TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
      Kiedy zbiera się herbatę? przewodnik po terminach zbiorów Herbata a mózg: katechiny, teanina oraz mikrobiom Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty Lu’an Gua Pian – zielona herbata, która łamie reguły Czajniczki yixing cz. III: Nauka i rzeczywistość Czajniczki yixing cz. II: Rodzaje gliny z Yixing Czajniczki yixing cz. I: Wstęp i historia Enshi Yulu – Nefrytowa Rosa z Enshi O garbnikach w herbacie Czerwona, mocna, dojrzała, bogata – o herbacie Liu Bao Czy pierwszy napar powinno się wylewać? O płukaniu herbaty Ile kosztują najdroższe herbaty? Gongfu cha – historia, teraźniejszość, praktyka Ceramika artystyczna Inge Nielsen Sencha – sztandarowa herbata japońska Gaiwan – najważniejsze narzędzie herbaciarza Ceramika herbaciana Jiriego Ducheka Dancong – oolong z Gór Feniksa Japońskie herbaty czarne Skalne herbaty z gór Wuyi Herbata NIE odwadnia Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej O temperaturze wody O fermentacji herbaty (lub o jej braku) Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie? Herbata matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie Rzecz o herbacie czerwonej Japońska herbata a radioaktywność Kofeina w herbacie Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha Shincha – japońska herbata na wiosnę Czy smok jest czarny? Kolorowe nazwy herbat oolong Błogosławieństwo i przekleństwo Chin Jak wybrać herbatę – poradnik Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Xinyang Mao Jian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu'an Gua Pian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Da Hong Pao Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen (Keemun) Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Tie Guan Yin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Long Jing Wiosenna herbata Herbaty na jesień i zimę Dlaczego warto pić herbatę? Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność Parzenie herbaty Mrożona herbata Relacja z ekspedycji herbacianej Chiny-Tajwan 2013 Kombucha - grzyb herbaciany Czy herbata czarna i zielona mają tyle samo przeciwutleniaczy? Jak dbać o matero? Yerba Mate Bombilla - Jak wybrać bombillę dla siebie? Yerba Mate - bogate źródło witamin i minerałów Yerba Mate Przeciwutleniacze w herbacie Sklep z herbatą - Dlaczego my?
      < powrót do listy artykułów

      Przeciwutleniacze w herbacie

      Przeciwutleniacze w herbacie – sprzymierzeńcy długowieczności?


      Ostatnimi czasy bardzo dużo mówi się na temat przeciwutleniaczy, które pozytywnie wpływają na długość naszego życia. Wiele badaczy uważa, że komórki osób regularnie pijących herbatę pod względem biologicznym są odczuwalnie młodsze aniżeli u osób, które spożywają innego rodzaje napoje. Ile jest jednak w tym prawdy?


      Uczeni z Uniwersytetu w Hongkongu tłumaczą to zjawisko niskim stopniem uszkodzenia specyficznych odcinków DNA. Podmiotem badania było zbadanie telomerów – fragmentów DNA, znajdujących się na końcach chromosomów. Odcinki te działają jak żywe tarcze. Podczas podziału komórkowego, kiedy fragmenty DNA zlokalizowane na końcach chromosom są bezpowrotnie tracone, zniszczeniu ulęgają właśnie telomery, a nie znacznie cenniejsze geny.


      Naturalne antyoksydanty


      Natura telomerów od niedawna jest poddawana badaniom. Naukowcy potwierdzają, że skoro skracają się one po każdym podziale komórkowym, to oznacza to, że pomiar ich długości pozwala określić biologiczny wiek komórki, tzn. określić liczbę podziałów w jej życiu.Dzięki badaniom naukowców wiemy również, że telomery są narażone na stres oksydacyjny, tzn. na niszczenie przez agresywne utleniacze. Czynniki te sprawiają, że pomiar długości telomerów jest wyznacznikiem skali uszkodzeń, na które jest narażona tkanka.


      Naukowcy z Hongkongu przeprowadzili badanie, mające na celu sprawdzenie, czy picie herbaty może chronić komórki DNA przed uszkodzeniem. Pobrali oni próbki DNA od 976 mężczyzn oraz 1030 kobiet, starszych niż 65 lat. Osoby te miały wypełnić również kwestionariusz dotyczący sposobu odżywiania się.Wyniki badania były zaskakujące, otóż telomery u osób pijących co najmniej 750ml herbaty dziennie były zdecydowanie dłuższe niż od osób, które przyjmowały inne napoje. Różnica długości telomerów odpowiadała różnicy wieku, wynoszącej 5 lat. Swoje właściwości ochronne herbata zawdzięcza polifenolom – silnym przeciwutleniaczom, które występują głownie w zielonej herbacie.


      Naturalne przeciwutleniacze


      Odmiennego zdania jest dr Siegfried Hekimi z Wydziału Biologii Uniwersytetu McGilla w Kanadzie. Przeprowadzone przez niego badania nie wykazują zależności pomiędzy dietą bogatą w antyoksydanty a długością życia. Przeprowadził on szereg badań na nicieniach Caenorhabditis elegant, które są popularnym podmiotem badań nad długością życia. Spodziewano się, ze u wyselekcjonowanych osobników stres oksydacyjny będzie zdecydowanie mniejszy. Niestety tak się nie stało. Tak więc, według uczonego na długość życia wpływa spowolniona przemiana materii jak i wolniejsze tempo życia.


      Tak czy inaczej… Naukowcy niech kłócą się nad swoimi teoriami, nie ulega na pewno wątpliwości to, iż popijanie smacznej, zielonej herbaty, pełnej przeciwutleniaczy może być nie tylko miło spędzoną chwilą, a zbawiennym i zdrowotnym czynnikiem pozytywnie wpływającym na nasze życie.

      < powrót do listy artykułów
      Przeciwutleniacze w herbacie przeciwutleniacze-w-herbacie
      5.00 36 5 0