TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Bagua Hong Shui 2021

Bagua Hong Shui 2021
Bagua Hong Shui 2021 – długo palony oolong o miodowym charakterze. Świetny stosunek ceny do jakości.

Miód gryczany w smaku, kadzidlane nuty pozostające na pokrywce gaiwana i intensywnie palony aromat liści. Napar jest jaśniejszy, niż można się spodziewać po kolorze liści. Świadczy to o długotrwałym, wielostopniowym i pieczołowitym procesie palenia. Kolejna wspaniała kreacja herbaciana od naszej zaprzyjaźnionej mistrzyni herbacianej, wielokrotnie nagradzanej w konkursach herbat Dong Ding.
Ci z naszych klientów, którzy jeszcze pamiętają świetną herbatę Lu Shan Hong Shui z zimy 2014 roku, odnajdą tutaj wiele znajomych cech.

Hong Shui, co znaczy dosłownie „czerwona woda”, to tradycyjny styl mocno utlenianego i intensywnie palonego oolonga tajwańskiego. Do produkcji tej herbaty wykorzystano liście kultywaru Si Ji Chun z upraw organicznych. 

Herbata pakowana na Tajwanie w próżniowe torebki po 100g. 

Zbiory: kwiecień 2021
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, płaskowyż Bagua, okolice Mingjian (kliknij w link, aby przejść do mapy)
Kultywar: Sijichun (四季春)
herbata:
smak:
aromat:
region:
Parzenie
4-5g / 250ml wody
96℃ (wrzątek)
I parzenie ~1,5 min;
II 1,5 min;
III 3-4 min
3 parzenia
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha, używając około 6 g liści na 100 ml wody. Pierwsze parzenie ok. 45 sekund, II i III po 30 sekund. Kolejne stopniowo wydłużamy.

Bagua Hong Shui 2021

smak
     
4.25
aromat
     
4.25

czekamy na dostawę

25g - 20 zł czekamy na dostawę
50g - 38 zł czekamy na dostawę
100g - 74 zł czekamy na dostawę
wysyłka: w ciągu 1-2 dni opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
4.25 4 5 0
Olga smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Jak dla mnie, zwłaszcza w relatywnie niskiej cenie, absolutny majstersztyk. Parzona w kubku herbata wpada faktycznie w miód gryczany, ale parzona w gong fu (u mnie 9g/150ml wody, wrzątek, budzenie, I parzenie 15s, kolejne parzenia +3-5s) wpada w nuty ciemnego, gęstego karmelu, takiego z nieco paloną nutą. Body w gong fu też jest gęste, ale nie męczące.
Aleksander smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Dobry stosunek ceny do jakości. Susz ma bardzo przyjemny palony aromat, wyczuwalny jeszcze lepiej po pierwszym parzeniu. Porównania do miodu gryczanego nie mam, bo nigdy go nie jadłem, jednakże smak naparu jest bardzo przyjemnie "przypieczony", przywodząc na myśl Hojiche. Przy trzecim patrzeniu poczułem natomiast lekką nutę miodu wielokwiatowego.
Łukasz smak  
     
4.00     aromat  
     
4.00
Wiem, że każda opinia jest subiektywna, ale w przypadku oceny tej herbaty muszę podkreślić ten aspekt. W aromacie jak i smaku(!) mamy tu miód gryczany i jest to nuta tak dominująca, że ciężko mi wyekstrahować jakieś inne nuty. Moja ocena wynika z prostego faktu, że ów miód nie jest moim ulubionym smakiem, ale wyobrażam sobie, że dla miłośnika miodu gryczanego może to być herbata życia :)
Piotr K. smak  
     
3.00     aromat  
     
3.00
Często jem miód gryczany, ale nie miałem z nim skojarzeń. Mocno czuć ciastka brownie, do tego truskawki, napój aloesowy i ananasa. Podobnie jak w tajwańskich herbatach GABA, nie pasuje mi lekka kwaskowość. Nie mogę się przekonać do tej herbaty: opiekane aromaty każą oczekiwać czegoś potężnego, a herbata mało wypełnia usta, finisz jest wręcz wodnisty. Nie będę powtarzać.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane