TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Czajniczki i dzbanki do herbaty

(64 produkty)
Czajniczki i dzbanki na herbatę
 

Tradycyjne czajniczki do herbaty

Czajnik to od stuleci najczęstsze naczynie do parzenia herbaty. W Chinach ewoluował z naczyń do serwowania wina i rozwinął się do dziś znanej nam formy wraz z popularyzacją herbaty liściastej w czasach dynastii Ming. Wtedy też czajniki trafiły do Europy. Były duże, a herbatę parzyło się w nich długo – ten styl parzenia przyjął się w zachodnim świecie i króluje w zasadzie do dziś! W Europie czajnik stosowany jest czasem jako naczynie wyłącznie do podawania naparu, bez liści w środku. To coś niespotykanego w Azji, gdzie w czajniku albo parzy się liście, albo gotuje wodę. 
W późniejszych latach (dynastia Qing) w Chinach zaczęły rządzić bardzo małe czajniczki, dostosowane do parzenia herbat oolong w stylu gongfu cha. Najsłynniejsze tego typu czajniczki pochodzą z miasta Yixing i wytwarzane są z tak zwanej glinki purpurowej – zisha
Najbardziej tradycyjne kształty czajniczków do herbaty to: czajniczek z tylnym uchem, z boczną rączką lub z górną rączką. Czajniczek z tylnym uchem jest nam najlepiej znany i niewątpliwie jest najpopularniejszy.
Czajnik z boczną rączką jest szczególnie kojarzony z Japonią i japońską herbatą zieloną, chociaż jest też dominującym naczyniem w koreańskiej ceremonii herbacianej, a również w Chinach można go spotkać. Przyjęło się nazywać taki czajniczek z japońskiego – kyūsu. Trzeba jednak zaznaczyć, że kyūsu po japońsku oznacza każdy typ czajniczka, nie tylko z boczną rączką! 
Ostatni typ czajniczka, czyli czajnik z górną rączką wykonaną z bambusa, drewna lub metalu, nazywany po japońsku dobin, ale popularny w całej Azji południowo-wschodniej. 

 

Szklane czajniczki i dzbanki do herbaty

Bardzo popularne są obecnie szklane czajniczki, które są niezwykle uniwersalne i mogą posłużyć do parzenia każdego rodzaju herbat. Oprócz tego, umożliwiają oglądanie rozwijających się przy parzeniu liści. Nasze szklane czajniczki z wyjmowanym filtrem w dzióbku doskonale odseparowują nawet najdrobniejsze liście herbaty. Idealne do codziennego parzenia herbaty lub serwowania naparu.  Szklane czajniczki i dzbanki polecamy szczególnie do parzenia delikatnych herbat zielonych.
Nasze dzbanki są wykonane z wysokiej jakości materiałów, gwarantując trwałość i elegancję. Oferujemy dzbanki do herbaty wykonane ze szkła hartowanego, dzbanki z sitkiem i dzbanki z pokrywką. 

 

Porcelanowe czajniczki do herbaty

Porcelanowe czajniczki są jednymi z najbardziej uniwersalnych. Dzięki strukturze porcelany, smak i aromat herbaty pozostają nietknięte. Dlatego w porcelanie można parzyć właściwie wszystkie rodzaje herbat. My najbardziej polecamy ją do parzenia jasnych herbat oolong. I oczywiście porcelanowe czajniczki pięknie wyglądają! Polecamy je szczególnie fanom minimalizmu.
 

Czajniczki z kamionki

Kamionka może być szkliwiona lub surowa, co wpływa na jej właściwości. Kamionka szkliwiona ma podobne właściwości jak szkło i porcelana. Kamionka surowa ma porowatą strukturę, która pomaga utrzymać temperaturę wody podczas parzenia. Delikatnie wchłania aromat i zmienia smak herbaty, dlatego zaleca się używanie jej do jednego rodzaju herbaty. Do parzenia w surowej kamionce najlepiej nadają się ciemne oolongi i herbaty pu-erh.
 

Żeliwne czajniczki do herbaty

Żeliwne czajniczki, choć niewątpliwie piękne, nie są przez nas polecane do parzenia herbaty.  Ze względu na ich świetne przewodnictwo cieplne, żeliwo nie utrzymuje właściwej temperatury wody i zbyt szybko się nagrzewa. Żeliwne naczynia bez emalii najlepiej sprawdzają się przy podgrzewaniu wody na herbatę, a nie bezpośrednio do jej parzenia.
 

Chahai – „morze herbaty” 

W tej kategorii znajdziecie również małe dzbanuszki używane w parzeniu chińską metodą gongfu cha. Nazywane są one chahai (morze herbaty) lub gongdaobei (kubek sprawiedliwości). Do tego naczynia trafia napar z czajniczka i z niego jest następnie rozlewany do czarek. Chahai ma wiele różnych form, a wykonany jest ze szkła lub ceramiki. Szczególnie popularnym wyborem jest nasz chahai szklany 250 ml.
 

Czajniczek do herbaty dla początkujących

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z wysokiej jakości herbatą liściastą, prawdopodobnie nie chcesz wydawać zbyt dużo na artystyczny, ręcznie wykonany czajniczek. Dla początkujących dobrym wyborem są wygodne czajniczki w stylu japońskim – czajniczek Ling i czajniczek Fung. Te średniej wielkości czajniki wyposażone są w duże, wyjmowane sitka. Przystępna cena czyni je najpopularniejszymi czajniczkami w naszym sklepie.