TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka €0 ; dostawa od €1,63, do darmowej brakuje €34,92
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od €1,63, do darmowej brakuje €34,92
do zapłaty €0
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Bai Hao Oolong Premium 2019

Bai Hao Oolong Premium 2019
herbata:
region:
Tajwan
zbiory:
letnie/second flush, 2019
Bai Hao Oolong Premium 2019 – najbardziej charakterystyczny oolong Tajwanu w pełnej krasie. Herbata ta jest efektem pracochłonnego procesu produkcji i surowej selekcji.
 
Cudowny melanż nut cytrusowych i miodowych w otoczce intensywnie żywiczno-kwiatowego aromatu. Jak w wypadku wszystkich herbat najwyższej klasy, aromaty i smaki te są jednak nieoczywiste i nienachalne. W późniejszych parzeniach pojawiają się nuty jednoznacznie kojarzące się z herbatami białymi. Jest to zapewne zasługa wykorzystania szczepu Qingxin Gan Zai, zazwyczaj przetwarzanego na tajwańskie herbaty zielone lub białe. Polecamy tę herbatę głównie koneserom gatunku. 

Kluczem do dobrego zaparzenia tej herbaty jest użycie nieco mniejszej ilości liści i wody o temperaturze nieco poniżej punktu wrzenia.
 
Oolong Bai Hao to najbardziej unikalny dla Tajwanu gatunek herbaty. Uprawiany jest w niższych partiach wyspy, bo potrzebuje wyższych temperatur dobowych, a ponadto Jacobiasca Formosana, małe owady mające duży wpływ na finalny smak tej herbaty, nie występują w wysokich górach. To pierwsza herbata, przy produkcji której z premedytacją wykorzystywało się wpływ tych owadów atakujących krzewy. Inaczej niż reszta oolongów, wytwarzany jest tylko z najmłodszych listków krzewów (pąk i dwa listki – jeśli to herbata dobrej jakości), procedura więdnięcia liści jest dłuższa i kilkustopniowa. Wyjątkowym procesem dla tego gatunku jest także składowanie liści do utlenienia lekko zwilżonych i pod przykryciem. Najlepsze Bai Hao produkowane są latem, tak też jest w przypadku tej herbaty.

Aby dowiedzieć się więcej o tej niezwykłej herbacie, zachęcamy do lektury naszego artykułu:
Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao. 
 
Pochodzenie: Tajwan, Sanxia
Zbiory: lipiec 2019
Kultywar: Qingxin Gan Zai (青芯柑仔)
Parzenie
4g / 250ml wody
90℃
4-5 min
Parząc w stylu gongfu zalecamy używać wody o temp. 90℃ , 4g/100 ml wody i rozpocząć od ok. 30s parzenia. Drugie i trzecie parzenie najlepiej skrócić do ok. 20 sekund, po czym rozpocząć wydłużanie kolejnych parzeń.

Bai Hao Oolong Premium 2019

smak
     
4.50
aromat
     
5.00
10g - €4,89
25g - €11,87
50g - €23,28
100g - €46,55
dostawa: wysyłka ekspresowa od 10 pln, darmowa dostawa w Polsce od 150 pln, EUROPA za 45 pln, USA za 85 pln
KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-17.00
OPINIE
4.75 2 5 0
Maciej smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Rzeczywiście ciekawy oolong. Zależenie od parzenia otrzymujemy nuty cytrusów albo miodowo-kwiatowe. Warto spróbować i przekonać się osobiście.
Anna smak  
     
4.00     aromat  
     
5.00
Delikatny oloong o aromacie kwiatowym. I co za zapach! Ciekawa pozycja dla fanów wyszukanych smaków. Oryginalnie pakowana hermetycznie. Mogłaby powrócić do oferty.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane