TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, dostawa od 12 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 12 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
      Czajniczki yixing cz. I: Wstęp i historia O garbnikach w herbacie Enshi Yulu – Nefrytowa Rosa z Enshi Czerwona, mocna, dojrzała, bogata – o herbacie Liu Bao Czy pierwszy napar powinno się wylewać? O płukaniu herbaty Ile kosztują najdroższe herbaty? Gongfu cha – historia, teraźniejszość, praktyka Ceramika artystyczna Inge Nielsen Sencha – sztandarowa herbata japońska Gaiwan – najważniejsze narzędzie herbaciarza Ceramika herbaciana Jiriego Duchka Dancong – Oolong z Gór Feniksa Japońskie herbaty czarne Skalne herbaty z gór Wuyi Herbata NIE odwadnia Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty O temperaturze wody O fermentacji herbaty (lub o jej braku) Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie? Herbata Matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie Rzecz o herbacie czerwonej Japońska herbata a radioaktywność Kofeina w herbacie Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty Shincha – japońska herbata na wiosnę Czy smok jest czarny? Kolorowe nazwy herbat oolong Błogosławieństwo i przekleństwo Chin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Xin Yang Mao Jian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu An Gua Pian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Da Hong Pao Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen (Keemun) Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Tie Guan Yin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Long Jing Herbaty na jesień i zimę Czystek profilaktyczny, czystek leczniczy Dlaczego warto pić herbatę? Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność Parzenie herbaty Mrożona herbata Relacja z ekspedycji herbacianej Chiny-Tajwan 2013 Wiosenna herbata Kombucha - grzyb herbaciany Czy herbata czarna i zielona mają tyle samo przeciwutleniaczy? Jak dbać o matero? Yerba Mate Bombilla - Jak wybrać bombillę dla siebie? Noc Herbaty 2012 Yerba Mate - bogate źródło witamin i minerałów Yerba Mate Przeciwutleniacze w herbacie Sklep z herbatą - Dlaczego my? Festiwal herbaty FAQ - Częste pytania Herbata Lapacho Jak wybrać herbatę - poradnik Herbata owocowa Rośliny lecznicze - drzewa i krzewy
      < powrót do listy artykułów

      Czystek profilaktyczny, czystek leczniczy

      Czystek


      Jeśli zapytamy prawdziwych herbaciarzy co jest herbatą a co nie, okaże się, że na słowo herbata oznaczające dokładnie "zioło herbaciane", monopol posiada jedynie mniej lub bardziej przetworzony produkt pochodzący z rośliny camellia sinensis. Coraz częściej jednak wszystko co nie jest kawą, a nadaje się do zaparzenia, nazywa się herbatą.


      Choć miłośnicy prawdziwej herbaty mają właściwie stuprocentową rację, ostatnie lata obfitują w odkrycia niemniej ciekawe jak popijanie herbaty zdrowotnej sto lat temu. Herbata ma w tradycji polskiej mocny związek z leczeniem. Tym bardziej, jeśli słyszymy o roślinie "herbacianej" rodem z Europy, mocno zakorzenionej w tradycji europejskiej, zaparzanej przez Greków od wielu wieków i popijanych niczym nasze herbaty i zioła, trochę zdziwieni jesteśmy faktem, że okrzyknięta rośliną Europy cistus incanus w 1999 roku dopiero od dwóch lat zdobywa popularność w naszym kraju.


      Czystek właściwości


      Czystek, zwany też różą skalną, należy do najbardziej bogatych w polifenole roślin. Te związki kwasów garbinikowych mają charakter aktywny. Polifenole działają o wiele silniej jako przeciwutleniacze niż witamina C czy E. Zabezpieczają przemianę materii w komórkach, chronią je przed niekontrolowanym namnażaniem się, stabilizują pracę serca i układu krwionośnego, wspierają biologiczną aktywność witaminy C, zapobiegają starzeniu się skóry.


      Zawarte w naparze z czystka polifenole takie jak fawan-3-ole i flawonoidy glikozydy są również bardzo skuteczne w walce z bakteriami. Dzięki tym właściwościom, czystek pomaga przy infekcjach bakteryjnych, stanach zapalnych organizmu, jest również niebywale pomocny przy profilaktyce i leczeniu infekcji wirusowych.


