TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Bai Hao Oolong Premium 2023

najbardziej unikalna tajwańska herbata – jakość konkursowa

Bai Hao Oolong Premium 2023
Bai Hao Oolong Premium 2023 – najbardziej charakterystyczny oolong Tajwanu w pełnej krasie. Herbata ta jest efektem pracochłonnego procesu produkcji i surowej selekcji. Herbata jakości „konkursowej”.
 
W Bai Hao Premium z roku 2023 dominują nuty ziołowe, a aromatowi liści bliżej do herbaty białej. Ziołowe nuty przeważają też w smaku naparu. To herbata słodka i delikatna – jej aromaty i smaki te są nieoczywiste i nienachalne. Bai Hao Oolong trafia w gusta osób lubiących herbaty czarne i białe. 

Kluczem do dobrego zaparzenia tej herbaty jest użycie nieco mniejszej ilości liści i wody o temperaturze nieco poniżej punktu wrzenia.
 
Oolong Bai Hao to najbardziej unikalny dla Tajwanu gatunek herbaty. Uprawiany jest w niższych partiach wyspy, bo potrzebuje wyższych temperatur dobowych, a ponadto Jacobiasca Formosana, małe owady mające duży wpływ na finalny smak tej herbaty, nie występują w wysokich górach. To pierwsza herbata, przy produkcji której z premedytacją wykorzystywało się wpływ tych owadów atakujących krzewy. Inaczej niż reszta oolongów, wytwarzany jest tylko z najmłodszych listków krzewów (pąk i dwa listki – jeśli to herbata dobrej jakości), procedura więdnięcia liści jest dłuższa i kilkustopniowa. Wyjątkowym procesem dla tego gatunku jest także składowanie liści do utlenienia lekko zwilżonych i pod przykryciem. Najlepsze Bai Hao najczęściej (chociaż obecnie nie jest to już regułą) produkowane są latem, tak też jest w przypadku tej herbaty.

Aby dowiedzieć się więcej o tej niezwykłej herbacie, zachęcamy do lektury naszego artykułu:
Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao. 
 
Pochodzenie: Tajwan, Miaoli
Zbiory: połowa czerwca 2023
Kultywar: Qing Xin Da Mao (青芯大冇)
 
Parzenie
4g / 250ml wody
90℃
4-5 min
1-2 parzenia w stylu zachodnim lub 5-6 parzeń w stylu gongfu
Parząc w stylu gongfu zalecamy używać wody o temp. 90℃ , 4g liści na 100 ml wody i rozpocząć od ok. 40-50s parzenia. Drugie i trzecie parzenie mogą trwać tyle co pierwsze, a przy kolejnych można wydłużyć czas parzenia.

Bai Hao Oolong Premium 2023

najbardziej unikalna tajwańska herbata – jakość konkursowa

smak
     
4.67
aromat
     
5.00
10g - 34 zł
25g - 80 zł
50g - 160 zł
wysyłka: w ciągu 1-2 dni roboczych zamów przez telefon   604 133 733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
4.84 3 5 0
Maciej smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Rzeczywiście ciekawy oolong. Zależenie od parzenia otrzymujemy nuty cytrusów albo miodowo-kwiatowe. Warto spróbować i przekonać się osobiście.
Norman smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Zrobiłem w sumie 14 parzeń w stylu gongfu. Do czajniczka o pojemności 135 ml wsypałem 6 gramów suszu, uprzednio czajniczek przelewając wrzątkiem. Temperatura parzeń zgodnie z zaleceniem. Tak samo z czasami. Po pierwszym eksperymencie zalecam nie przekraczać minuty. Wszystko powyżej minuty i pięciu sekundach staje się zbyt mocne. W przypadku eksperymentowania z herbatą zrobiłem jeszcze czternaste parzenie, po minutowym trzynastym, któremu dałem aż 5 minut na oddanie ostatniego smaku. W przypadku pierwszych parzeń zauważyłem smak podobny do Oolonga Gaba, który przypomina mi karmel. Ten karmel zdaje się przechodzić w smak nektaru, przypominającego miód gryczany. Po szóstym parzeniu herbata zdaje się przechodzić w smak kojarzący się z nutami korzennymi. Po ósmym parzeniu nuty były zauważalnie słabsze, jednak wyczuwalne do samego końca, ekstremalnie odległego 14. parzenia. Wydaje się, że z ósmym parzeniem herbata traci pewną szlachetność, którą znamionował początkowo wyczuwalny nektarowy smak. Zauważyłem to zwłaszcza przez to, iż po wypiciu trzech czarek, czwartej czarki nie dopiłem i kosztowałem w bardzo małych ilościach, przez co stała się moim punktem odniesienia, do którego wracałem co trzy wypite czarki. Po wszystkim oceniam, że dla potrzeb degustacyjnych dla gości, tudzież - z obowiązku gospodarza - pielęgnacji ich języka, osiem parzeń to maksimum. Gospodarz po tym może wyciągnąć resztę, zapoznając się z widmem tego, co podarował swoim gościom. Ostatecznie oceniam herbatę bardzo pozytywnie, zarówno w smaku jak i zapachu, choć do wspomnianej Gaby i jedno, i drugie wydaje się być słabsze. Noty numeryczne są nieprzemyślane, dlatego daję 5/5, aby nie krzywdzić niepotrzebnie wizerunku herbaty. Lekko pobudza, aczkolwiek jest w tym bardzo subtelna. Wypita przeze mnie ilość jest bezpieczna do picia najpóźniej do circa 16:00, przynajmniej tak zakończyłbym ósme parzenie.
Anna smak  
     
4.00     aromat  
     
5.00
Delikatny oloong o aromacie kwiatowym. I co za zapach! Ciekawa pozycja dla fanów wyszukanych smaków. Oryginalnie pakowana hermetycznie. Mogłaby powrócić do oferty.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane