Ceramika artystyczna Inge Nielsen

Na naszym facebookowym profilu co jakiś czas przedstawiamy artystów tworzących ceramikę do herbaty. Kiedy przedstawiliśmy Inge .....
Sencha – sztandarowa herbata japońska

Sencha – co to jest?
Sencha to najbardziej reprezentatywny gatunek liściastej herbaty japońskiej. Jest to oczywiście .....
Gaiwan – najważniejsze narzędzie herbaciarza

Gaiwan – co to jest?
Gaiwan (盖碗 gàiwǎn), czytane /gaj łan/, jest najprostszym i najbardziej uniwersalnym naczyniem do parzenia .....
Ceramika herbaciana Jiriego Duchka

Najmilsi! Udało nam się nabyć kilka dzieł cenionego artysty-ceramika, Jiříego Duchka, które właśnie umieszczamy w .....
Dancong – Oolong z Gór Feniksa

Na świecie są 4 regiony produkcji tradycyjnych herbat oolong, wszystkie położone dosyć blisko siebie: góry Wuyi w północnej .....
Japońskie herbaty czarne

Japońskie herbaty czarne
Japonia słynie ze swoich herbat zielonych. Stanowią około 95% całkowitej japońskiej .....
Skalne herbaty z gór Wuyi

Skalne Herbaty z gór Wuyi
Góry Wuyi mają wśród zapalonych herbaciarzy status miejsca niemal świętego, herbacianego .....
Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu

Herbata na Tajwanie produkowana jest od północy do samego południa wyspy, na przedmieściach wielkich aglomeracji i w dziczy, .....
Herbata NIE odwadnia

Przynajmniej raz w tygodniu zdarza się nam słyszeć przy naszej sklepowej ladzie, że herbata odwadnia. To pewnie jeden z najszerzej .....
Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne

HERBATY CZARNE
Tajwan produkuje herbaty czarne co najmniej od lat 30., jednak nigdy nie miały one takiego statusu, jak .....
Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong

Tajwańska kultura herbaty czerpała przede wszystkim z tradycji prowincji Fujian. Dlatego większość .....
Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej

Tajwan jest górzystą wyspą leżącą u wschodnich wybrzeży Chin – przez Cieśninę Tajwańską „graniczy” z prowincją .....
Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty

Przygotowaliśmy dla Was serię artykułów, które w założeniu są kompletnym wprowadzeniem do świata herbaty. W każdym z nich .....
O temperaturze wody

„W jakiej temperaturze parzyć tę herbatę?” – jedno z najczęściej zadawanych nam pytań. Część osób widząc temperatury .....
O fermentacji herbaty (lub o jej braku)

W powszechnej świadomości herbata zielona funkcjonuje jako herbata niefermentowana, a wszystkie pozostałe jako fermentowane .....
Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie?

Zauważyliście pewnie, że w przypadku wielu herbat klasycznych, obok pochodzenia i terminu zbiorów .....