TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, dostawa od 12 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 12 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
      Czajniczki yixing cz. I: Wstęp i historia O garbnikach w herbacie Enshi Yulu – Nefrytowa Rosa z Enshi Czerwona, mocna, dojrzała, bogata – o herbacie Liu Bao Czy pierwszy napar powinno się wylewać? O płukaniu herbaty Ile kosztują najdroższe herbaty? Gongfu cha – historia, teraźniejszość, praktyka Ceramika artystyczna Inge Nielsen Sencha – sztandarowa herbata japońska Gaiwan – najważniejsze narzędzie herbaciarza Ceramika herbaciana Jiriego Duchka Dancong – Oolong z Gór Feniksa Japońskie herbaty czarne Skalne herbaty z gór Wuyi Herbata NIE odwadnia Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty O temperaturze wody O fermentacji herbaty (lub o jej braku) Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie? Herbata Matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie Rzecz o herbacie czerwonej Japońska herbata a radioaktywność Kofeina w herbacie Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty Shincha – japońska herbata na wiosnę Czy smok jest czarny? Kolorowe nazwy herbat oolong Błogosławieństwo i przekleństwo Chin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Xin Yang Mao Jian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu An Gua Pian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Da Hong Pao Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen (Keemun) Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Tie Guan Yin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Long Jing Herbaty na jesień i zimę Czystek profilaktyczny, czystek leczniczy Dlaczego warto pić herbatę? Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność Parzenie herbaty Mrożona herbata Relacja z ekspedycji herbacianej Chiny-Tajwan 2013 Wiosenna herbata Kombucha - grzyb herbaciany Czy herbata czarna i zielona mają tyle samo przeciwutleniaczy? Jak dbać o matero? Yerba Mate Bombilla - Jak wybrać bombillę dla siebie? Noc Herbaty 2012 Yerba Mate - bogate źródło witamin i minerałów Yerba Mate Przeciwutleniacze w herbacie Sklep z herbatą - Dlaczego my? Festiwal herbaty FAQ - Częste pytania Herbata Lapacho Jak wybrać herbatę - poradnik Herbata owocowa Rośliny lecznicze - drzewa i krzewy
      < powrót do listy artykułów

      Festiwal herbaty

      Nasza ekipa herbaciarni, miała okazję uczestniczyć w festiwalu herbaty, który odbywał się 12 i 13 czerwca w Cieszynie. Mamy nadzieję że wkrótce uda nam się przygotować szerszy materiał z tej imprezy herbacianej, jednak już teraz można śmiało stwierdzić że pomimo niezbyt ciekawych warunków pogodowych - festiwal był bardzo udany.


      Uczestnicząc w dwóch z trzech konferencji herbacianych, dotyczących herbat indyjskich oraz chińskich - trudno było się oprzeć wrażeniu ogromnego wkładu pracy organizatorów, aby program był odpowiedni i osoby prowadzące wykłady przybliżyły prowadzącym herbaciarnie w Czechach i Polsce, niuanse herbacianego artyzmu.


      Nasze wrażenia z festiwalu herbaty


      Tak prawie na gorąco - to co chcę dzisiaj przekazać z pewnych ciekawostek to informacje dotyczące herbat Pu erh i legendę o tym jak powstała słynna zwłaszcza w Anglii herbata Bai Hao Oolong.


      Pu erh często jest opisywaną herbatą jako herbata na odchudzanie. Trzeba abyśmy zrewidowali poglądy na ten temat w zakresie używania tej herbaty dla tego celu. Mam świadomość, że jest wiele osób które uwielbiają tą herbatę nie ze względów funkcjonalnych a smakowych - i niech tak pozostanie. Osoby które jednak używają tylko tej herbaty do odchudzania się, a przy tym niewiele jedzą, prowadząc ostrą dietę - proszę o wsłuchanie się w następne zdania..


      Najlepsze herbaty na świecie


      Otóż herbata Pu erh, która to jest unikalną herbatą tworzoną w odrębny sposób jak inne herbaty - słynny smak i właściwości bierze ze specyfiki procesu fermentacji liści, które lekko zmoczone są przykrywane materiałem, pod którym tworzy się coś w rodzaju znanych nam kompostów. Herbata ta ma bardzo silne działanie obniżające poziom cukru we krwi, stąd jest na pewno wyśmienitym sposobem na zdrowy napój dla osób mających problemy m.in. z cukrzycą. Problemem jest jednak przy tych właściwościach - drastyczne ograniczanie jedzenia wśród osób pragnących się odchudzać. Niedobór bowiem poziomu cukru we krwi może prowadzić do groźnych skutków, między innymi gwałtownych zasłabnięć i śpiączki. Także pamiętajmy więc, również o negatywnych skutkach picia z myślą o odchudzaniu.


      Herbaty z całego świata


      Legenda na temat herbaty Bai Hao Oolong, jest wprost niesamowita - lecz głównie w kwestii w zakresie fenomenu tej herbaty. Około 150 lat temu bowiem, na Tajwanie, gdzie przybyło wtedy wielu emigrantów z Chin kontynentalnych, z tym co mieli najcenniejsze - a były to między innymi cenne krzewy herbaciane. Pewnego roku plantację herbaty, zamówionej przez angielskich handlarzy herbatą pokryła plaga pewnego rodzaju pajęczaka, który nieszczęśliwie dla plantatorów wprawił ich w zakłopotanie gdy okazało się że powoduje fermentację liścia już na krzaku, jeszcze przed zbiorami.


      Herbaty z Chin i Anglii


      Smutek nie trwał jednak zbyt długo, ponieważ dzięki tej okoliczności Chińczycy sprzedali tą herbatę, która dla nich była zepsuta i nieudana - anglikom za cenę znacząco wyższą - wychwalając niezwykły i kosztowny proces produkcji tej herbaty. Oczywiście Anglicy o tym nie wiedzieli, jednak sama herbata obroniła się znakomicie - ponieważ dla wielu była uosobieniem najwyższej jakości smaku. Oto, chińczycy, znani ze swojego sprytu i zdolności - potrafili z czegoś co nadawało się w pierwszej chwili do wyrzucenia - stworzyć nowy rodzaj herbaty - i sprawić, że stała się jedną z najbardziej poszukiwanych :)


      Podczas festiwalu mieliśmy okazję degustacji wielu herbat. Na zdjęciu tegoroczne herbaty indyjskie - z których nam najbardziej smakował Darjeeling Thurbo. Szersza relacja już wkrótce...

      < powrót do listy artykułów
      Festiwal herbaty festiwal-herbaty
      5.00 29 5 0