TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Bangdong Gushu Zi Ya 2021

Bangdong Gushu Zi Ya 2021
Bangdong Gushu Zi Ya 2021 – biała herbata pąkowa typu ya bao wytwarzana ze starych, wysokich i dzikich drzew herbacianych. Dzika odmiana o purpurowych pąkach.

Ya Bao jest jedną z najbardziej zaskakujących herbat, przez co polecamy ją początkującym dla zapoznania się z różnorodnością smaków herbaty. Smak i aromat purpurowego Ya Bao ze starych, kilkumetrowych drzew herbacianych to zaskoczenie nawet dla nas. 

Suche liście mają aromat sycylijskich pomarańczy odmiany waniliowej, po zaparzeniu uwalniają się aromaty owoców tropikalnych (liczi) i kwiatów bzu. Przejrzysty, blado-żółtawy napar jest zaskakująco słodki, z lekką goryczką cytrusów, bardzo aromatyczny i o gładkiej strukturze. W posmaku wyczuwalne są nuty ziołowe. Napar o lekkim body i przyjemnej strukturze.  Na pewno niebagatelny wpływ na intensywność smaków tej herbaty ma jej świeżość – została zebrana w lutym tego roku. 

Pąki te zostały zebrane z drzew rosnących dziko w górach (ok. 2000 m n.p.m.) w pobliżu Bangdong. Te drzewa nie należą do nikogo. Zbiór na zasadzie „kto pierwszy, ten lepszy.” Ale taki zbiór jest trudny, bo wymaga wspięcia się na wiele wysokich drzew rozrzuconych na dużej przestrzeni. Według dostawcy są to drzewa odmiany taliensis, (Dalicha 大理茶) w wieku nawet do 1000 lat. Do obu informacji lepiej podchodzić sceptycznie, bo zarówno jasne określenie konkretnej dzikiej odmiany krzewu herbacianego, jak też ich wieku, jest trudne. Nie ulega jednak wątpliwości, że są dzikie i stare. Oczywiście wszystkie te czynniki sprawiają, że jest to herbata dostępna w małej ilości.

Ya Bao to pąki spoczynkowe niektórych odmian wielkolistnych herbaty, które drzewo herbaciane wypuszcza tuż po zimie. Są one najczęściej przetwarzane w stylu herbaty białej. Tak jest też w tym wypadku: pąki przeszły dwuetapowe suszenie, najpierw na słońcu, a następnie w pomieszczeniu.

Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, okolice Bangdong
Odmiana: dzika herbata, być może Camellia taliensis (Dalicha 大理茶)
Zbiory: luty 2021 

 
herbata:
smak:
aromat:
region:
Parzenie
5 g / 250 ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 1,5 min
II 3 min
III 6 min +
8 parzeń w stylu gongfu; 3 parzenia w większym czajniczku.
Polecamy parzenie w stylu gongfu cha: 5g/100 ml, przepłukanie liści, I parzenie 15 sekund – kolejne stopniowo wydłużamy.

Bangdong Gushu Zi Ya 2021

smak
     
5.00
aromat
     
5.00
10g - 29 zł
25g - 70 zł czekamy na dostawę
50g - 140 zł czekamy na dostawę
wysyłka: w ciągu 1-2 dni opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
5.00 1 5 0
Kamil smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Niesamowita. Zaskakująca. Koniecznie trzeba spróbować. Balans smaków wyrazisty, ciekawe odkrycie. Nie przepadam za białymi, jednak po tę warto sięgnąć. Zdecydowanie
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane