TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
Sencha – sztandarowa herbata japońska Gaiwan – najważniejsze narzędzie herbaciarza Ceramika herbaciana Jiriego Duchka Dancong – Oolong z Gór Feniksa Japońskie herbaty czarne Skalne herbaty z gór Wuyi Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu Herbata NIE odwadnia Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty O temperaturze wody O fermentacji herbaty (lub o jej braku) Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie? Herbata Matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie Rzecz o herbacie czerwonej Japońska herbata a radioaktywność Kofeina w herbacie Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty Herbaty na jesień i zimę Czystek profilaktyczny, czystek leczniczy Shincha – japońska herbata na wiosnę Błogosławieństwo i przekleństwo Chin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Xin Yang Mao Jian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu An Gua Pian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Da Hong Pao Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen (Keemun) Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen Dlaczego warto pić herbatę? Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Tie Guan Yin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun Wielka Dziesiątka najsłynniejszych herbat chińskich Czy smok jest czarny? Kolorowe nazwy herbat oolong Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność Parzenie herbaty Mrożona herbata Relacja z ekspedycji herbacianej Chiny-Tajwan 2013 Wiosenna herbata Combucha - grzyb herbaciany Czy herbata czarna i zielona mają tyle samo przeciwutleniaczy? Jak dbać o matero? Yerba Mate Bombilla - Jak wybrać bombillę dla siebie? Noc Herbaty 2012 Yerba Mate - bogate źródło witamin i minerałów Yerba Mate Przeciwutleniacze w herbacie Sklep z herbatą - Dlaczego my? Festiwal herbaty FAQ - Częste pytania Herbata Lapacho Pierwsze parzenie herbaty - wylewać czy nie? Jak wybrać herbatę - poradnik Herbata owocowa Rośliny lecznicze - drzewa i krzewy
< powrót do listy artykułów

Ceramika herbaciana Jiriego Duchka

Najmilsi! Udało nam się nabyć kilka dzieł cenionego artysty-ceramika,  Jiříego Duchka, które właśnie umieszczamy w naszym sklepie. Zachęcamy do zapoznania się z sylwetką artysty.

 Jiří Duchek (rocznik 1970) urodził się w Pradze, ale od 1998 mieszka i tworzy w czeskiej wsi Mutejovice, skąd pochodzi jego rodzina.


Ceramiki uczył się najpierw pracując w warsztacie ceramicznym, potem studiując ceramikę w Wyższej Szkole Sztuki i Rzemiosła w Pradze, której nie ukończył, ale z ceramiką nie zerwał.

W 1995 założył swój warsztat ceramiczny, a w latach 1995-98 uczył ceramiki i prowadził warsztaty ceramiczne w Wyższej Szkole Pedagogicznej w Svatý Jan pod Skalou.

 Jiří Duchek nie zna kompromisów tworząc swoją ceramikę herbacianą. Sam pozyskuje glinę ze złoży w okolicach Mutejovic, co gwarantuje jej unikalność i naturalność. Następnie sam oczyszcza ją by nadawała się na materiał garncarski do toczenia na kole. Szkliwa są własnoręcznie mieszane przez Duchka. A piec… Ten również zbudował sam i jest oczywiście opalany drewnem.

Glina i jej obróbka, ręczne toczenie na kole, własne szkliwo, piec opalany drewnem i ułożenie wyrobów w piecu sprawiają, że nigdy nie powstają dwa identycznej czajniczki, ani dwie identyczne czarki. Glina będzie odrobinę inna, palce na kole ułożą się troszkę inaczej, szkliwo będzie miało ciut inne proporcje, do pieca trafi inne drewno, a pogoda się zmieni (tak, pogoda ma wpływ na wypał w takim piecu).

I to właśnie jest piękne w ceramice Duchka. Każdy przedmiot jest zupełnie wyjątkowy, gdyż został unikalnie ukształtowany przez wymienione czynniki. To jest coś, co w kulturze herbaty jest wysoko cenione – niepowtarzalność. Z ceramiką herbacianą jest tak samo jak z herbatą – ta sama herbata również nigdy nie smakuje dwa razy tak samo. Zmienia się od zbioru do zbioru; od parzenia do parzenia.

Decydując się zakup takiego czajniczka lub czarki powinniśmy zaakceptować i docenić tę indywidualność.
< powrót do listy artykułów