TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: €0, koszt dostawy od €2,67 - do darmowej dostawy brakuje €33,33
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od €2,67 - do darmowej dostawy brakuje €33,33
do zapłaty €0
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Ashwagandha

żeń-szeń indyjski

Ashwagandha

Ashwagandha (Withania somnifera) znana również jako witania ospała lub żeń-szeń indyjski, to roślina o szerokim spektrum właściwości, które sprawiają, że jest ceniona w medycynie naturalnej. Nasza ashwagandha to czysty korzeń tej niezwykłej rośliny, cenionej od wieków w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej. 
 

Ashwagandha wykazuje działanie adaptogenne, co oznacza, że pomaga organizmowi adaptować się do stresu, poprawiając jego zdolność do radzenia sobie z sytuacjami napięcia. Dlatego też stała się popularnym suplementem diety dla osób, które chcą poprawić swoje zdrowie i samopoczucie.
 

Właściwości Ashwagandhy - na co pomaga ashawagandha?

 
  1. Działanie Przeciwlękowe:

    • Badania potwierdzają, że ekstrakt z korzenia ashwagandhy wywołuje uspokajający efekt, pomagając w zmniejszeniu objawów lęku, porównywalny do popularnych leków stosowanych w leczeniu zaburzeń lękowych [1].

  2. Regulacja Hormonalna:

    • Podwyższenie poziomu DHEA-S i testosteronu: Ashwagandha zwiększa poziomy DHEA-S, prekursora wielu hormonów, m.in. testosteronu i estrogenu, wspomagając ogólną równowagę hormonalną. U mężczyzn, spożycie ashwagandhy wiąże się z podwyższeniem poziomu testosteronu, co może korzystnie wpływać na funkcje reprodukcyjne [2].

    • Redukcja Kortyzolu: Ashwagandha zmniejsza poziomu kortyzolu we krwi. Mechanizm działania polega na regulacji reakcji organizmu na stres, co skutkuje zmniejszeniem produkcji kortyzolu. 

  3. Podnoszenie poziomu energii i wydolności:

    • Ashwagandha wspomaga poprawę wydolności fizycznej i psychicznej, przyczyniając się do zmniejszenia uczucia zmęczenia.

  4. Ochrona komórek nerwowych:

    • Działanie neuroprotekcyjne: Adoptogeny zawarte w ashwagandzie wspierają ochronę komórek nerwowych, co może być korzystne w leczeniu i profilaktyce schorzeń neurodegeneracyjnych, takich jak Parkinson, Huntington czy Alzheimer.

 

Dzięki swoim właściwościom ashwagadha poprawia jakość snu i pomaga szybciej zasypiać. Ashwagadha zwiększa odporność na stres i ogólną odporność organizmy. Może zwiększać libido. 
 

Stosowanie Ashwagandhy – jak parzyć ashwagandhę?

Niezwykle istotne jest konsekwentne stosowanie ashwagandhy przez co najmniej 6-8 tygodni, aby doświadczyć pełnego wpływu na organizm. W tym czasie następuje nasycenie organizmu cennymi składnikami, takimi jak saponiny, witanolidy, alkaloidy. 
 

  1. Przygotowanie odwaru: Łyżkę ashwagandhy (10-12 g) wrzuć do 500 ml wrzącej wody, gotuj przez 10 minut, odstaw na kolejne 10-15 minut, odcedź i pij dwa razy dziennie - rano i wieczorem.

  2. Dodatek do potraw: Ashwagandhę możesz także przyjmować do posiłków. Zmiel ashwagandhę i dodawaj do musli, koktajli czy jogurtów.
     

Ashwagandha – przeciwwskazania i skutki uboczne

Preparaty zawierające ashwagandhę nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży i karmiące, a także przez dzieci. W przypadku stosowania leków o działaniu uspokajającym należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ ashwagandha może zwiększać ich działanie.

W większości przypadków preparaty zawierające żeń-szeń indyjski są dobrze tolerowane, a działania niepożądane są rzadkie.

*Przed spożyciem ziół, zwłaszcza w przypadku osób przyjmujących różnego rodzaju leki, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. 
 

Kraj pochodzenia: Indie

[1] Singh N, Bhalla M, de Jager P, Gilca M. An overview on ashwagandha: a Rasayana (rejuvenator) of Ayurveda. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2011;8(5 Suppl):208-13. doi: 10.4314/ajtcam.v8i5S.9. Epub 2011 Jul 3. PMID: 22754076; PMCID: PMC3252722.
[2] Lopresti AL, Drummond PD, Smith SJ. A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Study Examining the Hormonal and Vitality Effects of Ashwagandha ( Withania somnifera) in Aging, Overweight Males. Am J Mens Health. 2019;13(2):1557988319835985. doi:10.1177/1557988319835985

Parzenie
10-12g /500ml gotujemy przez 10 minut, odstawiamy na 10 minut, odcedzamy.
przeglądane