      Czystek (cistus incanus ssp. tauricus) rośnie na bogatych w magnez glebach greckich. Uprawy spotyka się również w takich krajach jak Albania czy Turcja. Zawsze zielone krzewy z czystkiem dorastają jednego metra, są one dość aromatyczne w żywiczy zapach. Kwiaty Czystka są bardzo delikatne, o pogniecionych lekko różowych płatkach. W lecznictwie wykorzystuje się wszystkie części rośliny wystające ponad ziemię. Roślina ta była znana już dwa tysiące lat temu, gdzie grecki lekarz Dioskurydes opisał jej właściwości w swojej pracy na temat leków "De materia medica". Dzieło to było podstawą wiedzy o lekach na ponad 15 wieków.


      W czystku znajdziemy takie składniki aktywne jak hydrofile, polifenole, garbniki czy też witamina E.


      Czystek na co?


      Ze względu na jego uniwersalne właściwości, Czystka wykorzystuje się do szerokiego spektrum dolegliwości. Lecznicza siła Czystka chroni przed podrażnieniami skóry i śluzówki, wywołanymi przez różne choroby. Czystek może pomóc od trądziku, przez anginę, zapalenie ucha środkowego, grypę, przeziębienie, spadki odporności, bakteryjne choroby żołądka i jelit, po infekcje wywoływane przez grzyby (w tym zakażenia Candidą). Czystek odtruwa cały organizm, chroni przed zawałem, a stosowany zewnętrznie w formie okładów znacznie przyspiesza gojenie się ran, oraz ogranicza zakażenia i infekcje. Napar z Czystka pomagać ma w walce z Boreliozą.

      Czystek herbata


      W wielu dostępnych miejscach można przeczytać, że Czystek jest remedium na praktycznie wszystko, łącznie z nowotworami. Owszem, może pomóc, na pewno nie zaszkodzi, zwłaszcza w przypadku schorzeń jelita grubego. Trzeba jednak pamiętać, że w tej sytuacji roślina ta jest pomocna głównie w odtruwaniu organizmu, oraz ze względu na walory przeciwutleniające. Podobny mechanizm możemy uskutecznić, stosując różne inne metody na naturalne oczyszczanie organizmu, który dopiero oczyszczony czy to z metali ciężkich jak kadm czy ołów, czy to z toksyn blokujących prawidłowe procesy obronne organizmu, zacznie walczyć.


      O Czystku warto pamiętać i mieć go pod ręką zwłaszcza, gdy rozpoczynają się nam jakiekolwiek infekcje lub istnieje ich ryzyko. Potężna dawka polifenoli może pomóc nam zwalczyć stan zapalny.


      Herbata z czystka


      Należy pamiętać aby parząc Czystka, parzyć go około 12-15 minut. Wtedy dopiero przeciwutleniacze do naparu zostaną wydobyte. A co z jakością liści? Pełno jest mitów na ten temat. Niekoniecznie zawsze będziemy mieć pełnowartościowego Czystka. W Niemczech, kraju z którego przyszła do nas "moda" na Czystek, pełno jest produktów bez certyfikatów ekologiczności. Jeśli zależy nam tak bardzo właśnie na walorach leczniczych, warto wybierać sprawdzone produkty, przebadane, aby mieć pewność uzyskania produktu faktycznie który może pomóc.


      Pamiętajmy, profilaktyka jest najskuteczniejszą bronią. Każdego dnia nasz organizm produkuje tysiące komórek nowotworowych. Organizm zdrowy sobie z nimi radzi, gdyż system odpornościowy pracuje prawidłowo. Zanieczyszczony organizm, nie będzie walczył. Zawsze, lepiej stopniowo unikać zagrożeń poprzez czasem drobną zmianę nawyków, np. żywieniowych, ruchowych. Niezależnie jaką kuracją pragniecie utrzymywać swój organizm w zdrowiu, konieczne jest również picie najlepiej 2 litrów wody.

      < powrót do listy artykułów
      Czystek profilaktyczny, czystek leczniczy czystek
      5.00 26 5 0