TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
kod promocyjny
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
Bao Zhong 2018
Bao Zhong 2018 (Pouchong) – najlżej utleniany ze wszystkich oolongów (herbat turkusowych*). Klasyka z Tajwanu w bardzo dobrej odsłonie. 
 
Bardzo świeży i aromatyczny, wyraźnie kwiatowy. Bao Zhong to najniżej utleniany ze wszystkich oolongów (najbliższy herbacie zielonej), uprawiany na niżej położonych polach uprawnych. Obok oolonga Bai Hao jest to najbardziej unikalny dla Tajwanu styl herbaty. Bao Zhong nie jest rolowany w kuleczki, w przeciwieństwie do większości jasnych oolongów tajwańskich.
 
Obecnie sprzedawany przez nas bao zhong wytwarzany jest z liści kultywaru Si Ji Chun. Nie jest to szczep tradycyjnie używany do produkcji herbat bao zhong, jednak przymknęliśmy na to oko, bo jeśli chodzi o smak i aromat, jest to herbata niezwykle przyjemna, a do tego pochodząca z czystych upraw ekologicznych. 

Uwaga! Liście tej herbaty są dobrze zachowane i bardzo duże, więc dobrą praktyką jest zważenie przed parzeniem, bo łatwo jest użyć zbyt małą ilość liści, co będzie skutkowało zbyt słabym naparem. 
 
Parzenie w większym czajniku:
5g / 250 ml; 90°C
I parzenie 1,5 min; II 1 min; III 2 min; IV 4 min; V 6+min
Parzenie w kubku:
2-3g / 250 ml; 90°C
3 minuty
 
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha, używając 6g liści na 100ml wody o temperaturze 96°C. Sugerowany czas pierwszego parzenia to 30 sekund, Kolejne parzenia wydłużamy o kilkanaście, a następnie kilkadziesiąt sekund.

Zbiory: 21.03.2018
Kultywar: Si Ji Chun


*herbatę oolong można w Polsce spotkać pod błędną nazwą niebieska herbata. Prawidłowe tłumaczenie chińskiego terminu qingcha to herbata turkusowa.

Bao Zhong 2018

smak
     
4.75 / 5
aromat
     
4.50 / 5

chwilowo niedostępny

dostawa: od 7 PLN, darmowa dostawa od 100 PLN, wysyłki ZAGRANICZNE za 45 PLN (stały koszt)
wysyłka ekspresowa w ciągu 24h
opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-sb 10-20.00 KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT
typ:
oolong, klasyczna
region:
tajwan
funkcjonalność:
przeciwutleniające
zapach:
kwiatowy
zbiory:
wiosenne/first flush, 2018
Parzenie
5 g / 250 ml
90°C
1-3 min
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha, używając 6g liści na 100ml wody. Sugerowany czas pierwszego parzenia to 40 sekund, Kolejne parzenia wydłużamy o kilkanaście, a następnie kilkadziesiąt sekund.
OCEŃ
4.63 4 5 0
     
     

trwa wysyłanie opinii...

Renata smak  
     
5.00 / 5     aromat  
     
5.00 / 5
Dla mnie to mistrzowska herbata. Po zaparzeniu mogę ją tylko wąchać, aromat otacza czułością i rozjaśnia myśli... W miarę stygnięcia napar nabiera barwy i smaku, letni jest najsmaczniejszy :) Kiedy znowu będzie w ofercie?
Marcin smak  
     
5.00 / 5     aromat  
     
5.00 / 5
Oolongi... pisanie o nich przychodzi mi z coraz większą trudnością, bo ileż peanów można stworzyć na jeden temat? Uwielbiam je i tyle. Bao Zhong ma wszystkie zalety dobrego oolonga, a do tego własny charakter. Chyba najdelikatniejszy w smaku oolong jaki piłem, doskonały na specjalne okazje. Należy pić bez pośpiechu i, jak zwykle w przypadku oolongów, najlepiej parzyć w stylu gong fu. Długie jak na oolonga liście i miły, subtelny zapach zapewniają pełnię wrażeń podczas degustacji. Krótko mówiąc, kolejna perła w eherbacianej kolekcji.
Tomasz smak  
     
5.00 / 5     aromat  
     
5.00 / 5
Kiedy powąchałem suche liście przestraszyłem się że to kolejna herbata o zapachu "zgniłej wody z wazonu po kwiatkach" - ale nie!! Nie eksperymentowałem z parzeniem - zrobiłem według "przepisu ze strony" 5g/100ml/I-30sec kolejne parzenia na "oko" po kilka kilkanaście sekund dłużej... Herbata godna polecenia!
Maciej smak  
     
4.00 / 5     aromat  
     
3.00 / 5
Bardzo delikatny, subtelny wręcz aromat i smak. Zdecydowanie trzeba doszukiwać się smaku, który ociera się o Tie Guan Yin z własną nutą. Smaczny, choć opis sugeruje znacznie wyraźniejsze doznania...
ostatnio przeglądane