TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Alishan Jinxuan Oolong 2020

Alishan Jinxuan Oolong 2020
NOWOŚĆ
Alishan Jinxuan Oolong 2020 – wyśmienity wysokogórski zimowy oolong z Alishan, wytwarzany ze szczepu jinxuan. Uprawiany bez wykorzystania sztucznych środków ochrony roślin. 

Ta herbata dobitnie przypomina nam o tym, że szczep jinxuan nazywany jest czasem naturalnym „mlecznym oolongiem” (奶香烏龍). Kremowa faktura naparu i nuty maślane w aromacie są tu bardzo wyraziste, a przy tym obecne są też lekkie nuty cytrusowe oraz umami. Pochodzenie z regionu Alishan w połączeniu z idealnie przeprowadzoną obróbką sprawiają, że nie jest to herbata tania, ale nie mogliśmy przejść obok niej obojętnie. To chyba najlepszy oolong jinxuan, jaki dane nam było pić od lat. Uprawiany 1400 m n.p.m., zbiór z zimy 2020. 

Jeśli wysokogórskie oolongi tajwańskie nie są Ci jeszcze znane – koniecznie spróbuj tej herbaty, chociaż najmniejszą porcję! To może być początek wspaniałej przygody.  

Alishan to chyba najsłynniejszy herbaciany górski region Tajwanu. Góry w Alishan co prawda nie wznoszą się tak wysoko, jak na przykład w paśmie Lishan czy Shanlinxi, ale lokalny mikroklimat, gleba i różnorodność przyrody tworzą wyjątkowo korzystne warunki do uprawy herbaty. Rezerwat przyrody Alishan słynie z prastarych, olbrzymich drzew. 
Oolongi z Alishan bardzo rzadko goszczą jednak w naszym sklepie – ze względu na swoją renomę są niestety drogie, a ponieważ sprzedają się głównie na wewnętrznym rynku tajwańskim, to niewielu rolników dba o to, aby spełniały normy Unii Europejskiej, co dodatkowo podnosi cenę takiej herbaty. 

Nasi dostawcy tej herbaty to grupa młodych specjalistów wyszkolonych w Tajwańskim Instytucie Badania i Rozwoju Herbaty.

Zbiory: zima 2020
Kultywar: jinxuan (TRES #12)
Pochodzenie: Tajwan, powiat Jiayi, Alishan, Dinghu

Herbata pakowana oryginalnie w próżniowe torebki o masie netto 50g.
Parzenie
5g / 250 ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 3 min
II 5 min
III 8-10 min
3 parzenia w stylu zachodnim, 6-7 parzeń w stylu gongfu.
Dla wydobycia wszystkich niuansów tej herbaty zdecydowanie polecamy parzenie w stylu gongfu: 6g / 100 ml, 96°C, bez budzenia liści, I parzenie 60-70 sekund; II i III parzenie 50-60 sekund, kolejne parzenia wydłużamy.
przeglądane