Bagua Hong Shui 2020

zbiory:
smak:
aromat:
Bagua Hong Shui 2020 – długo palony oolong o miodowym charakterze. Świetny stosunek ceny do jakości.
Miód gryczany w smaku, kadzidlane nuty pozostające na pokrywce gaiwana i intensywnie palony aromat liści. Napar jest jaśniejszy, niż można się spodziewać po kolorze liści. Świadczy to o długotrwałym, wielostopniowym i pieczołowitym procesie palenia. Kolejna wspaniała kreacja herbaciana od naszej zaprzyjaźnionej mistrzyni herbacianej, nagrodzonej w konkursie wiosennych herbat Dong Ding pierwszą nagrodą.
Ci z naszych klientów, którzy jeszcze pamiętają świetną herbatę Lu Shan Hong Shui z zimy 2014 roku, odnajdą tutaj wiele znajomych cech.
Hong Shui, co znaczy dosłownie „czerwona woda”, to tradycyjny styl mocno utlenianego i intensywnie palonego oolonga tajwańskiego. Do produkcji tej herbaty wykorzystano liście kultywaru Si Ji Chun z upraw organicznych.
Herbata pakowana na Tajwanie w próżniowe torebki po 100g.
Zbiory: listopad 2020
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, płaskowyż Bagua, okolice Mingjian (kliknij w link, aby przejść do mapy)
Kultywar: Sijichun (四季春)
Miód gryczany w smaku, kadzidlane nuty pozostające na pokrywce gaiwana i intensywnie palony aromat liści. Napar jest jaśniejszy, niż można się spodziewać po kolorze liści. Świadczy to o długotrwałym, wielostopniowym i pieczołowitym procesie palenia. Kolejna wspaniała kreacja herbaciana od naszej zaprzyjaźnionej mistrzyni herbacianej, nagrodzonej w konkursie wiosennych herbat Dong Ding pierwszą nagrodą.
Ci z naszych klientów, którzy jeszcze pamiętają świetną herbatę Lu Shan Hong Shui z zimy 2014 roku, odnajdą tutaj wiele znajomych cech.
Hong Shui, co znaczy dosłownie „czerwona woda”, to tradycyjny styl mocno utlenianego i intensywnie palonego oolonga tajwańskiego. Do produkcji tej herbaty wykorzystano liście kultywaru Si Ji Chun z upraw organicznych.
Herbata pakowana na Tajwanie w próżniowe torebki po 100g.
Zbiory: listopad 2020
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, płaskowyż Bagua, okolice Mingjian (kliknij w link, aby przejść do mapy)
Kultywar: Sijichun (四季春)
Parzenie
4-5g / 250ml wody
96℃ (wrzątek)
I parzenie ~1,5 min; II 1 min; III 3-4 min
3 parzenia
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha, używając około 6 g liści na 100 ml wody. Pierwsze parzenie ok. 45 sekund, II i III po 30 sekund. Kolejne stopniowo wydłużamy.
Bagua Hong Shui 2020
smak
aromat
koszt wysyłki w Polsce:
od 9 zł, darmowa wysyłka od 150 zł, więcej »
stały koszt wysyłki zagranicznej:
UE 45 zł, UK 65 zł, Norwegia 100 zł, USA 85 zł, więcej »

OPINIE
Olga
smak 5.00
aromat
5.00
Jak dla mnie, zwłaszcza w relatywnie niskiej cenie, absolutny majstersztyk. Parzona w kubku herbata wpada faktycznie w miód gryczany, ale parzona w gong fu (u mnie 9g/150ml wody, wrzątek, budzenie, I parzenie 15s, kolejne parzenia +3-5s) wpada w nuty ciemnego, gęstego karmelu, takiego z nieco paloną nutą. Body w gong fu też jest gęste, ale nie męczące.
Łukasz
smak 4.00
aromat
4.00
Wiem, że każda opinia jest subiektywna, ale w przypadku oceny tej herbaty muszę podkreślić ten aspekt. W aromacie jak i smaku(!) mamy tu miód gryczany i jest to nuta tak dominująca, że ciężko mi wyekstrahować jakieś inne nuty. Moja ocena wynika z prostego faktu, że ów miód nie jest moim ulubionym smakiem, ale wyobrażam sobie, że dla miłośnika miodu gryczanego może to być herbata życia :)
Piotr K.
smak 3.00
aromat
3.00
Często jem miód gryczany, ale nie miałem z nim skojarzeń. Mocno czuć ciastka brownie, do tego truskawki, napój aloesowy i ananasa. Podobnie jak w tajwańskich herbatach GABA, nie pasuje mi lekka kwaskowość. Nie mogę się przekonać do tej herbaty: opiekane aromaty każą oczekiwać czegoś potężnego, a herbata mało wypełnia usta, finisz jest wręcz wodnisty. Nie będę powtarzać.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



