KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA OOLONG ZIELONA Z DOD. CZARNA CZARNA Z DOD. PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Baoshan Minggu 2016
Baoshan Minggu 2016 Baoshan Minggu 2016 Baoshan Minggu 2016 Baoshan Minggu 2016 Baoshan Minggu 2016 Baoshan Minggu 2016 Baoshan Minggu 2016 Baoshan Minggu 2016 Baoshan Minggu 2016 Baoshan Minggu 2016

Baoshan Minggu 2016

Aromat:
     
(ocena: 5/5)
Smak:
     
(ocena: 5/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
dostępność:
niedostępny
Opis produktu
Baoshan Minggu 2016 – najlepsza z naszych młodych, surowych herbat pu’er. Wykonana ze starych drzew herbacianych w wieku 180-200 lat.
 
Niska goryczka, aromat owoców tropikalnych z lekką dymną nutą. Smak przyjemnie oblepia usta i długo się utrzymuje, wyraźnie zaznaczona jest „powracająca słodycz” (chin. 回甘 hui gan). Wyborna herbata z bardzo dobrze wyselekcjonowanych liści, a ponadto dobrze przetworzona i odpowiednio sprasowana (nie za mocno i nie za słabo). Nie mogliśmy przegapić takiej okazji i zakupiliśmy całą wyprodukowaną partię, która nie jest jednak duża, tylko 5 kg – mówimy więc o produkcji na naprawdę małą skalę. 
 
Liście tej herbaty zostały zebrane przed Świętem Wielkiej Jasności (清明節, 5 kwietnia) i wykonana jest ze starych drzew (古樹 gushu). Nazwa Minggu (明古) jest skrótem oznaczającym te dwie rzeczy. Ogród, z którego pochodzi, położony jest 1800 m n.p.m., we wschodniej części powiatu Baoshan. Stosuje się tam wyłącznie naturalne nawozy, nie używa pestycydów, a położenie na dużej wysokości gwarantuje, że herbata nie jest zanieczyszczona chemikaliami z wyżej położonych ogrodów Wiek drzew szacowany jest na 180-200 lat. Herbaty pu’er robione z takich właśnie drzew są bardzo cenione, ponieważ stary, wpuszczony głęboko w glebę system korzeni pozwala im czerpać z ziemi więcej składników mineralnych istotnych dla ostatecznego smaku. Przyglądając się liściom zobaczycie, że ich żyłki są grube i mięsiste, a szypułki długie i grube. To cechy, po których najłatwiej rozpoznać herbatę „gushu”, czyli ze starych drzew. Mamy świadomość, że nie jest to najtańsza herbata, ale pu’ery tej samej jakości, a pochodzące z bardziej renomowanych regionów Yunnanu, mogą osiągać dwu- lub trzykrotnie wyższą cenę. 

Herbata sprasowana w „ciastka” o masie 100g. Dostępne próbki!

Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Baoshan
Zbiory: Marzec 2016
Odmiana krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna

Parzenie
a) w stylu gongfu cha (zalecane)
5-7g / 100ml wody, 90-95°C
krótkie (kilkunastosekundowe) i wielokrotne zalania, stopniowo wydłużane. Jedną porcję liści można w ten sposób parzyć do 15 razy.
b) w większym czajniczku
4-5g / 250 ml wody, 85-95°C
I parzenie 1,5 min; II parzenie 3 minuty; III parzenie 5-6 minut


Zachęcamy do lektury naszego wprowadzenia do herbat pu-erh.
Sposoby parzenia
5-7g/100ml
90-95°C
kilkanaście sekund
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha - krótkie i wielokrotne parzenia, które stopniowo wydłużamy. W wypadku parzenia w większej ilości wody, zalecamy lekko obniżyć temperaturę wody i parzyć herbatę przez ok. 1,5 minuty. Drugie zalanie wydłużamy do 3 minut.
Oceny i opinie
Aromat i smak świeżo zebranego miodu, żółtych kwiatów (mimoza, akcja!) i wysokogórskich traw, goryczka pojawia się w późniejszych, dłuższych zaparzeniach, ale nie przeszkadza. Super piątka +:)
Damian Bączkowski | 17.12.2017
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Rekomendacje
Tagi: sheng, surowy, puer, puerh
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test