TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka €0 ; dostawa od €2,33, do darmowej brakuje €34,92
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od €2,33, do darmowej brakuje €34,92
do zapłaty €0
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Awa Bancha 2019

Awa Bancha 2019
Awa Bancha 2019 (阿波晩茶) – fermentowana herbata japońska produkowana na bardzo małym obszarze. Niszowa i bardzo nietypowa. Na pewno Was zaskoczy.

Awa Bancha to jedna z nielicznych herbat świata, które przechodzą prawdziwą fermentację, co oznacza, że pod względem smaku, aromatu, składu chemicznego i właściwości znacznie różni się od powszechnie znanej herbaty. 

Zapach liści jest jednoznacznie kwaśny i na pewno będzie wywoływał mieszane reakcje. Smak – głównie słodkawy, ale też lekko kwaśny, z nutami jabłkowymi.  Struktura naparu bardzo przyjemna i gładka. Ta herbata powinna przypaść do gustu tym, którym podobała się Goishicha.

Awa Bancha jest wytwarzana tylko w dwóch wioskach w prefekturze Tokushima: Naka i Kamikatsu. W przeszłości obszar ten nazywał się Awa no Kuni. Większość produkowanej Awa Bancha jest konsumowane lokalnie. 

Właściwości Awa Bancha
Zawiera mało kofeiny, katechin i teaniny, a dużo kwasu glutaminowego i kwasu asparaginowego.

Awa Bancha pomaga utrzymać poziom cukru we krwi na odpowiednim poziomie, łagodzi problemy żołądkowe i objawy alergii. Jak wiele produktów kiszonych, Awa Bancha jest probiotykiem.

Produkcja Awa Bancha
– zbiór letni, herbata wytwarzana z dużych i dojrzałych liści
– gotowanie liści w wielkich garach celem dezaktywacji enzymów
– zwijanie liści
– ubijanie liści w beczkach
– 14-30 dni fermentacji pod wpływem bakterii kwasu mlekowego
– suszenie

Zbiory: lipiec 2019
Pochodzenie: Kamikatsu, prefektura Tokushima, Japonia
Parzenie
5 g / 500 ml wody
96°C (wrzątek)
5 minut
2 parzenia
Dla uzyskania jeszcze intensywniejszego smaku, Awa Bancha można gotować przez 5-10 minut.

Awa Bancha 2019

smak
     
3.50
aromat
     
3.75
10g - €3,72
25g - €8,61
50g - €17,23
dostawa: wysyłka ekspresowa od 10 zł, darmowa dostawa w Polsce od 150 zł, EUROPA za 45 zł, USA za 85 zł, zobacz szczegóły dostawy, płatności i zwrotu >>
opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-17.00
OPINIE
3.63 4 5 0
Łukasz B. smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Bardzo fajna herbata! Przy całej swojej oryginalności, wcale nie jest tak kontrowersyjna. Najbardziej nietypowy jest zapach suszu, który jest kwaskawy i kojarzy się z kiszonką właśnie. Sam napar już bardziej kojarzy się z nutami kwaśnego jabłka, zaś najmniej nietypowy jest smak, który jednocześnie jest rewelacyjnie złożony: łączy się tu owocowa świeżość z warzywną wytrawnością, a przez całość przebija się nuta trawiasta wskazująca na to, że wciąż jednak mamy do czynienia z herbatą. Posmak pozostaje dość długo na języku, ale jest przyjemny, nienachalny. Polecam!
Mikołaj smak  
     
5.00     aromat  
     
2.00
Wyjątkowa herbata. Zapach suszu na początku wydawał się być czymś, czego zupełnie się nie spodziewałem, był wręcz odrzucający, bardzo intensywny. Czuć wyraźne nuty kiszonej kapusty i śliwek. W bladozielonym naparze dominują nuty kwaśnego jabłka, napar pozostawia świeży posmak. Produkt, którego trzeba spróbować.
Daria smak  
     
1.00     aromat  
     
5.00
Zapach kwaśny- interesujący i miły ale smak niestety nie sprawia mi przyjemności. Smakuje jak zioło, gorzkawo i lekko cierpko.
Piotr K. smak  
     
3.00     aromat  
     
3.00
Bardzo oryginalna rzecz: po zaparzeniu wierci w nosie aromatem kiszonej kapusty. Trochę rozczarowuje intensywnością: jest trochę kapusty, trochę słomy, ale nie za dużo się dzieje. W smaku trochę kwaśna. Napar nie przypomina herbaty: nie jest gorzki, nie ściąga ani nie zostaje w ustach. Drugie parzenie sporo traci. Podane tu proporcje dają dla mnie za słaby napar; parzę 3g/100ml.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane