniacze w herbacie Sklep z herbatą - Dlaczego my? Festiwal herbaty FAQ - Częste pytania Herbata Lapacho Pierwsze parzenie herbaty - wylewać czy nie? Jak wybrać herbatę - poradnik Herbata owocowa Rośliny lecznicze - drzewa i krzewy
powrót do listy artykułów

Pierwsze parzenie herbaty - wylewać czy nie?

pierwsze-parzenie-herbaty

Pierwszy napar herbaty


No właśnie - oto pytanie, które często słychać wśród rozmów o tradycjach herbacianych zaparzeń. I tak oto, w kolebce herbaty - Chinach faktycznie pierwszego naparu się nie pije, tylko przepłukuje się nim naczynia lub wylewa. W tym przypadku jednak należy się kilka słów wyjaśnień. Po pierwsze zabieg ten ma służyć przepłukaniu herbaty z nieczystości i toksyn (nabytych podczas produkcji, transportu czy dystrybucji), po drugie - przepłukanie niewielkiej ilości herbaty mniej gatunkowej może spowodować utratę "mocy" oraz mniejszą aromatyczność herbaty.


O czym zatem należy pamiętać aby dobrze przepłukać herbatę?


- na pewno nie należy herbaty zlewać wrzątkiem, ze względu na bardzo mocną aktywizację liści i niszczenie zdrowych składników herbaty - witamin, aminokwasów oraz innych związków, które są pożyteczne.

- idealne przepłukanie to używanie wody o temperaturze zbliżonej lub około 5 stopni wyższej niz właściwa temperatura parzenia. - przepłukanie powinno trwać krótko - od dziesięciu do dwudziestu kilku sekund. Po odlaniu pozostałości dopiero przystępujemy do pierwszego, właściwego parzenia.

Jak zaparzać herbatę?


- podejmując próbę zaparzania herbaty na sposób chiński - powinniśmy pamiętać o tym iż pierwsze parzenie (to właściwe) jest najważniejsze, aby herbata mogła oddać swoją treść podczas późniejszych parzeń. Granica dobrego czasu na to pierwsze parzenie jest płynna i zależna od określonej herbaty. Dlatego też polecam indywidualne eksperymenty z długością parzenia oraz wielkością gramatury. Może to być fascynujące doświadczenie, jeśli coś nowego odkryjemy.


Herbaty zielone najczęściej można zaparzać około 3 razy, Oolongi 5 razy, Pu erh - 3 razy, czarne 2 razy. Herbaty aromatyczne za to dosyć szybko tracą swoje najcenniejsze walory.

powrót do listy artykułów