Cena Ilość Wartość Rabat Usuń
Suma: 0 PLN

Logowanie

Zamawiam
Kod rabatowy:
KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA ZIELONA Z DODATKAMI OOLONG CZARNA CZARNA Z DODATKAMI PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Bai Hao Oolong Premium 2016

Bai Hao Oolong Premium 2016

Aromat:
     
(ocena: 5/5)
Smak:
     
(ocena: 4/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu
Bai Hao Oolong Premium 2016 – nareszcie w naszej ofercie oolong Bai Hao, który rzeczywiście zalicza się do klasy premium – i to nie tylko jak na polskie warunki.
 
Klasyczny Bai Hao oolong, który przejawia wszystkie pożądane cechy tego gatunku. Wystawienie krzewów na ataki małych owadów Jacobiasca Formosana nadaje nut miodowo-korzennych, dłuższe niż w innych oolongach więdnięcie liści skutkuje kwiatowym aromatem, a mocne utlenienie – smakiem dojrzałych owoców, często porównywanym do winogron szczepu muscatel. Wszystko dopełnione aksamitną, oblepiającą usta strukturą naparu i posmakiem pomieszanym z zapachem wkradającym się do nosa „od środka”. Jeśli do tej pory nie byliście przekonani do tego gatunku oolonga, dajcie mu jeszcze jedną szansę i spróbujcie go w tym wydaniu!
 
Oolong Bai Hao to najbardziej unikalny dla Tajwanu gatunek herbaty. Uprawiany jest w niższych partiach wyspy, bo potrzebuje wyższych temperatur dobowych, a ponadto Jacobiasca Formosana nie występują w wysokich górach. To pierwsza herbata, przy produkcji której z premedytacją wykorzystywało się wpływ tych owadów atakujących krzewy. Inaczej niż inne oolongi, wytwarzany jest tylko z najmłodszych listków krzewów (pąk i dwa listki – jeśli to herbata dobrej jakości), procedura więdnięcia liści jest dłuższa i kilkustopniowa. Wyjątkowym procesem dla tego gatunku jest także składowanie liści do utlenienia lekko zwilżonych i pod przykryciem. Najlepsze Bai Hao produkowane są latem, tak też jest w przypadku tej herbaty. Choć próby naśladowania tego stylu herbaty podejmowane są w Chinach kontynentalnych, w Dardżylingu, w Nepalu czy w Japonii, żadne z powstałych tam herbat nie mogą się równać z tajwańskim oryginałem! 
 
Zbiory: lipiec 2016 
Kultywar: Qing Xin Da Mao (青芯大冇)

Herbata pakowana na Tajwanie w torebki 50g.
Sposoby parzenia
5g / 250ml wody
90℃
4 min
Parząc w stylu gongfu zalecamy używać wrzątku, 5g/100 ml wody i rozpocząć od ok. 30s parzenia.
Oceny i opinie
Delikatny oloong o aromacie kwiatowym. I co za zapach! Ciekawa pozycja dla fanów wyszukanych smaków. Oryginalnie pakowana hermetycznie. Mogłaby powrócić do oferty.
Andrzej Kopeć | 20:29 | 20.04
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(4/5)

Zdjęcia:

Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,