TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Anji Bai Cha

słynna „biała” herbata zielona z Anji

Anji Bai Cha

Anji Bai Cha (安吉白茶, „biała herbata z Anji”) – pomimo nazwy nawiązującej do herbaty białej, jest to tak naprawdę zielona herbata.

Uprawiana w prowincji Zhejiang, herbata ta jest cenioną pozycją wśród zielonych herbat. Jej nierozwinięte listki są cienkie i proste. Szczep, z którego wykonywana jest Anji Bai Cha, to odmiana albinoska. Wczesną wiosną, kiedy temperatury są niskie, liście szczepu Bai Ye Yi Hao wytwarzają bardzo mało chlorofilu, przez co mają blade, niemal białe zabarwienie. Stąd herbata bierze swoją nazwę. Anji Baicha jest wyjątkowo bogata w aminokwasy, co nadaje jej unikalny smak i przesądza o bardzo niskim poziomie goryczy oraz cierpkości.

Parzenie: Anji Bai Cha wiele wybacza, więc jej parzenie nie jest trudne. Temperatura wody przy pierwszym parzeniu nie powinna przekraczać 85°C. Zalecamy użyć 5g liści na 250ml wody. Sugerowany przez nas czas pierwszego parzenia to 2 minuty. Kolejne parzenia stopniowo wydłużamy. Jedną porcję liści można parzyć co najmniej trzykrotnie. 

Pochodzenie: Chiny, prowincja Zhejiang, Anji
Kultywar: Bai Ye Yi Hao

Parzenie
5g/250ml
80-85°C
I parzenie 1,5-2,5 min
II 2-4 min
III 5-6 min
2-3 parzenia

Anji Bai Cha

słynna „biała” herbata zielona z Anji

smak
     
4.88
aromat
     
4.75
10g - 18 zł
25g - 41 zł
50g - 79 zł
100g - 158 zł
wysyłka: w ciągu 1-2 dni roboczych zamów przez telefon   604 133 733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
4.82 8 5 0
Dorota 08.02.2022 smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
bardzo mi smakuje, delikatna, bez goryczki, zapisuje na liście ulubionych
Krzysztof 18.02.2021 smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Jest bardzo prosta w smaku i aromacie, ale ma coś w sobie, co wpływa na jej unikalność. Zapach liści przywodzi na myśl rześkie wczesno-wiosenne powietrze. W naparze jest wyczuwalne bardzo delikatne umami, ale jest on zdominowany przez specyficzną słodycz: bardzo zwiewną i delikatną. Przypomina mi ona mieszankę gruszek, cukru pudru, kwiatów i śmietankowych lodów. Całość dopełnia lekka cierpkość i kamienista mineralność. Bardziej przypasowała mi parzona w stylu zachodnim.
Anna 01.04.2017 smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
fantastyczna, bardzo delikatna, ale o bardzo subtelnym a jednocześnie bogatym i wyrafinowanym smaku.
Urszula 25.04.2016 smak  
     
4.00     aromat  
     
4.00
Zdecydowanie moja ulubiona herbata. Kupuję świeżą dostawę już kolejny rok.
Gosia 07.01.2016 smak  
     
5.00     aromat  
     
4.00
Przepyszna herbatka, na pewno zagości u mnie na stałe i będzie tą na szczególne okazje.
Wojciech 09.12.2015 smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Mam w kolekcji kilka zielonych herbat, ale muszę przyznać że ta jest wyjątkowa. Tania nie jest, ale warta każdej wydanej złotówki :)
Paweł 10.12.2012 smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Jak dla mnie jest na 2 miejscu za gyokuro. Smak znakomity, delikatny, brak goryczy.
Agnieszka 24.08.2010 smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Najlepsza zielona herbata jaką piłam i piję
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane