Ban Zhang Shu Pu-erh
Banzhang Shu Puerh – dojrzały pu-erh* z powiatu Menghai, znanego z herbat o intensywnym smaku.
Osoby, którym podobał się pu-erh z Bulang, poczują się jak w domu. W smaku i aromacie dominuje orzech włoski, napar jest słodki, a liście wytrzymują wiele parzeń. Od czasu produkcji herbata ta zdążyła już stracić niepożądane cechy, takie jak mocna ziemistość i „rybny” aromat.
Banzhang w południowej części prowincji Yunnan to jeden z najbardziej znanych regionów produkcyjnych herbaty pu-erh. Trzeba się liczyć z tym, że prezentowana tu herbata nie pochodzi jednak z najbardziej cenionych wiosek, jak Laobanzhang, Xinbanzhan, Laoman'e czy Bangpen. Te herbaty osiągają ceny po kilkaset złotych za 100 gramów i wytwarza się z nich niemal wyłącznie surowe herbaty pu'er. W tym przypadku mówimy raczej o szerszym regionie Banzhang i o uprawach plantacyjnych i zdecydowanie nie o starych drzewach herbacianych.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Xishuangbanna, Menghai
Waga całego ciastka: 357g (±10g)
*Herbata pu-erh jest też spotykana w Polsce pod błędną nazwą „czerwona herbata”.
Zachęcamy do lektury naszego wprowadzenia do herbat pu-erh.
Osoby, którym podobał się pu-erh z Bulang, poczują się jak w domu. W smaku i aromacie dominuje orzech włoski, napar jest słodki, a liście wytrzymują wiele parzeń. Od czasu produkcji herbata ta zdążyła już stracić niepożądane cechy, takie jak mocna ziemistość i „rybny” aromat.
Banzhang w południowej części prowincji Yunnan to jeden z najbardziej znanych regionów produkcyjnych herbaty pu-erh. Trzeba się liczyć z tym, że prezentowana tu herbata nie pochodzi jednak z najbardziej cenionych wiosek, jak Laobanzhang, Xinbanzhan, Laoman'e czy Bangpen. Te herbaty osiągają ceny po kilkaset złotych za 100 gramów i wytwarza się z nich niemal wyłącznie surowe herbaty pu'er. W tym przypadku mówimy raczej o szerszym regionie Banzhang i o uprawach plantacyjnych i zdecydowanie nie o starych drzewach herbacianych.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Xishuangbanna, Menghai
Waga całego ciastka: 357g (±10g)
*Herbata pu-erh jest też spotykana w Polsce pod błędną nazwą „czerwona herbata”.
Zachęcamy do lektury naszego wprowadzenia do herbat pu-erh.
herbata:
Parzenie
5g / 250ml wody
96℃ (wrzątek)
I parzenie 2 min;
II 3 min;
III 5 min
II 3 min;
III 5 min
Przy parzeniu w stylu gongfu cha zalecamy użyć 5-7g liści na 100 ml wody i zaczynać o kilkunastosekundowych parzeń.
Ban Zhang Shu Pu-erh
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Tomasz
13.07.2023
smak 4.00
aromat
4.00
To dobry pu erh dla osób, które chcą rozpocąć przygodę z tymi herbatami i boja sie tego ziemistego i rybnego smaku. W Ban Zhang Shu tego posmaku jest zdecydowanie mniej, co akurat dla mnie jest minusem.
Tomek
24.01.2021
smak 5.00
aromat
5.00
Delikatny i przyjemny pu-erh. warto spróbować
Marcin
06.03.2018
smak 5.00
aromat
5.00
To mój drugi pu-erh i lubię tę herbatę. Rzeczywiście nie ma tu rybnego aromatu. Napar jest delikatniejszy niż herbata z marketu, którą piłem wcześniej. Jest tu słodkawy, lekko-cierpki i dymny smak. Jestem zadowolony z zakupu. Polecam.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane