KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA OOLONG ZIELONA Z DOD. CZARNA CZARNA Z DOD. PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Bao Zhong 2018

Bao Zhong 2018

Aromat:
     
(ocena: 4.50/5)
Smak:
     
(ocena: 4.75/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu
Bao Zhong 2018 (Pouchong) – najlżej utleniany ze wszystkich oolongów. Klasyka z Tajwanu w bardzo dobrej odsłonie. 
 
Bardzo świeży i aromatyczny, wyraźnie kwiatowy. Bao Zhong to najniżej utleniany ze wszystkich oolongów (najbliższy herbacie zielonej), uprawiany na niżej położonych polach uprawnych. Obok oolonga Bai Hao jest to najbardziej unikalny dla Tajwanu styl herbaty. Bao Zhong nie jest rolowany w kuleczki, w przeciwieństwie do większości jasnych oolongów tajwańskich.
 
Obecnie sprzedawany przez nas bao zhong wytwarzany jest z liści kultywaru Si Ji Chun. Nie jest to szczep tradycyjnie używany do produkcji herbat bao zhong, jednak przymknęliśmy na to oko, bo jeśli chodzi o smak i aromat, jest to herbata niezwykle przyjemna, a do tego pochodząca z czystych upraw ekologicznych. 

Uwaga! Liście tej herbaty są dobrze zachowane i bardzo duże, więc dobrą praktyką jest zważenie przed parzeniem, bo łatwo jest użyć zbyt małą ilość liści, co będzie skutkowało zbyt słabym naparem. 
 
Parzenie w większym czajniku:
5g / 250 ml; 90°C
I parzenie 1,5 min; II 1 min; III 2 min; IV 4 min; V 6+min
Parzenie w kubku:
2-3g / 250 ml; 90°C
3 minuty
 
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha, używając 6g liści na 100ml wody o temperaturze 96°C. Sugerowany czas pierwszego parzenia to 30 sekund, Kolejne parzenia wydłużamy o kilkanaście, a następnie kilkadziesiąt sekund.

Zbiory: 21.03.2018
Kultywar: Si Ji Chun
 
Sposoby parzenia
5 g / 250 ml
90°C
1-3 min
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha, używając 6g liści na 100ml wody. Sugerowany czas pierwszego parzenia to 40 sekund, Kolejne parzenia wydłużamy o kilkanaście, a następnie kilkadziesiąt sekund.
Oceny i opinie
Dla mnie to mistrzowska herbata. Po zaparzeniu mogę ją tylko wąchać, aromat otacza czułością i rozjaśnia myśli... W miarę stygnięcia napar nabiera barwy i smaku, letni jest najsmaczniejszy :) Kiedy znowu będzie w ofercie?
Renata Kołodziejczyk | 10:36 | 12.04
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Kiedy powąchałem suche liście przestraszyłem się że to kolejna herbata o zapachu "zgniłej wody z wazonu po kwiatkach" - ale nie!! Nie eksperymentowałem z parzeniem - zrobiłem według "przepisu ze strony" 5g/100ml/I-30sec kolejne parzenia na "oko" po kilka kilkanaście sekund dłużej... Herbata godna polecenia!
Tomasz Kuciński | 15.11.2017
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Bardzo delikatny, subtelny wręcz aromat i smak. Zdecydowanie trzeba doszukiwać się smaku, który ociera się o Tie Guan Yin z własną nutą. Smaczny, choć opis sugeruje znacznie wyraźniejsze doznania...
Maciej Cieślik | 09.06.2016
aromat:
     
(3/5)
smak:
     
(4/5)
Oolongi... pisanie o nich przychodzi mi z coraz większą trudnością, bo ileż peanów można stworzyć na jeden temat? Uwielbiam je i tyle. Bao Zhong ma wszystkie zalety dobrego oolonga, a do tego własny charakter. Chyba najdelikatniejszy w smaku oolong jaki piłem, doskonały na specjalne okazje. Należy pić bez pośpiechu i, jak zwykle w przypadku oolongów, najlepiej parzyć w stylu gong fu. Długie jak na oolonga liście i miły, subtelny zapach zapewniają pełnię wrażeń podczas degustacji. Krótko mówiąc, kolejna perła w eherbacianej kolekcji.
Marcin Kempka | 04.12.2013
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Rekomendacje
Tagi:
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test